Linkuri accesibilitate

Blue Air suspendă toate zborurile timp de o lună. „Nu mergeți la aeroport"


Aproximativ 1.000 de pasageri ai Blue Air se pregăteau de îmbarcare de pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, când Blue Air a anunţat anularea zborurilor între 6-12 septembrie. Decizia de vineri prelungeşte cu aproape o lună această perioadă.
Aproximativ 1.000 de pasageri ai Blue Air se pregăteau de îmbarcare de pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, când Blue Air a anunţat anularea zborurilor între 6-12 septembrie. Decizia de vineri prelungeşte cu aproape o lună această perioadă.

Compania aeriană Blue Air a anunţat astăzi că va relua zborurile abia în 10 octombrie. Decizia este motivată de scăderea rezervărilor şi blocarea sumelor de către operatorii de plăţi, astfel că societatea nu mai dispune de banii pentru operarea zborurilor.

„În ultimele 48 de ore conducerea executivă, Consiliul de Administrație și acționariatul Blue Air au constatat faptul că nivelul vânzărilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost încasate de procesatorii de plăți au fost blocate de către aceștia, astfel încât Societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plății combustibilului și celorlalte cheltuieli operaționale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie”, a anunţat vineri conducerea companiei aeriene, într-un comunicat postat pe pagina de Facebook.

Blue Air a suspendat iniţial zborurile în intervalul 6 - 12 septembrie, afectând şi aşa mii de români care au avut rezervări în această perioadă. Noua decizie va afecta toţi românii care aveau deja rezervări de bilete emise de companie pentru concediile şi vacanţele din septembrie.

Reprezentanţii Blue Air spun însă că toţi furnizorii de servicii aeriene cu care lucrează compania, de la aeroporturi la furnizori de combustibili şi societăţi de handling au condiţionat oferirea în continuare a serviciilor de virarea plăţilor scadente ale societăţii.

Îndemn către pasagerii companiei: nu mergeţi pe aeroporturi până în 10 octombrie

În urma discuţiilor şi negocierilor cu furnizorii, „societatea își propune să reia zborurile începând cu data de 10 Octombrie 2022”, a anunţat conducerea Blue Air.

Reluarea zborurilor va fi condiţionată şi de plata datoriilor către furnizori, dar şi a sumelor datorate pasagerilor, a mai anunţat operatorul aerian.

„Pe această cale, comunicăm tuturor pasagerilor cu zboruri programate până în data de 10 Octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporturile de plecare, aceste zboruri neputând fi operate”.

Conducerea companiei aeriene mai spune că aşteaptă girul Ministerului Finanţelor cu privire la reluarea cât mai rapidă a zborurilor. Asta în condiţiile în care este instituţia care a garantat creditul de peste 300 de milioane de lei acordat de Eximbank companiei aeriene, sub forma ajutorului de stat.

Acordarea ajutoarelor de stat către Blue Air, dar şi către Tarom a fost decisă printr-o Hotărâre de Guvern din 2020, cu obiectivul de a compensa pierderile suferite de cele două companii din cauza pandemiei.

Europa Liberă a relatat recent că, în cazul Blue Air, Eximbank avertizase statul român că există un risc ridicat ca operatorul aerian să nu respecte cerinţele financiare. Creditul a fost acordat pe 6 ani, pe baza ratei de dobândă alcătuită din ROBOR la 12 luni + o marjă de 4% pe an. Procedura este supervizată de Comisia Europeană.

„Ajutorul de Stat a fost dimensionat strict pentru a acoperi pierderile suferite de Blue Air în perioada de suspendare a zborurilor, ca urmare a declarării stării de urgență în perioada martie-iunie 2020 și a deficitului de numerar al Societății limitat la data de 31 decembrie 2020, în condițiile în care pandemia a afectat în mod profund veniturile societății în perioada 2020 – 2021”, a transmis conducerea companiei în comunicatul publicat vineri.

Aceasta a reiterat faptul că va continua negocierile, aflate în fază avansată, cu doi investitori care şi-au exprimat intenţia de a prelua compania.

Pierderile companiei ar ajunge în prezent la 130 de milioane de euro, cauzate de interdicţiile de zbor şi incertitudinea cu privire la valurile pandemiei, dar şi de „creşterea bruscă, la niveluri extraordinare” a preţului combustibilului.

Datoriile totale se ridică însă la circa 230 de milioane de euro, potrivit unui anunţ făcut anterior de companie, miercuri.

Aproximativ 3.000 de români, afectaţi deja de prima suspendare

Blue Air a anunțat marţi după-amiază că suspendă toate zborurile de pe aeroporturile din România în intervalul 6-12 septembrie.

La momentul anunţului, aproximativ 1.000 de pasageri ai companiei se pregăteau de îmbarcare pe Aeroportul Henri Coandă din capitală, potrivit reprezentanţilor aeroportului, citaţi de Hotnews.

Guvernul României a alocat în regim de urgenţă 5 milioane de lei companiei Tarom pentru a-i aduce în România pe clienții Blue Air aflați pe aeroporturi din Europa. La dispoziția acestora a fost pus și un număr de call-center la care au putut solicita sprijin pentru revenirea în România.

Circa 3.000 de persoane ar fi fost afectate direct (persoane care se pregăteau de revenirea în țară) potrivit premierului Nicolae Ciucă.

În perioada 6-11 septembrie Blue Air a suspendat peste 400 de zboruri, cu un total de 54.000 de rezervări.

Operatorul aerian a motivat decizia prin faptul că i-au fost blocate conturile de către Administrația Fondului de Mediu (AFM) din subordinea Ministerului Mediului.

Asta ca urmare a neplăţii unei datorii de aproximativ 28 de milioane de lei. Datoria e reprezentată de neplata certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021.

Compania s-ar fi aflat în executare silită de mai mult timp, dar poprirea conturilor de către AFM nu justifică suspendarea zborurilor, a declarat atunci ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ulterior, AFM a anunțat eșalonarea datoriilor, pentru a debloca situația creată.

Pe de altă parte, conducerea Blue Air a precizat că ar fi ajuns în această situație după declarațiile publice făcute de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care i-a descurajat pe oameni să mai cumpere bilete de zbor cu Blue Air.

Ca atare, compania ar fi înregistrat pierderi semnificative, de peste 5 milioane de euro.

ANPC a amendat în vară Blue Air cu o sumă record, de 2 milioane de euro, pentru anularea în intervalul aprilie 2021 - aprilie 2022 a peste 11.000 de zboruri, adică aproximativ 180.000 de rezervări, în valoare totală de circa 66 de milioane de lei.

Horia Constantinescu, șeful ANPC, nu a reacționat la acuzațiile aduse de Blue Air. Acesta a precizat însă ulterior, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că autoritatea monitorizează procesul de repatriere al românilor ale căror zboruri au fost anulate.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG