Linkuri accesibilitate

Cum își folosesc unii procurori puterea de a-și ancheta colegii. Criticile Asociației Inițiativa pentru Justiție


Procurorul militar Bogdan Pîrlog, despre controlul exercitat de noua Secție Specială asupra magistraților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Procurorul militar Bogdan Pîrlog, despre controlul exercitat de noua Secție Specială asupra magistraților

Asociația Inițiativa pentru Justiție reunește aproximativ 100 de procurori, iar în calitate de reprezentant al acestora, magistratul Bogdan Pîrlog spune că a primit reclamații că unii dintre noii procurori desemnați să cerceteze colegi ar folosi abuziv noile atribuții.

„Avem suspiciunea, din ceea ce ni s-a comunicat de către unii dintre colegi, că se folosesc (n.r. procurorii desemnați să ancheteze magistrați) pentru reglarea unor probleme la nivel local, activitatea acestor procurori anume desemnați din teritoriu”, spune magistratul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Procurorul Bogdan Pîrlog îi sugerează viitorului procuror general să intervină la parchetele de pe lângă Curțile de Apel, instituții din teritoriu unde lucrează magistrații desemnați să ancheteze colegi, chiar prin preluarea unor dosare la Parchetul General.

Fosta Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost înființată de guvernarea PSD, în anul 2018, și a fost desființată de actualul Guvern, în martie anul trecut.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută Europei Libere, fostul procuror general al României, Gabriela Scutea, care pe 20 februarie și-a încheiat mandatul, a declarat că de la transformarea acestei secții, procurorii arondați nu au făcut niciun rechizitoriu, iar în anul 2021, au trimis în judecată un singur magistrat.

Unul dintre cele mai cunoscute dosare deschise de SIIJ a fost cel în care actualul procuror-șef european, Laura Codruța Kövesi, a fost acuzată de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în dosarul aducerii în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa.

Acest dosar nu are soluție la peste 4 ani de la deschiderea lui.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG