Linkuri accesibilitate

 
Trump somează China și amenință cu taxe suplimentare de 50%. Bursele americane, în scădere. Acțiunile europene, nivel scăzut

Trump somează China și amenință cu taxe suplimentare de 50%. Bursele americane, în scădere. Acțiunile europene, nivel scăzut


Bursele asiatice și cele americane au deschis în scădere, urmare a tarifelor anunțate săptămâna trecută de Donald Trump. Aici, o imagine de la bursa din Taiwan care a deschis luni cu o scădere de 9,8% a valorii acțiunilor tranzacționate.
Bursele asiatice și cele americane au deschis în scădere, urmare a tarifelor anunțate săptămâna trecută de Donald Trump. Aici, o imagine de la bursa din Taiwan care a deschis luni cu o scădere de 9,8% a valorii acțiunilor tranzacționate.

Acțiunile europene s-au prăbușit luni la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, după evoluții similare pe piețele asiatice. Pe Wall Street, indicii bursieri, care au deschis pe minus, au fluctuat puternic după ce a existat o informație negată de Casa Albă că Donald Trump ar amânat tarifele.

Actualizare 18:30: Donald Trump somează China să retragă noile tarife și amenință cu taxe suplimentare

Într-o postare pe rețeaua sa de socializare - Truth Social, președintele american Donald Trump acuză China că se răzbună pe SUA pentru emiterea de tarife suplimentare și promite că va riposta.

„În cazul în care China nu își retrage până mâine, 8 aprilie 2025, majorarea de 34 % față de abuzurile comerciale deja existente pe termen lung, Statele Unite vor impune Chinei tarife adiționale de 50%, începând cu 9 aprilie. În plus, toate discuțiile cu China referitoare la întâlnirile pe care le-a solicitat cu noi vor fi anulate! Negocierile cu alte țări, care au solicitat, de asemenea, întâlniri, vor începe să aibă loc imediat”, a scris președintele Donald Trump pe Truth Social.

Donald Trump consideră că tarifele impuse de guvernul său partenerilor comerciali ai Statelor Unite din întreaga lume au fost cauzate de jecmăneala și furtul la care acei parteneri s-ar fi dedat și care au cauzat dezechilibre comerciale defavorabile americanilor.

Ministerul Comerțului din Statele Unite a anunțat săptămâna trecută tarife suplimentare de 34% asupra importurilor din China, peste cota deja majorată de 20% la începutul anului, explică BBC. Dacă setul reciproc de tarife sino-americane vor intra în vigoare, taxarea ar putea atinge în unele situații 104%.

Experții consultați de Washington Post vorbesc despre 130%. Bursele americane au oglindit amenințările lui Donald Trump față de China cu o nouă scădere.

Actualizare 17:40: S&P 500 scade din nou, după ce CNBC a revenit asupra raportului Hassett

CNBC a relatat că Kevin Hasset - consilierul pe probleme economice al Administrației Trump - ar fi declarat că președinele american ia în considerare o pauză de 90 de zile în ceea ce privește tarifele pentru toate țările, cu excepția Chinei, ceea ce a făcut ca acțiunile să crească vertiginos.

Apoi, CNBC a scris că oficialii de la Casa Albă nu sunt la curent cu faptul că Trump ia în considerare o pauză de 90 de zile în ceea ce privește tarifele pentru toate țările, cu excepția Chinei, iar acțiunile au început să scadă din nou.

Actualizare 17:30: Von der Leyen îi oferă lui Trump tarife „zero la zero” pentru anumite produse

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmă că Europa este pregătită să negocieze cu Washingtonul, care a oferit „tarife zero pentru zero” pentru bunurile industriale pe care blocul le exportă în SUA, relatează BBC.

Blocul comunitar este „întotdeauna pregătit pentru o înțelegere bună”, spune ea, adăugând că este pregătită să răspundă cu contramăsuri.

Reamintim că UE a fost identificată de președintele Donald Trump drept unul dintre „cei mai răi infractori”, motiv pentru care a impus tarife de 20% pentru bunurile pe care le vinde către SUA. Pentru oțel, aluminiul și produsele derivate noile tarife sunt de 25% .

Von der Leyen afirmă că UE se va „proteja împotriva efectelor indirecte prin devierea comerțului”.

Actualizare 17:20: Indicii bursieri americani revin și trec pe plus

La aproximativ o oră de la deschiderea burselor pe minus, principalii indici bursieri americani au trecut pe plus ( S&P 500 +2%, Nasdaq +2.2% și Dow + 0.6%) după ce Kevin Hasset - consilierul pe probleme economice al administrației Trump - a declarat că ia în considerare o pauză de 90 de zile în ceea ce privește tarifele pentru toate țările, cu excepția Chinei, conform CNBC.

Actualizare 16:30. Bursele americane deschid pe minus

La deschiderea Bursei din New York, indicele S&P era in scădere cu 3,36% după deschiderea burselor americane, indicele Nasdaq înregistra o scădere de 3,90%, iar Dow cu 3,11%. Bursa din Toronto a deschis și ea cu minus 1,01%.

Indicele S&P 500 urmărește 500 dintre cele mai mari companii din SUA, fiind unul dintre cei mai importanți indici ai pieței bursiere americane.

Acesta a scăzut din nou la deschidere, sugerând o scădere de aproximativ 13% de când Trump și-a anunțat tarifele.

Dacă scăderea se menține la sfârșitul zilei, aceasta ar însemna o scădere de aproximativ 20% de la cel mai recent maxim înregistrat în februarie - o etapă cunoscută oficial sub denumirea de „bear market” (piață descendentă - n.r.).

Indicele Nasdaq, unde sunt cotate multe firme de tehnologie, a intrat săptămâna trecută în „bear market”. Și indicele Dow Jones Industrial Average, celălalt indice major din SUA, este aproape.

Recesiunile urmează adesea, deși nu întotdeauna, „bear market”.

Acțiunile cripto americane se prăbușesc, iar Bitcoin atinge un nou minim din 2025

Acțiunile companiilor cripto listate în SUA s-au prăbușit luni, înainte de deschiderea piețelor, reflectând o scădere puternică a Bitcoin, pe măsură ce escaladarea tensiunilor tarifare și temerile legate de un război comercial global au declanșat o retragere amplă din activele de risc, anunță Reuters.

Bitcoin a scăzut luni cu 5,5% și a atins cel mai scăzut nivel din 2025 (67.960 euro/bitcoin), iar ultima tranzacționare a fost cu 2,1% mai mică. Deținătorul corporativ de Bitcoin Strategy a scăzut cu peste 10% în premarket trading, în timp ce crypto exchange Coinbase a scăzut cu 7%.

Actualizare ora 14:30: Președintele Donald Trump a reacționat la perturbările de pe piețele internaționale. Într-o postare pr propria rețea de social media - Truth Social - susține că „SUA, abuzată de mult timp, aduce miliarde de dolari pe săptămână de la țările care abuzează de tarifele care sunt deja în vigoare”.

„Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că cel mai mare abuzator dintre toți, China, ale cărei piețe se prăbușesc, tocmai și-a majorat tarifele cu 34%, pe lângă tarifele sale ridicol de ridicate pe termen lung (Plus!), fără să țină cont de avertismentul meu adresat țărilor care abuzează să nu riposteze. Au făcut destul, timp de decenii, profitând de bunele SUA! «Liderii» noștri din trecut sunt de vină pentru că au permis ca acest lucru, și multe altele, să se întâmple țării noastre. FACEȚI AMERICA MĂREAȚĂ DIN NOU”, a scris Donald Trump.

Între timp, guvernul din Hong Kong a declarat că va consolida sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii pentru a le ajuta să facă față furtunii tarifare, relatează Reuters.

Acțiunile din Hong Kong au înregistrat luni cea mai mare scădere din 1997, după ce Beijingul a ripostat la tarifele americane cu propriile sale taxe comerciale, adâncind turbulențele de pe piață pe fondul temerilor privind extinderea războiului comercial, în timp ce fondul suveran de investiții al Chinei a intervenit pentru a stabiliza acțiunile locale.

Actualizare ora 11:00. Acțiunile europene au scăzut luni la cel mai jos nivel din ultimele 16 luni, investitorii confruntându-se cu posibilitatea unei recesiuni după noile tarife anunțate de Statele Unite săptămâna trecută.

Indicele paneuropean STOXX 600 s-a prăbușit cu 5,8% la ora 07:22 GMT, după ce a înregistrat vineri cea mai abruptă scădere procentuală într-o zi de la pandemia de COVID-19.

Indicele de referință al Germaniei, sensibil la comerț, a scăzut cu 6,6%, printre cele mai afectate, Commerzbank și Deutsche Bank pierzând 10,7% și, respectiv, 10%.

Acțiunile producătorilor de armament, care au crescut la începutul acestui an în perspectiva unor cheltuieli mai mari pentru apărare, s-au devalorizat semnificativ. De exemplu, acțiunile producătorului Rheinmetall au scăzut cu 23,7%.

Scăderi accentuate și la Bursa de Valori București (BVB), în deschiderea ședinței de luni.

Astfel, Bursa de Valori București a deschis ședința de astăzi cu scăderi de peste 4%.

Principalul indice BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreciat 4,21%, până la 16.173 puncte.

Vineri, Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii.

***

Piețele bursiere asiatice și contractele futures pe acțiuni din SUA s-au prăbușit luni, pe fondul temerilor legate de escaladarea unui război comercial global pornit de SUA.

Căderea de luni prelungește două zile de căderi puternice ale burselor globale care au șters trilioane de dolari din valorile acțiunilor, după ce Donald Trump a anunțat tarife pentru zeci de țări.

Contractele futures sunt contracte de cumpărare sau vânzare a unui anumit activ suport la o dată viitoare. În acest caz, acestea oferă o indicație a modului în care acțiunile americane se pot comporta înainte de deschiderea piețelor bursiere, dar tranzacționarea poate fi volatilă.

Indicele Nikkei din Japonia a căzut cu 6%, atingând minime înregistrate ultima dată la sfârșitul anului 2023, în timp ce indicele agregat al bursei din Coreea de Sud a scăzut cu 5%. Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific din afara Japoniei a scăzut cu 3,6%.

Acțiunile indiene au scăzut la deschiderea de luni, indicii bursieri Nifty 50 și Sensex scăzând cu aproximativ 5%.

Acțiunile producătorului auto Tata Motors au scăzut cu 10%. Filiala sa Jaguar Land Rover a anunțat în weekend că va întrerupe toate livrările către SUA, în timp ce lucrează pentru a „aborda noii termeni comerciali” după majorarea taxelor.

Bursa din Taiwan a deschis luni cu o scădere de 9,8% a valorii acțiunilor.

Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat luni că guvernul său „trebuie să ia toate măsurile disponibile” pentru a atenua lovitura economică a tarifelor, inclusiv oferirea de finanțare întreprinderilor locale.

Ministrul de Finanțe sud-coreean a declarat că țara analizează impactul tarifelor și va pregăti măsuri de sprijin pentru „sectoarele cu nevoi urgente”.

La rândul lui, președintele bursei de valori din Taiwan s-a angajat să ia toate măsurile necesare pentru stabilizarea piețelor.

Perspectivele sumbre privind creșterea economică globală au menținut scăzut prețul petrolului, după pierderile abrupte de săptămâna trecută.

Țițeiul Brent a scăzut cu 1,35 dolari, la 64,23 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american a scăzut cu 1,395 dolari, la 60,60 dolari pe baril.

Creșterea prețurilor în SUA, o chestiune de timp

În SUA, analiștii estimează că este doar o chestiune de timp până când tarifele vor crește brusc prețurile la majoritatea produselor, de la alimente la mașini.

Creșterea costurilor va pune presiune și asupra marjelor de profit ale companiilor.

„Creșterea tarifelor va forța multe companii fie să crească prețurile, fie să accepte marje de profit mai mici”, au avertizat analiști de la Goldman Sachs.

În ciuda căderii devalorizării masive de la burse, oficialii de la Casa Albă nu au dat semne că vor renunța la planul de taxare pe scară largă a importurilor în SUA.

Președintele Donald Trump le-a spus reporterilor că investitorii vor trebui să-și ia „medicamentele” și că nu va încheia o înțelegere cu China până când deficitul comercial al SUA nu va fi rezolvat.

Vorbind cu reporterii de la bordul Air Force One, președintele Trump a spus că „uneori trebuie să iei medicamente pentru a repara ceva”.

BBC transmite că un susținător important al președintelui Trump, managerul unui mare fond speculativ de pe Wall Street, Bill Ackman, a avertizat că tarifele ar putea duce lumea într-o „iarnă nucleară economică”.

El a mai declarat că președintele Trump pierde încrederea liderilor de afaceri.

„Țara este 100% de partea președintelui în ceea ce privește stabilirea unui sistem global de tarife care a dezavantajat țara. Dar afacerile sunt un joc de încredere și încrederea depinde de încredere”, a spus Ackman.

Guverne care încearcă să negocieze cu Washingtonul

Oficialii americani spun că peste 50 de țări și teritorii au contactat Washingtonul pentru discuții comerciale de la anunțul lui Trump privind tarifele 3 aprilie.

Oficialii nu au oferit detalii. Există însă câteva declarații publice ale unor lideri globali care au spus că preferă dialogul unei escaladări a războiului comercial.

India a indicat că nu va anunța tarife reciproce. Mai mult, reprezentanții Indiei au spus că sunt dispuși la reducerea tarifelor pentru mai mult de jumătate din importurile din SUA pentru a proteja exporturile indiene, potrivit Reuters.

În Taiwan, Președintele William Lai a oferit zero tarife ca bază pentru discuțiile cu SUA, adăugând că Taiwanul are planuri să-și extindă achizițiile de bunuri americane, inclusiv produse agricole, industriale și echipamente de apărare.

În Vietnam, șeful Partidului Comunist, To Lam, a fost unul dintre primii lideri care au vorbit cu Trump după anunțarea noilor taxe. El i-ar fi cerut lui Trump să amâne punerea în aplicare a taxelor până când cele două țări vor ajunge la un acord bilateral.

SUA este cea mai mare destinație de export a Vietnamului. Trump a anunțat taxe de 46% pentru Vietnam.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu este de așteptat să discute luni cu Donald Trump, în SUA, inclusiv taxele. Israelul a anunțat că reduce la zero toate taxele vamale pentru bunurile americane însă Donald Trump a impus țării o taxă de 17%.

De cealaltă parte, prim-ministrul Canadei, Mark Carney, spune că va egala taxele de 25% pentru producătorii de automobile cu un tarif pentru vehiculele fabricate în SUA. El acuză Washingtonul că nu respectă un acord de liber schimb existent din America de Nord

China a anunțat că va impune un tarif de 34% pentru toate importurile din SUA, începând cu 10 aprilie.

Uniunea Europeană a anunțat că este pregătită să răspundă taxelor impuse de Donald Trump, dacă va fi cazul.

Știre scrisă pe baza informațiilor Reuters și BBC.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG