Linkuri accesibilitate

Bucureștiul, în topul cazurilor noi de COVID. Spitalele din trei județe nu mai au locuri


Coronavirus medici ambulanta
Coronavirus medici ambulanta

Numărul mediu de cazuri zilnice din acest moment este dublu față de cel din ultimele 3-4 săptămâni. Începând din 13 iunie, când s-a făcut simțit efectul relaxării, cazurile noi au trecut constant de 300 pe zi, cu un vârf de 345 în 14 iunie, după care s-au plafonat la 320. Cele mai afectate de această mărire a numărului de cazuri sunt Bucurestiul și Brașovul, unde, așa cum spun medicii, spitalele de boli infecțioase s-au umplut.

O analiză a universității americane Johns Hopkins arată că în România rata mortalității cauzate de coronavirus este de 6,4%%, iar cea a mortalității la mia de locuitori de 7,56, printre cele mai ridicate din Balcani.

Totodată a crescut și indicele de transmitere a virusului, care la intrarea în starea de alertă era intre 0,8 și 0.9, iar acum este în jur de 1.0 sau chiar puțin mai mare.

Avem o săptămână de creștere la o medie de circa 265 de cazuri zilnic, o dublare a numărului mediu de cazuri față de săptămânile anterioare. Procentul cazurilor pozitive din testele prelucrate este în prezent de 3%, față de 1,5% în urmă cu 3-4 săptămâni. Deci e clar că numărul a crescut, asta ca să eliminăm orice teorie a complotului. Media care va fi semnificativă apare peste încă o săptămână, pentru ca atunci o să avem media ultimelor 14 zile zile cu creștere”, declară pentru Europa liberă Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Epidemiologie şi reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Bucureștiul, cea mai mare creștere pe țară a infecțiilor

Evoluția cazurilor noi în Capitală este alarmantă: vineri, 19 iunie, s-au înregistrat 42 de noi infectări, joi au fost 53 de cazuri noi, iar miercuri 59. Este cea mai mare creștere la nivelul țării. În București sunt înregistrate în total 2613 de cazuri, cifră care îl plasează pe locul doi după Suceava.

La Institutul ”Matei Balș”, cel mai mare spital de infecțioase din România, ”nu mai sunt locuri libere”, declară Adrian Marinescu, medic la acest spital.

Gradul de ocupare este în acest moment de 70% la spitalul ” Victor Babeș”, unde mai sunt libere 150 de locuri din 450.

”Spitalele din București sunt aproape la fel de pline ca în momentul de vârf al pandemiei, în aprilie, sunt cam tot atâtea cazuri pe zi- 300, 300 și ceva. Problema e la cine avem cazuri, la persoane tinere sau vârstnice. Cât timp nu o să fie suprasolicitate secțiile de terapie intensivă, e bine. Deocamdată avem tot sub 200 de persoane la nivel național la ATI”, spune Alexandru Rafila.

Brașovul, pe locul doi la noile cazuri de COVID

Un alt județ cu creșteri semnificative ale cazurilor de Covid 19 este Brașovul, unde miercuri au fost 36 de noi infectări în 24 de ore, joi 34 și vineri alte 27. În acest moment, în Brașov sunt 1148 de cazuri, pe locul trei la nivel de țară.

La Brașov e chiar dramatic, au spitalele deja pline, pentru că nu prea au capacitate.
Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Dacă ritmul de infectare se menține crescător, pacienții vor fi dirijați către spitalul din Săcele, care care va deveni unitate Covid cu 54 de paturi. Este o situație care împiedică redeschiderea spitalelor, ceea ce face ca, în continuare pacienții cronici, cu boli grave, sau cei care s-au tratat la domiciliu, să nu aibă unde se interna. Situația este însă sub control, susține Andreea Neculau, șefa Direcției de Sănătate Publică Brașov, care admite însă că sunt puține locuri pentru operații.

Spitalele din Iași mai au doar 70 de locuri

Și în Iași, creșterea cazurilor noi este importantă: vineri s-au înregistrat 33 cazuri în 24 de ore, joi 20 de cazuri, iar în weekend-ul trecut au fost 32 de cazuri.

