Linkuri accesibilitate

Bogdan Aurescu: Otrăvirea lu Alexei Navalnîi, un act complet inacceptabil


Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis public un mesaj de condamnare după ce autoritățile germane au anunțat că testele efectuate arată că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină.

Șeful diplomației române a catalogat drept inacceptabil o astfel de acțiune și a cerut o anchetă imparțială pentru tragerea la răspunde a celor vinovați.

„Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Navalnîi, cu gazul neurotoxic Noviciok, după cum arată informaţiile oficiale transmise azi de guvernul german. Este un act complet inacceptabil care trebuie să facă obiectul unei anchete minuţioase şi imparţiale, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa Justiţiei", a transmis Bogdan Aurescu pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a declarat miercuri, pe 2 septembrie, că testele făcute la un laborator militar special german relevă dovezi ale prezenței neurotoxinei.

Navalnîi s-a îmbolnăvit pe un zbor din Siberia către Moscova pe 20 august, forțând avionul pe care călătorea să aterizeze de urgență în Omsk, unde a petrecut două zile în spital înainte de a fi transferat în Germania.

Opozantul rus rămâne într-o unitate de terapie intensivă la Spitalul Charité din Berlin, unde este ținut în comă indusă medical.

Echipa lui Navalnîi susține că a fost deliberat otrăvit și a dat vina pe Kremlin. Medicii ruși din Omsk care l-au tratat pe Navalnîi au spus că testele lor nu au relevat nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi.

Medicii de la Spitalul Charite din Berlin au ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu un grup de substanțe active numite inhibitori de colinesterază, care se găsesc în mai multe medicamente, precum și în unele pesticide și neurotoxine.

Concluzia medicilor germani a determinat guvernele occidentale să ceară Rusiei să investigheze modul în care Navalnîi a fost otrăvit.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG