Linkuri accesibilitate

Boris Johnson, într-un editorial: Acțiunile lui Putin întăresc, de fapt, NATO


Editorialul semnat de Boris Johnson subliniază angajamentul Marii Britanii față de diplomație, dar descrie și consecințele pe care o posibilă invazie le-ar putea avea asupra Rusiei.
Editorialul semnat de Boris Johnson subliniază angajamentul Marii Britanii față de diplomație, dar descrie și consecințele pe care o posibilă invazie le-ar putea avea asupra Rusiei.

Într-un editorial publicat în The Times, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, și-a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, avertizându-l pe președintele Putin că acțiunile sale nu fac altceva decât să întărească de fapt NATO.

Editorialul numit „Cred în continuare că diplomația va avea câștig de cauză” subliniază angajamentul Marii Britanii față de diplomație, dar descrie și consecințele pe care o posibilă invazie le-ar putea avea asupra Rusiei.

Premierul britanic începe prin a aminti de vizita sa în capitala Ucrainei și sugerează că este greu de imaginat că Sf. Sofia, catedrala din Kiev peste care în secolul XII au trecut hoardele mongole, ar putea ajunge în curând sub ocupația unei „alte armate ostile”.

Boris Johnson descrie acțiunile diplomatice și militare în vederea descurajării unei invazii ca fiind „cea mai importantă prioritate a Marii Britanii”, amintind de faptul că actuala criză reprezintă „cea mai mare acumulare militară din Europa de la perioada Războiului Rece”.

Însă unitatea Occidentului în fața agresiunii Rusiei este motiv de speranță, scrie premierul, făcând referire la sancțiunile devastatoare care ar urma să fie impuse de către Europa și SUA în momentul în care „până și degetul primului soldat rus a trecut de granița Ucrainei”.

Potrivit lui Boris Johnson, guvernul britanic este dispus să sancționeze orice companie care „operează într-un sector de importanță strategică pentru Kremlin” și salută declarația guvernului german care ia în considerare închiderea Nord Stream 2 în cazul unei invazii.

Boris Johnson scrie că este greu de imaginat că Sf. Sofia, catedrala din Kiev, ar putea ajunge în curând sub ocupația unei „alte armate ostile”.
Boris Johnson scrie că este greu de imaginat că Sf. Sofia, catedrala din Kiev, ar putea ajunge în curând sub ocupația unei „alte armate ostile”.

Printre alte acțiuni luate de Marea Britanie, premierul menționează suportul militar oferit țărilor scandinave după exercițiile militare din Belarus și cele 2.000 de rachete anti-tanc trimise în Ucraina, care au transformat imnul britanic „God Save the Queen” în hit pe rețelele de socializare din țară.

În vizita sa de săptămâna trecută, la Kiev, Boris Johnson a anunțat și un ajutor financiar de 88 de milione de lire oferit Ucrainei cu scopul de a consolida independența energetică a țării.

În editorial, premierul britanic se declară surprins de strategia președintelui Putin de a amenința Ucraina cu scopul de a ține forțele NATO departe de Rusia, explicând că acțiunile liderului Rusiei au rezultatul exact opus.

„Nici nu putea exista un argument mai convingător pentru necesitatea NATO decât imaginea tancurilor rusești invadând din nou o țară europeană”, scrie Boris Johnson.

Premierul britanic a încheiat editorialul făcând apel la diplomație ca mijloc pentru detensionarea crizei și a subliniat angajamentul ferm al britanicilor față de securitatea Europei, cu NATO ca „garant indispensabil” al acesteia.

Poziția Marii Britanii în criza din Ucraina

Boris Johnson s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o vizită la Kiev unde a declarat că cei doi lideri vor lucra împreună pentru a găsi o soluție diplomatică la disputa cu Rusia și pentru a „evita alte vărsări de sânge”.

Premierul britanic a purtat și o discuție telefonică cu liderul rus Vladimir Putin în care a subliniat că Ucraina are tot dreptul să solicite aderarea la NATO și că Kievul ar trebui să fie inclus în orice discuții privind tensiunile cu Rusia.

Pe lângă ajutorul militar oferit țărilor scandinave, Marea Britanie a decis trimiterea a încă 350 de militari în Polonia, într-o mișcare menită să demonstreze unitatea celor două țări pe fondul temerilor că criza din Ucraina s-ar putea răspândi în europa de est.

XS
SM
MD
LG