Linkuri accesibilitate

Boris Johnson va fi noul premier al Marii Britanii


Borin Johnson, în fața reședinței premierilor britanici de la Downing Street, unde se va muta de miercuri
Borin Johnson, în fața reședinței premierilor britanici de la Downing Street, unde se va muta de miercuri

Boris Johnson a câștigat alegerile din Partidul Conservator, care îi conferă postul de prim-ministru al Marii Britanii, într-un moment în care criza legată de Brexit se adâncește.

Boris Johnson a obţinut 92.153 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Jeremy Hunt, ministru de externe, a obţinut 46.656 de voturi, în cadrul scrutinului la care au participat mmebri ai Partidului Conservator (centru-dreapta), aflat la guvernare în Marea Britanie. Pentru unii observatori politici de la Westminster marja de câștig a lui Johnson arată diviziunea din interiorul partidului aflat la guvernare. În aceste condiții, va fi important dacă Partidul Conservator va putea obține majoritatea în Parlament pe chestiunea Brexit - cu sau fără acord.

Protest la Londra, în fața Parlamentului britanic, în timpul campaniei pentru desemnarea unui nou lider conservator
Protest la Londra, în fața Parlamentului britanic, în timpul campaniei pentru desemnarea unui nou lider conservator

Boris Johnson își preia mandatul de premier mâine, când va ţine primul discurs în calitate de prim-ministru la Palatul Buckingham, unde va fi învestit de Regina Elisabeta a II-a.

Noul premier britanic este adept al ieșirii rapide, chiar și înainte de 31 octombrie, a Regatului Unit din UE. „No deal Brexit”, sintagma care dă fiori multora în arhipelagul britanic, este o soluție spre care Johnson se îndreaptă fără menajamente.

Borin Johnson a devenit politician după o carieră în jurnalism, fiind o voce a conservatorismului britanic - a lucrat la Times, Daily Telegraph și la revista de politică și cultură a dreptei engleze, The Spectator.

Școlit la Eton și Oxford, Boris Johnson este mai cunoscut pentru prezența sa în media, un personaj flamboaiant, cu tentă exotică, decât ca politician. Numele său se leagă și de cele două mandate de primar al Londrei, când prioritatea sa a fost găzduirea cu succes a Jocurilor Olimpice de la Londra. Tot în acea perioadă au debutat aprobările pentru construirea unor edificii moderniste pe ambele maluri ale Tamisei, care au continuat cu cerbicie în mandatul lui Sadiq Khan, schimbând imaginea centrului istoric londonez.

Ca parlamentar conservator, Johnson a pledat pentru ieșirea Marii Britanii din UE și este autorul controversatei lozinci care nu a fost confirmată ulterior campaniei pentru Brexit, potrivit căreia Albionul trimitea la Bruxelles săptămânal 350 de milioane de lire sterline, în loc să fie investite în sistemul național de securitate.

După Brexit, Johnson a fost la un pas de a prelua funcția de la Downing Street 10, înlocuindu-l pe David Cameron, însă conservatorii au preferat-o pe Theresa May, considerată mai moderată și capabilă să obțină un acord convenabil pentru Regatul Unit cu UE. În cabinetul condus de May, Johnson a fost ministru de externe și a fost apoi înlocuit cu Jeremy Hunt, cel care a pierdut astăzi cursa pentru leadershipul conservatorilor.

Brexitul cu Johnson este principala temă de dezbatere în Marea Britanie, iar pentru România este importantă din perspectiva absenței unei înțelegeri bilaterale privind cetățenii români aflați la muncă și la studii în Regatul Unit. Potrivit unor surse oficiale, cei peste 10.000 de medici și asistenți români din Marea Britanie nu ar avea de suferit în cazul unui Brexit fără acord, întrucât deficitul de specialiști ai sistemului britanic de sănătate se bazează pe cei veniți din afara țării. În privința studenților însă, așa cum arăta Boris Johnson în timpul campaniei din ultimele săptămâni, europenii vor trebui să plătească post-Brexit taxe mai mari, asemenea tinerilor de pe celelalte continente.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG