„Avem suspiciunea, din ceea ce ni s-a comunicat de către unii dintre colegi, că se folosesc (n.r. procurorii desemnați să ancheteze magistrați) pentru reglarea unor probleme la nivel local, activitatea acestor procurori anume desemnați din teritoriu”, spune magistratul într-un interviu pentru Europa Liberă.
Procurorul Bogdan Pîrlog îi sugerează viitorului procuror general să intervină la parchetele de pe lângă Curțile de Apel, instituții din teritoriu unde lucrează magistrații desemnați să ancheteze colegi, chiar prin preluarea unor dosare la Parchetul General.
Fosta Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost înființată de guvernarea PSD, în anul 2018, și a fost desființată de actualul Guvern, în martie anul trecut.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută Europei Libere, fostul procuror general al României, Gabriela Scutea, care pe 20 februarie și-a încheiat mandatul, a declarat că de la transformarea acestei secții, procurorii arondați nu au făcut niciun rechizitoriu, iar în anul 2021, au trimis în judecată un singur magistrat.
Unul dintre cele mai cunoscute dosare deschise de SIIJ a fost cel în care actualul procuror-șef european, Laura Codruța Kövesi, a fost acuzată de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în dosarul aducerii în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa.
Acest dosar nu are soluție la peste 4 ani de la deschiderea lui.