În spitalele din Iași mai sunt disponibile doar 70 de locuri. Carmen Dorobăț, managerul spitalului de Boli Infecțioase, spune că joi mai erau libere aproximativ zece paturi în saloanele pentru coronavirurs.

Numărul internărilor a crescut. În weekend, ceea ce nu se întâmpla de obicei, când de regulă numărul de cazuri e mai mic decât în restul săptămânii, într-o singură zi am avut şi 20 de pacienţi internaţi. De la o gardă la alta nu mai avem 20-30 de paturi libere, ci avem între 7 şi 12 paturi libere pe tot spitalul“, spune Carmen Dorobăţ, managerul spitalului, citată de Ziarul de Iași.

Spitalul CFR, cel care monitorizează pacienţii asimptomatici şi pe cei cu forme uşoare ale bolii, mai avea joi aproximativ 50 de locuri, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie, de asemenea, mai erau aproximativ 6 locuri.

Carmen Dorobăț spune că în doar o lună, între 15 mai și 15 iunie, a fost un număr dublu de pacienți cu teste pozitive prin comparație cu starea de urgență. Situaţia este extrem de serioasă”, atrage ea atenția.

Aceste trei zone au depășit Suceava, fostul focar de coronavirus, care reușește să țină situația sub control: vineri au fost 19 cazuri în 24 de ore, joi 23 și miercuri 21.

Relaxarea și mesajele contradictorii ale politicienilor

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus din România a crescut vineri la 23.400, după raportarea a 320 de noi infecții. De asemenea, de la ultima raportare oficială au mai fost înregistrate alte 11 decese din cauza COVID-19.

Vinovată de această creștere nu este doar relaxarea individuală, faptul că oamenii au renunțat la respectarea măsurilor de protecție, începând cu purtatul corect al măștii, distanțarea și spălatul mâinilor, ci și mesajele contradictorii care sunt transmise.

Relaxarea individuală mi se pare cea mai periculoasă. Dacă oamenii ar fi ceva mai atenți nu ar fi nicio problemă să se reia diverse activități. Țările care vor respecta măsurile vor avea o evoluție bună, celelalte nu.

Toată lumea ar trebui să se mobilizeze, inclusiv zona politică, să transmită un mesaj coerent, în același sens. Adică să conștientizăm că e vorba de o problemă de sănătate publică și care se poate rezolva doar cu participarea populației, nu este împotriva ei, ci pentru populație”, declară pentru Europa liberă președintele Societății Române de Epidemiologie şi reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Alexandru Rafila adaugă că ”e periculos să creezi falsa impresie că datele furnizate de INSP nu sunt credibile”.

Astfel de afirmații au fost făcute de la cel mai înalt nivel al PSD, Marcel Ciolacu a acuzat guvernul că ”manipulează” datele despre creșterea numărului de cazuri de COVID.

Asimptomatici, externați pentru a elibera spitalele?

Discuția despre posibilitatea ca pacienții asimptomatici să nu mai stea internați în spitale, ci să se trateze la domiciliu sub supraveghere medicală s-a purtat în perioada de vârf a pandemiei. Acum, în contextul supraaglomerării spitalelor, în care se fac mai multe internări decât externări, discuția este este reluată.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a revenit asupra unei declarații în care spunea că nu exclude ca pacienții asimptomatici să fie ”lăsați să plece acasă”. Vineri, ministrul a spus că ”sunt patologii care pot fi concomitente și atunci, chiar dacă este asimptomatic, în cazul unor patologii concomitente trebuie tratat cu mai multă atenție”. Evaluarea pacienților la o săptămână și eventuala lor externare la 10 zile sunt opțiunile pe care le are în vedere, dar numai dacă va scădea numărul îmbolnăvirilor. ​

Pe de altă parte, Alexandru Rafila spune că în funcție de evoluția situației ar putea să se ia măsuri de externare mai rapidă a celor asimptomatici, ”să nu se mai ceară testele consecutive, există astfel de recomandări ale OMS, dar mai trebuie să existe și decizia la nivelul Ministerului Sănătății”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG