Linkuri accesibilitate

Proiect de sancțiuni UE împotriva țărilor care ajută Moscova să evite restricțiile occidentale


Un proiect de regulament al UE propune ca țările din afara UE ar putea fi incluse în sancțiunile viitoare dacă se dovedește că prezintă „un risc deosebit de mare” în eludarea sancțiunilor impuse Rusiei. 
Un proiect de regulament al UE propune ca țările din afara UE ar putea fi incluse în sancțiunile viitoare dacă se dovedește că prezintă „un risc deosebit de mare” în eludarea sancțiunilor impuse Rusiei. 

UE ar putea impune sancțiuni țărilor care ajută Moscova să evite sancțiunile occidentale, ca parte a eforturilor de a înlătura lacune în regimul de restricții asupra economiei ruse.

Un proiect de regulament al UE consultat de The Guardian propune ca țările din afara UE ar putea fi incluse în sancțiunile viitoare dacă se dovedește că prezintă „un risc deosebit de mare” în eludarea sancțiunilor impuse Rusiei.

Acest lucru ar însemna impunerea de restricții privind vânzarea anumitor bunuri către acea țară, dacă s-ar crede că acestea sunt reexportate în Rusia.

Proiectul face obiectul unor discuții intense din partea statelor membre ale UE.

De când UE și aliații occidentali au impus sancțiuni grele economiei ruse după invazia sa pe scară largă a Ucrainei, exporturile blocului comunitar către vecinul său estic au scăzut brusc.

Dar comerțul UE cu fostele țări sovietice din Caucaz și Asia Centrală a crescut, la fel ca și exporturile viitoare ale acestor țări către Rusia – un proces numit „sensul giratoriu eurasiatic” de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a studiat problema.

În același timp, Turcia și China și-au crescut vânzările către Rusia.

Diplomații UE sunt precauți și încearcă să nu antagonizeze aceste țări, pentru a nu le determina să se apropie și mai mult de Rusia, dar, pe de altă parte, există și riscul ca fluxul continuu de exporturi să estompeze impactul sancțiunilor occidentale.

Problema este piesa centrală a celei de-a 11-a runde de sancțiuni a UE împotriva Rusiei, care altfel conține puține măsuri substanțiale.

UE mai are de aplicat sancțiuni în chestiuni controversate – cum ar fi interzicerea diamantelor rusești și a tehnologiei nucleare civile – prea greu de convenit între cele 27 de state membre.

UE dorește, de asemenea, să impună sancțiuni personale – înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie – altor 72 de persoane și 29 de organizații despre care se consideră că sprijină efortul de război.

Pe lista persoanelor de sancționat sunt și persoane care susțin propaganda Kremlinului la televiziunea de stat, precum și transportul copiilor ucraineni în Rusia și doi comandanți ai autoproclamatei Republici Populare Donețk, care au fost recent găsiți vinovați în lipsă de un tribunal olandez pentru uciderea a 298 de persoane aflate la bordul zborului MH17 în 2014, care a fost doborât deasupra estului Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG