Linkuri accesibilitate

Acordul de prelungire a Brexit-ului, pe agenda Consiliului European. Care sunt condițiile


Donald Tusk spune că este posibilă unanimitatea șefilor de stat și de guverne din UE privind solicitarea Theresei May, însă condiționat
Donald Tusk spune că este posibilă unanimitatea șefilor de stat și de guverne din UE privind solicitarea Theresei May, însă condiționat

Reuniunea șefilor de stat ai Uniunii Europene, care începe joi, va oferi un răspuns Marii Britanii, la solicitarea formulată de premierul de la Londra pentru amânarea până la 30 iunie a Brexitului. Este nevoie de unanimitatea tuturor statelor membre pentru ca Marea Britanie să primească un acord.

Un preambul al ofertei membrilor Consiliului European a fost schițat de președintele Consiliului, Donald Tusk. El a vorbit într-o conferință de presă pe care a avut-o după discuții telefonice cu premierul Marii Britanii.

Theresa May și Jeremy Corbyn, în Parlamentul de pe malul Tamisei
Theresa May și Jeremy Corbyn, în Parlamentul de pe malul Tamisei

Propunerea anunțată de Tusk și care va fi baza de pornire a negocierilor cu șefii de stat ai Uniunii spune că UE va accepta doar o prelungire scurtă a Brexitului. Cu o condiție - ca Parlamentul Marii Britanii să accepte acordul negociat de premierul May cu negociatorul-șef din partea Uniunii, Michel Barnier. Adică, exact acordul pe care săptămâna trecută Parlamentul de la Londra l-a respins de două ori prin vot.

Donald Tusk și-a exprimat opinia că toți cei 27 de membri ai Consiliului European ar fi posibil să accepte solicitarea de prelungire a Brexitului, însă totul ar urma să depindă „de un răspuns pozitiv” al Parlamentului britanic în privința „actualului acord”. În privința duratei acestei extinderi a termenului la care Regatul Unit ar urma să părăsească UE, Tusk a menționat că „va fi deschidere pentru discuții”.

Potrivit Tratatului, Brexitul ar urma să se petreacă efectiv la 29 martie, iar Theresa May, după eșecul adoptării de către parlamentari a acordului pe care l-a negociat cu UE, cere prelungirea până la 30 iunie.

Theresa May a propus un acord de ieșire din UE respins de două ori de parlamentarii britanici
Theresa May a propus un acord de ieșire din UE respins de două ori de parlamentarii britanici

Acasă la Theresa May însă, lucrurile sunt complicate și mai depind destul de puțin de puterea sa de convingere. Termenii din acordul propus de premier nu au fost acceptați nici pentru opt dintre membrii cabinetului pe care îl conduce. Opoziția laburistă încearcă să impună finalul anului ca dată-limită a Brexitului, însă, se pare că această premisă de discuții, potrivit BBC, nu are ecou la Bruxelles. Nici premierul de la Londra nu dorește amânarea ieșirii Regatului Unit din UE, pentru că ar însemna organizarea de alegeri europarlamentare și în Marea Britanie.

May a declarat „că nu poate permite, ca prim-ministru, prelungirea peste termenul de la 30 iunie” a plecării din UE. Această aserțiune este comentată în presa engleză ca fiind un indiciu că May mai degrabă ar demisiona decât să amâna Brexitul până după 30 iunie.

Liderul laburiștilor, Jeremy Corbbyn, a anunțat că se va deplasa și el la Bruxelles, pentru a discuta cu negoicatorul UE, Michel Barnier, și cu șefi de stat din cadrul Consiliului European.

XS
SM
MD
LG