Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 29 mai 1989


21 decembrie 1976. Vizitând o expoziţie consacrată noutăţilor în domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii. Fototeca online a comunismului românesc; cota:365/1976
21 decembrie 1976. Vizitând o expoziţie consacrată noutăţilor în domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii. Fototeca online a comunismului românesc; cota:365/1976

Luni 29 mai 1989

Soarele răsare la ora 5.36 și apune la ora 20.50. Cer variabil, mai mult noros. Ploi în mai toate zonele țării. Pe alocuri, în nordul transilvan, de pildă, ploile au caracter de aversă cu descărcări electrice. Condiții de burniță în sud sau în nord-est. Vnt slab până la moderat. Temperaturile se vor situa între maxime între 19 și 22 de grade și minime termice între 10 și 12 grade, izolat mai scăzute, în zonele depresionare.

La Academia de Științe Sociale și Politice a Universității București a avut loc Sesiunea științifică a Institutului de filosofie cu tema „Rolul filosofiei în formarea și dezvoltarea conștiinței revoluționare în etapa actuală și în perspectiva înaintării României spre comunism”. Manifestarea era dedicată Congresului al XIV-lea al PCR și marcării a 45 de ani de la 23 August 1944. La sesiune au participat cadre didactice și cercetători din București, Cluj, Iași, Galați, Constanța sau Ploiești care, spune politrucul Traian Gânju, „au abordat în comunicările prezentate o vastă arie problematică vizând dimensiunile concepției și activității partidului nostru de promovare a progresului general al țării, iar în acest context, afirmarea puternică a conștiinței înaintate ca factor primordial de ridicare a României pe trepte mereu mai înalte de civilizație.” S-a acordat un interes special „evidențierii adevărului cu privire la perenitatea concepției materialist-dialectice și istorice, a teoriei socialismului științific, a îmbogățirii lor continue și cunoașterii umane contemporane, a experienței istorice privind construcția societății socialiste.” Pe tot parcursul lucrărilor acestei sesiuni, în cadrul comunicărilor propriu-zise, dar și la dezbaterile pricinuite de acestea, s-a insistat asupra faptului că activitatea politico-ideologică și educativă trebuie perfecționată, armonizată cu „imperativele dezvoltării economico-sociale a țării” pentru ca astfel să poată fi materializate prevederile „Programului de edificare a societății socialiste multilateral dezvoltare și înaintare spre comunism.”

Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu

La Bucureşti, Gabriel Andreescu începe greva foamei. Fizicianul protestează astfel faţă de politica regimului Ceauşescu. El anunțase de mai multă vreme că intenționează să întreprindă această acțiune. Informaţia a ajuns în Occident, la Radio Europa Liberă şi la Dan Berindei, vicepreşedinte al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România iar aceștia o vor transmite mai departe. În această perioadă, Gabriel Andreescu scrie un eseu Le devoir d'ingerence, care a fost publicat în cotidianul francez Libération şi a ajuns şi pe masa de dezbateri a CSCE.

Arhitectul Gheorghe Leahu povestește în Jurnalul său cum a fost convocat de urgență de directorii trustului de construcții unde lucra pentru a face o machetă in situ la scara 1/500 pentru una dintre nebuniile arhitectonice ale lui Ceaușescu. E vorba despre Centru de cultură al tineretului. Se fac machete peste machete. „Opt ani a fost amplasat la Podul Grozăvești, trei ani s-a mutat lângă Sala Polivalentă, de alți trei ani e din nou la Grozăvești- Piața Orhideelor.” Acum șefii arhitectului au dedus din gesticulațiile și vocabularul simplu al lui Ceaușescu că ar vrea ca piața asociată Centrului să aibă o formă eliptică. Arhitectul s-a pus în mișcare pentru a face peste zi (mai precis de sâmbătă până duminică, atunci când se anunțase inspecția lui Ceaușescu) macheta la fața locului. S-a muncit pe brânci, sacrificând gardurile și copacii care stăteau în calea imaginației prezidențiale și dorinței constructorilor de a-i face pe plac. „La ora 13 eram gata cu toată trasarea pe viu, a venit viceprimarul Iordache, s-a suit pe prepeleac (o schelă pentru vizionare, n. S.Ș.) a constat că o schelă-turn trebuia mutată cu cca 1 m (un plop, de data asta înalt de 25 de metri stânjenea privirea celui așteptat să decidă), în sfârșit, am plecat toți acasă.” Și Ceaușescu nu a mai venit, „nu a avut timp să vină în zonă, așa că toate turnurile cu cuburile albe, cu zecile de jaloane stau de opt zile în ploaie și în soare, păzite cu strășnicie să nu dispară cumva. Secvența e un mic fleac din modul cum se trasează azi marile contuturi urbane ale Bucureștiului de mâine. Așa s-a făcut absolut cu toate traseele și acele și piețele și bulevardele, cu schele și machete, cu jaloare pe viu la fața locului pe care realitatea a dovedit că nu le percepe și nu se pricepe decât după ce casele sunt gata ridicate și atunci face alte corecții pe viu, înălțând sau coborând, rotunjind sau îndreptând intersecțiile, transformând formele blocurilor, chinuind mințile specialiștilor și ale constructorilor pentru a înfăptui tot, dar absolut tot ce-i trece prin minte.” Se mai miră cineva de rezultatul acestor decizii? În urma prețioaselor indicații a luat naștere „un nou centru odios, haotic, lipsit de orice simț al măsurii, al compoziției, amestec de ambiție, de vanitate și putere cu lipsă de gust și gust de zorzoane, de ornamente de parvenitism și kitsch unic în lume.”

Are loc a zecea ediție a Zilelor culturale ale Bârladului”, o manifestare „complexă, cu caracter politic, cultural-educativ și artistic.” Organizatorii sunt Comitetul județean de cultură Vaslui în cadrul Festivalului național Cântarea României. Acțiunea a debutat cu simpozionul cu tema „Rolul determinant al tovarășului Nicolae Ceaușescu în perfecționarea organizării și modernizarea științei, învățământului și culturii ca factori fundamentali ai progresului multilateral, al patriei”. Pentru a marca momentul s-a inaugurat în cadrul Centrului de creație și cultură „Cântarea României” din localite o expoziție de carte sub genericul „Opera tovarășului Nicolae Ceaușescu – tezaur de inestimabilă valoare al gândirii și acțiunii revoluționare.” Acesta a fost tonul festivităților: pe durata celor șapte zile u avut loc consfătuiri, o sesiune de comunicări și referate, un târg de carte, deschiderea unor expoziții de artă plastică și creație tehnico-științifică, un concurs de creație literară rezervat elevilor și spectacole artistice susținute de laureați ai Festivalului Cântarea României.

La Botoșani, peste două mii de tineri de la Întreprinderea Electrocontact muncesc suplimentar să realizeze peste plan 250 de aparate electrice de uz casnic. La Călărași în cadrul inițiativei „Săptămâna calității și eficienței”, 120 de tineri muncitori de pe Șantierul naval Oltenița realizează lucrările de finisare pentru lansarea la apă a remorcherului 2 de 2x3 600 CP. La Giurgiu, alți muncitori voluntari 55 de tineri din Secția acid azotic participă la montarea și revizia noului cuptor de frig cu amoniac.

Halterofilul A. Csanka a devenit campion mondial la categoria 60 kg în cadrul Campionatelor mondiale de haltere pentru juniori care au avut loc la Fort Lauderdale, în SUA. Sportivul român a câștigat cu un total de 290 kg la cele două stiluri. A fost urmat de sovieticul N. Șuvaev cu 287 kg. Un alt competitor român, T. Cihărean, a câștigat medalia de argint la categoria 52 kg cu un total de 247,5 kg. Pe primul loc s-a situat bulgarul Ivan Ivanov cu un total de 250 kg.

În Parcul sportiv Progresul s-a desfășurat Sărbătoarea Primăvării, festival organizat de Consiliul pentru educație fizică și sport și Comitetul UTC din sect 5 al Capitalei. Manifestarea a avut loc în cadrul Daciadei și Cântării României și a cuprins demonstrații de tenis, judo, lupte, box, gimnastică etc.etc. Manifestări similare au avut loc și pe stadioanele Metalul și Tineretului. Tot în cadrul Daciadei au avut loc meciurile tur din semifinalele Cupei României la handbal masculin Câștigătoare fiin Steaua București și Electromureș Tg. Mureș.

În topul publicat de Andrei Partoș în revista Săptămâna, la secția română conduce Silvia Dumitrescu cu melodia Ce s-a-ntâmplat? Urmează Mirabela Dauer, cu Dormeau pe o frunză două stele și apoi Mihai Constantinescu, Dimineața în culori. Urmează Adrian Dminescu (Fată cu ochi verzi), Cătălin Crișan (Mi-e dor de tine) și Loredana Groza (Un buchet de trandafiri). La secția străină conduce Sam Brown cu Stop. Urmează Jason Donovan cu Too Many Broken Hearts și Holly Johnson cu Love Train. Apoi The Bangles (Eternal Flame), Jody Watley (Real love) și Fine Young Cannibals (Good Thing). La secția de muzică populară conduce Viorica Sandu cu La Buzău pe o mărgioară. Apoi Niculina Merceanu cu Cât e omul tinerel, Maria Tudor cu Moața-i cu ie și flori, Floarea Tănăsescu, pe locul patru cu În vale la cherhana și Domnița Săbăduș-Pop cu Bade, bădișorul meu.

Se fac angajări: „Stațiunea Cercetări Tutun încadrează tractorist rutierist”; „Întreprinderea de pompe București încadrează urgent analiști programatori, maistru oțelar, electricieni și lăcătuși pentru lucrări de întreținere mașini-unelte”; „Asociația de locatari din Bd. Magheryu 32-36 și Piața Romană nr.9 încadrează mecanic fochist cu experiență în uzine termice”; „Caut femeie îngrijire bolnavă jumătate de zi, diminețile cartier Piața 1 Mai.”

De vânzare: „Dormitor deosebit stare foarte bună, ceas electric perete”; „Mobilă, covor manual, tablouri, panouri decorative, rochii unicat, scăunel păianjen, cărucior sport”; „Tobe garnitură Amati Lignatone, îmbunătățiri, cinele, pedală Yamaha pentru tobă mare”; „Radiocasetofon Sanyo, polizor, pompă zugrav, bicicleltă, difuzoare, benzi, casete. Cumpăr scurtă piele”; „Serviciu Rosenthal 12 persoane, sufragerie stil, oglindă, diverse obiecte”

Se cumpără: „Bibliotecă Dana culoare maro roșcat”; „Skateboard și frigider”; „Vas Gallé, tavă, sfeșnice, față masă calitate”; „Videocasete sigilitate (marcă prestigiu), halbă bere cu capac, tabacheră”; „Canapea și fotolii piele, stare ireproșabilă, pendulă staționară autentică”;„Pian cu coadă stare excepțională”; „Material deosebit pentru rochie de ocazie negru, bleumarin, grena, verde închis, prespălați 48/I, cojoc 50”

Annunziata, experta în modă a revistei Săptămâna, susține că deși în zilele bronzului și plajelor nu ar avea mare căutare, impermeabilele „bine mulate pe talie”, impermeabilele „ din materiale lucioase și viu colorate strânse în talie prin cordoane din elastic lat” încep să cucerească tot mai mult teren, devenind „vedetele sezonului în care chihlimbarul, argintul și luna își unesc forțele pentru a ne demonstra că în această lume robotiztă chiar ridurile tristeții pot fi anihilate” ... Aceasta ar putea fi și explicația invaziei de „bucle romantice pe umerii femeilor. Sunt bucle negre, roșiatice, blonde, sunt bucle argintii” o invazie a modei retro. Apoi le sugerează cititorilor pe un ton sibilinic să privească mai departe de vara cea mare, către toamnă și moda acesteia. „Am auzit că de bon ton este ca în sezonul cu ploi să-ți ascunzi superbii ochi în spatele ochelarilor fumurii, cu oglindă, dar despre oglindă câte și câte se pot spune...”

La televizor emisiunea începe la ora 19.00 cu Telejurnalul. La 19.25, Localitățile țării în anul 45 al revoluției (color) Repere ale urbanizării. La 19.45, Știința pentru toți (color). Energii neconvenționale. Urmează, la 20.10, Industria – program prioritar. Sporirea mai accentuată a productivității muncii prin realizarea unor noi sisteme de mașini și utilaje. La 20.30, Tezaur folcloric (color). La 21.00 Ctitorii ale Epocii de Aur (color) Reportaj. La 21.15, Din lumea capitalului (color). Urmează la 21.30, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie! Versuri patriotice, revoluționare. La 21.50, Telejurnalul. Programul se închide la ora 22.00.

La Ateneul Român, sala Studio, Recital vocal-instrumental. În sala Mare a Ateneului Român, Concert al Orchestrei de cameră a Filarmonicii George Enescu. La Opera Română are loc Gala Liceului de artă „George Enescu” - profil coregrafic. Recital susținut de participanții concursului de la Moscova. În Sala Amfiteatru a Teatrului Național are loc conferința „Viena, oraș al artelor” prezentată de Victor Simion. La Teatrul Mic, o altă conferință, Paralele literar-muzicale: Aldous Huxley. Este un ciclu condus de muzicologul Iosif Sava care îi are ca invitați pe Alexandru Duțu, Andrei Bantaș și Anda Teodoreanu. Au cântat printre alții Angela Burlacu Gheorghiu, Oana Andra Ulieriu, Gabriela Alexandru, Cvartetul Serioso... La Teatrul Foarte Mic se joacă piesa Bărbatul și... femeile. Teatrul evreiesc de stat prezintă Sonata Kreutzer pe scena Teatrului Giulești, sala Majestic. Continuă la Teatrul Țăndărică Săptămâna teatrelor de păpuși și marionete (ediția a II-a) cu reprezentațiile teatrelor din Galați, Cluj Napoca, Timișoara. La sala de concerte a Radioteleviziunii, Concert de jazz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG