Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 17 iulie 1989


Celebra șapcă pe care Ceaușescu și-o punea pe cap cu ocazia vizitelor de lucru. Acum, scoasă la licitație.
Celebra șapcă pe care Ceaușescu și-o punea pe cap cu ocazia vizitelor de lucru. Acum, scoasă la licitație.

Luni 17 iulie 1989

Soarele răsare la ora 5.47 și apune la ora 20.55. Vreme răcoroasă cu cer variabil. Înnorări mai accentuate se produc în nord și est iar după-amiaza și în zone de deal și munte. Tot acolo cad averse de ploaie însoțite de descărcări electrice. În celelalte regiuni ale țării nu va ploua decât izolat. Temperaturi maxime între 17 și 27 de grade și minime între 8 și 18 grade.

Ce înseamnă brigăzile de tineret pentru țară? se întreabă Sorin Ovidiu Bălan pe prima pagină a Scânteii tineretului. „Acțiunea revoluționară conștientă, munca depusă cu pasiune și pricepere, cu încredere și curaj dau adevărata măsură a eforturilor celor care, îmbrăcați în tradiționalele salopete albastre cu ecuson de brigadier, se află în primele rânduri ale muncii pentru țară.” Și peste tot au fost armata de muncitori care a scris istoria ctitoriilor lui Ceaușescu: „Tinerilor li se acordă acum încrederea nu numai de a fi participanți activi și direcți la edificarea marilor opere constructive care definesc anii de mărețe împliniri ai Epocii Nicolae Ceaușescu, dar și pe aceea de a-și organiza singuri munca, de a și-o conduce, de a răspunde pentru ea față de partid, față de popor.” De pildă pe Șantierul de amenajare complexă a râului Argeș care este „unul dintre aceste amfiteatre ale muncii pentru țară.” Gazetarul s-a dus acolo să asiste la schimbul de ștafetă „al romanticilor purtători ai salopetei albastre,” pentru că brigăzile de elevi din Vâlcea, Satu Mare, Argeș, Galați și Maramureș „își încheiau cele două luni de activitate la acest mare obiectiv al economiei naționale.” Le vor lua locul brigăzile de elevi din Mehedinți, Hunedoara, Vrancea, Iași, Covasna. „Atmosferă entuziastă, plină de optimism și încredere, de tinerețe.” E momentul bilanțului pentru cei care pleacă, de aceea se dau diplome fruntașilor, „celor mai buni dintre cei buni.” Gazetarul asistase și la schimbul de gardă care avusese loc cu două luni înainte și spune că le-a priit, îi găsește acum „mai voinici, mai puternici, mai gravi în gesturi și vorbe.” Îi susține impresiile brigadierul șef al brigăzii Argeș, Romică Arvatu, care afirmă că a fost un minunat prilej de pregătire pentru viață și că „ne-am obișnuit cu disciplina pe care o impune o astfel de lucrare grandioasă, disciplină pe care și eu, și colegii mei o vom respecta neabătut în tot ce vom întreprinde de acum înainte.” Iar Alexandru Pintea, comandantul brigăzii Maramureș îi raportează gazetarului că brigada lui și-a făcut datoria, „că orele de muncă au fost din plin folosite pentru a materializa grandioasele planuri prefigurate de documentele partidului nostru.” Oamenii lui lucraseră la portul 30 decembrie de pe Canalul Dunăre-București și, spune brigadierul șef, sunt deja plini de regret că „ne despărțim de acești oameni minunați care sunt șantieriștii, pe care eu personal mi i-am ales ca model de viață”. Nici nu concep să se ducă la casele lor, vor să meargă pe noi șantiere, pentru a fi demni de titlul de brigadier pe care-l dobândiseră acolo. Tot vorbind cu șefii de brigadă, festivitatea a ajuns la final. „Încolonate, brigăzile pornesc cântându-și imnurile, către autobuzele care așteaptă.” Se duc la gară, schimbă adrese, telefoane, de! camarazi de lopeți și târnăcoape. Iar trenurile, filosofează gazetarul, duc în toate direcțiile tineri „care se vor mândri de acum înainte toată viața cu titlul de brigadier.”

Brigadă UTM fruntașă în producție (1950). Fototeca online a comunismului românesc, cota 180/195
Brigadă UTM fruntașă în producție (1950). Fototeca online a comunismului românesc, cota 180/195

​La Schela de foraj Târgu Ocna din Bacău, tinerii s-au constituit în brigăzi ale tineretului sub deviza „Țării cât mai mult țiței” și s-au angajat să foreze suplimentar 450 de metri la două instalații de foraj. La Buzău, în cadrul inițiativei „Producția fizică – eficiența muncii noastre” mai bine de 2400 de tineri din patru întreprinderi din județ s-au angajat să realizeze peste plan o producție de 400 de mii de lei. Mai concret, ei spun că vor produce suplimentar cinci tone utilaj metalurgic, 300 m2 geam tras, 300 de seturi de frână etanșare, două vase pentru propan și trei compensatori. La Călărași 5300 de tineri din întreprinderile județului participă la acțiunile „Săptămânii calității și eficienței” propunându-și să realizeze peste plan, în semn de iubire față de patrie și partid, trei tuburi de azbociment, 10 m2 de elemente prefabricate, 10 m3 de BCA, trei tone de confecții metalice și multe altele. La Întreprinderea de produse cărbunoase din Slatina, jud. Olt, 350 de tineri promit să obțină suplimentar o producție în valoare de 210 de mii de lei, adică 7,6 t de electrozi siderurgici și 3,2 t nipluri de grafit.

Ceaușescu îi trimite o telegramă lui Saddam Hussein pentru a-l felicita cu ocazia Zilei naționale a Irakului. Îi exprimă protocolarele calde felicitări și sincere urări de sănătate și fericire personală, de pace și prosperitate pentru poporul irakian și spune că e convins că relațiile de prieteni și colaborare dintre cele două țări se vor întări și amplifica în continuare „spre binele popoarelor român și irakian, al cauzei păcii și înțelegerii internaționale.”

La Iași s-a terminat finala Concursului național de selecție la atletism pentru tinerii de la sate, ediția a doua. Evident, sub însemnele „Daciadei.” Competiția s-a desfășurat pe stadionul 23 August, de pe Dealul Copoului. Deși organizatoare a fost UTC, tribunele au fost cam goale, „n-au avut entuziasmul și tinerețea necesare pentru a fi un stimulent în măsură să-i motiveze și ambiționeze pe concurenți, meditează cu amărăciune cronicarul C. Vasile în Scânteia tineretului. Ea drept că, fără pregătire, nici rezultatele nu au fost spectaculoase, continuă el cu toate acestea observă că de pe lista tinerelor talente mediocre care au câștigat competiția lipsesc unele județe „cu vechi tradiții în atletism” ceea ce ar fi semnul lipsei de talente. Sau de preocupare pentru descoperirea lor.

În Călărași a avut loc a șaptea ediție a Festivalului sportului muncitoresc sub egida Daciadei. Au fost prezenți circa cinci sute de sportivi și sportive din județele Constanța, Buzău, Tulcea și Călărași. La Piatra-Neamț s-a desfășurat pe un circuit amenajat în centrul orașului proba de semifond din cadrul campionatului republican de ciclism care contează și ca finală a Daciadei la sport de performanță. Cursa a avut 60 de km și primul s-a clasat Valeriu Pavel (Steaua București) urmat de Ovidiu Mitran (Metalul Plopeni) și Vasile Apostol (Dinamo București). La concursul internațional de atletism care se desfășura în arena Crystal Palace din Londra, Paula Ivan a câștigat proba de o mie de metri urmată de coechipiera ei Violeta Beclea și apoi de Yvonne Murray (Anglia). Competiția de rugby pentru juniori „Cupa Prietenia” desfășurată la Havirov s-a încheiat cu victoria echipei române. Aceasta a învins în finală echipa URSS. Pe locul trei s-a plasat Cehoslovacia după ce a înfrânt reprezentativa R. D. Germane. În cadrul Cupei de Vară Intertoto, Rapid București a întâlnit pe stadionul Giulești echipa Wismut Aue din R. D. Germană. Fotbaliștii feroviari au încheiat partida cu scorul de 2 la 1 cu goluri marcate de Goanță și Cristea, respectiv Barilla. În prima zi a Campionatelor balcanice de atletism – juniori în cadrul concursului feminin Laurenția Hurmuz a câștigat proba de 100 m plat (nou record balcanic). Elena Solcan a câștigat proba de 400 m plat. Daniela Antinoiu a sosit prima la 1500 m. La fel Elena Bârsan a câștigat proba de aruncare a discului. În Cupa Europei la heptatlon (grupa de la Viena) la finalul primei zile de competiție echipa României e la conducere urmată de Belgia, Austria, Danemarca și Irlanda. La individual pe primul loc se află Liliana Năstase. În competiția de polo pe apă Cupa Dunării, desfășurată la Bratislava, România a întrecut cu 10 la 7 selecționata cehoslovacă.

„Producția filmului Kilometrul 36, regie Anghel Mora, roagă ca toți participanții la crosurile de amatori, crosul olimpic 1989 și ediții precedente și alte manifestări de acest gen, doritori să participe la realizarea acestui film în roluri principale, secundare, episodice, să se anunțe prin carte poștală sau telefon la sediul echipei București, strada Leonida... Filmările vor avea loc în perioada august-septembrie, octombrie a.c. în zona Câmpina...”

Se fac angajări: „IATC București, încadrează șofer B și C pentru microbuz”; „Întreprinderea economică de administrare a bazelor sportive încadrează personal sezonier pentru complexul sportiv Tineretului, muncitori necalificați”; „CASCOM încadrează pensionari în vârstă de 62-65 de ani pentru funcția de încasatori debite cu remunerare în cote procentuale”; „Teatrul I. Vasilescu din Giurgiu organizează concurs pentru ocuparea următoarelor posturi: două posturi actrițe (limită de vârstă 35 de ani), două posturi actori (limită de vârstă 35 de ani). Concursul va avea loc în ziua de 31 iulie 1989”

De vânzare: „Studio, șifonier, masă, scaune, lustră, oglindă, covor, casnice, îmbrăcăminte convenabil”; „ Sufragerie Magnolia, dormitor Solca, bibliotecă Milcov, radio Capri, Deck Mureș, magnetofon Tesla B125, aragaz voiaj”; „Bicicletă Kent, aparat tăiat felii Solingen, lingurițe, veioză, deosebite”; „Sufragerie vieneză, balanță Berkel, dormitor, aragaz, bibliotecă, mobilă bucătărie, oglinzi, cristal”; „Haină astrahan Karakul excepțională, cojoc cu glugă și scurtă antilopă damă, guler și căciulă nutrie noi, două blănițe nutrie albe, geantă și pantofi 37 șarpe”; „Mic velier cu cabină, cort cu două dormitoare, cazan de baie de aramă.”

Se cumpără: „Dulăpior pentru medicamente, cărucior cu geantă (deosebit), șifonier, canistre plastic.”; „Efect de chitară, Timișoara”; „Blitz computerizat, fotoaparat semiprofesional, filtre cap color; vând mulinete Riobi”

Teatrul evreiesc de stat are reprezentație cu Sonata Kreutzer pe scena Teatrului Giulești, sala Majestic. La Ateneul Român, sala Studio, Universul artei vocale.

La cinematografe rulează Flori de gheață (gala filmului are loc la cinema Scala); Secretul armei secrete; Maria și marea; Noiembrie, ultimul bal; Viața ca o poveste (filmul românesc de ieri și azi); Alo, aterizează străbunica; Monte Carlo; În curând se întorc frații; Broscuța fermecată; Actrița; Jandarmul și jandarmerițele.

La televizor programul începe la ora 19 cu Telejurnalul. Apoi la 19.25, Epoca Nicolae Ceaușescu – epoca marilor înfăptuiri revoluționare. Ctitorii ale Epocii de aur – Mesaje peste milenii. La 19.55, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie. Versuri patriotice, revoluționare. La 20.10, Industria – programe prioritare. La 20.20 Tezaur folcloric în concert. La 20.55 Localitățile țării în anul 45 al revoluției. La 21.20 Secvențe irakiene. La 21.35, Din frumusețile patriei. La 21.50 Telejurnalul de noapte și la 22.00 programul se termină.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG