Linkuri accesibilitate

Bursa românească, minus de peste 3% după declarațiile lui Călin Georgescu. Pilonul II de pensii a pierdut 2 mld. de lei într-o săptămână


Simbolul Bursei de Valori de la București
Simbolul Bursei de Valori de la București

Declarațiile lui Căălin Georgescu, primul clasat în turul I la prezidențialele din 24 noiembrie, au creat incertitudine şi îngrijorare în rândul investitorilor, cu consecința pierderii a peste 11 miliarde de lei de pe Bursa de Valori Bucureşti.

Economiștii spun că deprecierea a afectat și Pilonul II de pensii.

Bursa este într-o continuă scădere, după primul tur al prezidențialelor, din 24 noiembrie. Nu sunt afectați doar investitorii. Banii din Pilonul II de pensii, la care contribuie 8,2 milioane de salariați, sunt investiți pe bursă.

Din cauza instabilității politice, într-o singură săptămână s-au pierdut 2 miliarde de lei din acești bani. Acest lucru înseamnă că fiecare dintre contribuabili are mai puțin în cont cu 250 lei, spune Radu Crăciun, citat de Digi 24.

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere ședința de tranzacționare de miercuri, pentru a doua zi consecutiv (marți a închis la -2,35%), după mica apreciere de luni.

La ora 10:35 indicele principal (BET) se deprecia cu 2,98%, fiind simțită tensiunea cu privire la alegerile care vor avea loc duminică (turul 2 al prezidențialelor în care se înfruntă Elena Lasconi cu Călin Georgescu). La ora 10:45, scăderea era de 3,18%, scrie Hotnews.ro.

Cel mai mare minus în cadrul BET era înregistrat de Digi (-7,57%), urmat de MedLife (-6,4%) și Fondul Proprietatea (-5,72%).

Indicele SIF-urilor cădea cu 0,33%, BET-BK, folosit ca benchmark de administratorii de fonduri, scădea cu 2,77%, iar BET-NG, care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB, care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente, avea un minus de 2,85%.

Pe total piață reglementată, acțiunile societății de construcții Napoca aveau cele mai mari scăderi (-11%), urmată de Turism Felix (-9,47%) și Alumil Rom Industry (-8,94%).

Creșteri se înregistrau la Mecanică Fină (+8,57%), Lion Capital (4,15%) și Impact Developer&Contractor (+3,33%).

Valoarea totală a tranzacțiilor se ridica la 6,6 milioane euro pe total piață, fiind 7.173 tranzacții la ora 10:35.

„Atenţie la imaginea României. Riscăm să pierdem încrederea investitorilor, care şi aşa era şubredă. Declaraţiile principalului favorit la prezidenţiale în privinţa economiei au creat incertitudine şi îngrijorare în rândul investitorilor, dovadă pierderile de peste 11 miliarde de lei de pe Bursa de Valori Bucureşti. Gândiţi-vă că, dincolo de pierderile acţionarilor, această depreciere a BVB ne afectează pe toţi pentru că pe bursă sunt şi banii din pensiile pe pilonul II, iar datele estimative indică o depreciere a valorii acestora cu aproape 2 miliarde de lei într-o singură săptămână”, a declarat, miercuri, pentru News.ro, economistul Adrian Negrescu.

Potrivit analistului economic, creşterea ROBOR reflectă faptul că băncile se împrumută tot mai scump, nefiind exclus ca liniile de finanţare a economiei să devină tot mai scumpe, lucru ce va fi simţit în mod direct în ratele la creditele românilor, şi asta în condiţiile în care România are deja cele mai mari dobânzi din UE.

„Discuţiile despre naţionalizări, despre obligarea firmelor să deţină capital majoritar românesc, despre resurse, riscă să ne ducă într-o zonă nerecomandată investiţiilor, iar exodul capitalului străin să devină realitate. Faptul că domnul Georgescu tot revine cu precizări, îşi schimbă declaraţiile, face rectificări, denotă caracterul instabil al percepţiilor domniei sale, iar joaca asta de-a economia l-au dus deja într-o zonă în care credibilitatea sa este pusă sub semnul întrebării. Şi vorbim despre posibilul preşedinte al României”, afirmă Negrescu.

Economistul consideră că toate declaraţiile cu „iz revoluţionar” din ultimele zile, legate de economie, nu fac altceva decât „să decredibilizeze şi mai mult România, asta în condiţiile în care şi aveam o imagine fragilă – ratingul de investiţii al ţării noastre este doar cu o treaptă deasupra „junk” – nerecomandat investiţiilor.

„O continuare a acestui iureş naţionalist economic riscă să ducă la pierderea ratingului, mai ales că situaţia economică a României este una extrem de dificilă - avem cel mai mare deficit bugetar din istorie – aproape 40 de miliarde de euro, am împrumutat în acest an 50 de miliarde de euro, cel mai mare contractat vreodată şi am dus datoria publică la aproape 900 miliarde de lei – un alt nivel istoric. În plus, pe fond electoral, am luat o mulţime de măsuri fără bază economică, de la creşterea salariilor şi a pensiilor la cheltuieli fără noimă pe zona bunurilor şi serviciilor. Altfel spus, imaginea României atârnă de un fir de aţă, iar perspectivele sunt tot mai îngrijorătoare, dovadă că Mininsterul Finanţelor abia dacă mai reuşeşte să se împrumute - vineri a luat 500 milioane de la bănci la cea mai mare dobândă din UE, de 7,21%. Trăim, parcă, un capitol din «Ferma Animalelor», a lui Orwell, iar această utopie economică pe care ne-o propune scena politică riscă să ne ducă într-o situaţie extremă în care FMI să ne asigure «colacul de salvare» financiar”, a explicat Negrescu.

Analistul economic a mai declarat pentru News.ro că „mai mult ca sigur”, „indiferent cine se va instala la Palatul Victoria, că va fi o coaliţie sau un guvern minoritar, indiferent de coloratura politică, noul cabinet va fi unul de austeritate naţională”.

„Ascunderea sub preşul intereselor electorale a problemelor majore cu care se confruntă economia, împrumuturile fără noimă făcute în ultimul an, deficitul bugetar istoric şi datoria publică record de 900 miliarde de lei, toate aceste principale repere economice se vor transforma într-o notă de plată uriaşă pe care viitorul guvern va trebui să o achite. De unde va face rost de bani? Să sperăm că va aduna mai mulţi bani din taxe şi impozite, cu toate că economia dă semne tot mai evidente de recesiune. Să sperăm că va tăia din cheltuielile publice aberante, din alocările fără noimă pentru companiile publice falimentare. Să sperăm că va scoate la vânzare pachete de acţiuni la firmele de stat pe bursă, pentru a revigora piaţa de capital şi a da o şansă de relansare companiilor publice”, afirmă Adrian Negrescu.

Economistul spune că, „din păcate”, acestea sunt „doar speranţe” şi că nu avem certitudini, ci doar semne de îngrijorare.

„Cei mai mulţi investitori privesc la inflaţie - la lipsa măsurilor necesare pentru a stăvili creşterea preţurilor - suntem campioni europeni la inflaţie pentru a zece lună la rând, la scăderea accelerată a vânzărilor, pe fondul scăderii puternice a puterii de cumpărare, la creşterea blocajului financiar şi la închiderea a tot mai multor firme.


Poate cea mai mare îngrijorare este însă legată de posibila creştere a taxelor, mai ales a TVA-ului, a impozitului pe venit, pe dividende, pe salarii, măsuri care vor adânci şi mai mult criza economică din România. Noi trăim deja un adevărat paradox economic – deşi în acest an au intrat în ţară peste 60 de miliarde euro, economia stagnează, iar în unele sectoare este deja în recesiune, un semn că situaţia este extrem de gravă”, spune Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, rămâne de văzut ce va face noul guvern în 2025, însă un lucru este sigur, şi anume, „pe măsură ce trece timpul, criza se adânceşte, iar duritatea măsurilor de austeritate creşte”.

„La cum arată perspectivele, pare evident că statul va fi nevoit, anul viitor, se se împrumute mai mult, să taie în carne vie în sectorul bugetar şi să crească taxele. Iar efectele sunt inerente. Zic să ne punem centura de siguranţă. Urmează o perioadă cu multe turbulenţe economice”, a conchis Adrian Negrescu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG