Linkuri accesibilitate

Boris Johnson spune că Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete: „Ar dura doar un minut”


Boris Johnson discută cu președintele rus Vladimir Putin în timpul „Conferinței internaționale privind Libia”, organizată la Berlin, Germania, 19 ianuarie 2020.
Boris Johnson discută cu președintele rus Vladimir Putin în timpul „Conferinței internaționale privind Libia”, organizată la Berlin, Germania, 19 ianuarie 2020.

Fostul premier britanic Boris Johnson a povestit o interacțiune pe care a avut-o cu Vladimir Putin în luna februarie 2022, în care președintele rus a susținut că ar putea trimite o rachetă care să lovească Marea Britanie „într-un minut”.

Boris Johnson a declarat că amenințarea a venit într-o convorbire telefonică „extraordinară” care a avut loc în perioada premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina.

Dezvăluirea a fost făcută într-un documentar BBC, care examinează interacțiunile președintelui rus cu liderii mondiali.

În acea discuție „foarte lungă” din februarie, fostul premier britanic a avertizat că războiul ar fi o „catastrofă totală”.

De asemenea, Johnson l-a avertizat pe Putin că invadarea Ucrainei ar duce la sancțiuni occidentale și la mai multe trupe NATO la granițele Rusiei.

În plus, el a încercat să descurajeze acțiunea militară rusă spunându-i lui Putin că Ucraina nu va adera la NATO „în viitorul apropiat”.

„M-a amenințat la un moment dat și mi-a spus: 'Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar, cu o rachetă, ar dura doar un minut' sau ceva de genul acesta. Minunat! Dar cred că, după tonul foarte relaxat pe care îl avea, după aerul de detașare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze”, a declarat Boris Johnson.

BBC comentează că este imposibil de știut dacă amenințarea a fost autentică. Postul britanic precizează însă că alte atacuri ale Rusiei au avut loc în Marea Britanie, amintind de atacul de la Salisbury din 2018, când fostul ofițer militar rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți.

Kremlinul a declarat luni că Boris Johnson a mințit atunci când a făcut aceste declarații. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că afirmațiile fostului premier britanic nu sunt adevărate sau „mai exact, sunt minciuni”.

Întâlnirea de la Moscova

După nouă zile de la această convorbire, pe 11 februarie 2022, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a zburat la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, Serghei Șoigu.

Deși ministrul s-a întors în Marea Britanie cu asigurări că Rusia nu va invada Ucraina, el a spus în același documentar că ambele părți știau că este o minciună.

A fost „o demonstrație de intimidare sau de forță: Am de gând să te mint, tu știi că mint și știu că tu știi că mint și tot am de gând să te mint”, a spus Ben Wallace.

Oficialul britanic a adăugat că, după discuția cu Șoigu, generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, i-a spus „niciodată nu vom mai fi umiliți”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG