Linkuri accesibilitate

Bulgaria. Publicitatea în presă pentru jocurile de noroc, interzisă


Bulgaria a interzis publicitatea la jocurile de noroc în mass-media.
Bulgaria a interzis publicitatea la jocurile de noroc în mass-media.

De vineri, 17 mai, în Bulgaria a intrat în vigoare interdicția de difuzare a reclamelor la jocurile de noroc în toate mass-media. De asemenea, sunt interzise panourile publicitare la jocurile de noroc în apropierea școlilor.

Legea prevede interzicerea completă a publicității pentru jocurile de noroc, cu excepția panourilor publicitare, a rețelelor de socializare și a instalațiilor sportive care nu se adresează copiilor.

Legea mai impune ca panourile publicitare să fie la o distanță mai mare de 300 de metri de școli. În plus, toate reclamele trebuie să includă un avertisment care să reprezinte cel puțin 10% din suprafața reclamei - avertismentul trebuie să atragă atenția că jocurile de noroc pot duce la dependență.

Restricția privind publicitatea nu se aplică loteriei de stat, pe motiv că aceasta este obligată să își distribuie profiturile pentru sport și să acopere cheltuielile de sănătate, ceea ce nu este valabil și în cazul operatorilor privați.

Publicitatea este, de asemenea, permisă pe echipamente sportive, clădiri și instalații sportive, săli de sport, stadioane și piscine, materiale sau produse ale federațiilor, cluburilor și organizațiilor sportive.

Organizațiile civice din Bulgaria cer de ani de zile o asemenea lege, în timp ce marile posturi de televiziune, grupurile media și companiile de jocuri de noroc s-au opus interdicțiilor.

Instituțiile media private afirmă că activitatea lor depinde în mare măsură de veniturile din publicitatea la jocurile de noroc și că dispariția acestora amenință libertatea de exprimare.

Asociația bulgară a operatorilor de jocuri de noroc a avertizat că interdicțiile ar putea duce la creșterea numărului de site-uri de jocuri de noroc fără licență, amenințând drepturile consumatorilor.

România. Un proiect similar, uitat în Camera Deputaților

La începutul lui 2023, un proiect de lege similar cu cel din Bulgaria propunea interzicerea completă a reclamelor la jocuri de noroc, inclusiv în mediul online. Senatul a redus semnificativ restricțiile de publicitate impuse jocurilor de noroc iar proiectul de lege a ajuns ulterior la Camera Deputaților.

Proiectul permite reclamele la pariuri și jocuri de noroc la TV între orele 23:00 și 06?00 și inserarea unui mesaj „Fii responsabil!” în reclamele la jocuri din timpul transmisiunilor sportive live, la orice oră.

Pe 5 octombrie 2023, ​Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care stabilește taxe mai mari pentru industria jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locații, majorarea garanțiilor depuse de companii și obligația operatorilor de a avea sediul social în România.

În privința legăturilor pe care industria jocurilor de noroc le are cu presa, un raport al International Press Institute de la sfârșitul anului 2023 avertiza asupra puterii pe care o are industria pariurilor în România.

Sectorul este estimat la o valoare de 2,2 miliarde de euro în 2024. Acesta ar putea fi un pericol pentru libertatea profesională a jurnaliștilor, mai ales atunci când firmele de jocuri de noroc devin acționari la trusturi de presă, arăta documentul.

Exemplul evidențiat în raport este cel al jurnaliștilor de la Libertatea și Gazeta Sporturilor care au acuzat ingerințe editoriale dictate de relația comercială a patronatului cu firmele de jocuri de noroc.

Ringier a negat presiunile reclamate de jurnaliști. Însă, după câteva luni, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, redactorul-șef adjunct al publicației, Dan Udrea, coordonatorul editorial al Gazetei și Libertatea, Cătălin Tolontan și redactorul-șef adjunct de la Libertatea, Iulia Roșu, au fost concediați.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG