Linkuri accesibilitate

Bombardiere americane ajung în România pentru misiunea Bomber Task Force


Un bombardier strategic B-52H Stratofortress al Armatei SUA aterizează la baza Mihail Kogălniceanu.
Un bombardier strategic B-52H Stratofortress al Armatei SUA aterizează la baza Mihail Kogălniceanu.

Două avioane B-52H Stratofortress ale Forțelor Aeriene SUA au aterizat duminică la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Aeronavele sunt implicate în misiunii Bomber Task Force Europe. Este pentru prima dată când bombardiere strategice americane operează din România.

Potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene SUA, Forțele Aeriene SUA asigură angajarea dinamică a forțelor de luptă în Europa, oferind predictibilitate strategică și asigurări aliaților și partenerilor, contribuind în același timp la descurajarea adversarilor:

„Statele Unite sunt dedicate să lucreze alături de aliații și partenerii noștri NATO de-a lungul Flancului Estic pentru a ne asigura că avem abilitățile consolidate și capacitățile de coordonare necesare pentru a menține siguranța, securitatea și stabilitatea regională”, a declarat Generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa – Forțele Aeriene SUA în Africa (USAFE-AFAFRICA).

Aceasta este prima dată când bombardiere strategice americane operează din România.

„În contextul global de astăzi, este vital să fim pregătiți pentru a oferi o gamă largă de capabilități viabile de la distanțe mari. (...)„Prin eforturi de colaborare cu aliații noștri, SUA permit trupelor noastre să combată amenințările actuale și viitoare”, a mai spus James Hecker.

Ca parte a misiunii Bomber Task Force Europe, bombardierele vor funcționa cu numele „A 20-a Escadrilă Expediționară de Bombardament”. Aceasta va fi integrată cu Aliații NATO și alți parteneri internaționali pentru punerea în comun a capabilităților și asigurarea angajamentelelor de securitate din aria de responsabilitate a Comandamentului European al SUA, mai notează comunicatul Forțelor Aeriene SUA.

Interceptare asupra Mării Barents

În timp ce zburau în spațiul aerian internațional și în conformitate cu dreptul internațional, bombardierele americane B-52 au fost interceptate de două aeronave rusești deasupra Mării Barents, aproximativ la ora 8.00, ora Europei Centrale, precizează comunicatul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa.

„Aeronavele americane nu și-au schimbat cursul de zbor ca urmare a interceptării și au continuat traseul de zbor programat fără incidente, în acest fel bombardierele B-52 și-au îndeplinit misiunea planificată în prealabil, care a inclus integrarea alături de avioanele de luptă NATO înainte de a ateriza la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu”, precizează documentul.

De cealaltă parte, RFE/RL relatează că autoritățile de la Moscova au transmis pe 21 iulie că Rusia a trimis avioane de luptă care să împiedice posibilitatea ca cele două bombardiere strategice americane să treacă granița sa peste Marea Barents din Arctica.

„Pe măsură ce avioanele de vânătoare rusești se apropiau, bombardierele strategice americane și-au corectat cursul de zbor, îndepărtându-se și apoi întorcându-se de la granița de stat a Rusiei”, a susținut Ministerul rus al Apărării.

Bomber Task Force (BTF) este o misiune strategică inițiată în 2018 de Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) din 2018 pentru a ajuta la dezvoltarea capacității de a acționa în regiuni ale globului mai puțin cunoscute și de a se integra cu aliații și națiunile partenere.

Misiunile vin în mod regulat în sprijinul atât al Forțele Aeriene din Pacific (PACAF), cât și al Forțele Aeriene ale Statelor Unite din Europa – Forțele Aeriene din Africa (USAFE-AFAFRICA). La aceste misiuni participă aeronave din flota de bombardiere strategice a Forțelor Aeriene ale SUA ca B-1B Lancer, B-2A Spirit sau B-52H Stratofortress.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG