Covasna și Harghita sunt de departe județele unde au loc cele mai multe „recoltări”, eufemismul autorităților pentru împușcarea animalelor protejate considerate periculoase.
Ultima derogare acordată de Ministerul Mediului și Pădurilor a fost publicată în Monitorul Oficial pe 4 mai, cu o zi înainte ca știrea uciderii ursului Arthur de către prințul Emanuel de Liechtenstein să facă înconjorul planetei. Ordinul 687 a fost semnat la minister pe 27 aprilie. Cu o zi înainte a primit avizul Academiei Române. Semnătura acestei instituții e necesară, potrivit legislației, pentru orice derogare de ucidere a unui urs brun, specie protejată în România.
Derogarea intrată în vigoare în a treia zi de Paște urmează să fie pusă în aplicare de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Târnăva Mare, care are la dispoziție până pe 30 iunie să „recolteze exemplarul de urs brun” pentru care a cerut aprobare.
„Recoltarea” înseamnă uciderea animalul sălbatic, metoda urmând să respecte prevederile Legii vânătorii și protecției fondului cinegetic din 2006. Vânătorii de la Târnăva Mare urmează să împuște un urs de pe raza fondului cinegetic nr. 33 Călugăreni/jud. Harghita.
„Exemplarul din specia urs brun va fi recoltat numai după ce a fost identificat și atent monitorizat”, avertizează ministerul de resort, în documentul citat, publicat în Monitorul Oficial.
Unde sunt uciși cei mai mulți urși
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului și Pădurilor, 138 de urși bruni au fost uciși din 2019 și până în prezent. Legea din România interzice uciderea exemplarelor de Ursus arctos, această specie de mamifere fiind inclusă în categoria animalelor protejate.
Totuși, în baza unor ordine de ministru, „recoltarea” acestor animale este legală. Autoritățile îi spun derogare, în fapt, e vorba de un document semnat de ministru prin care, punctual, este permisă uciderea unui anumit urs, despre care există informații că distruge habitate naturale, culturile agricole ale oamenilor sau îi pune în pericol pe aceștia.
În prezent, derogările se acordă în bază a două ordine de ministru, ambele din 2019. 118 de „recoltări” au fost realizate în baza unor derogări individuale emise în baza OM nr. 724/2019 și alte 20 de exemplare în baza OM 203/2019.
În tot acest timp, legal, au fost împușcați în România și 10 lupi, cei mai mulți din județele Bacău (4) și Bistrița Năsăud (3).
În privința urșilor bruni, situația pe județe este următoare:
- Covasna: 33 de recoltări, din 25 de derogări acordate
- Mureș: 24 de recoltări din 26 de derogări acordate
- Harghita: 24 de recoltări, din 23 de derogări acordate
- Prahova: 11 recoltări din 17 derogări acordate
- Brașov: 10 recoltări din 13 derogări acordate
- Argeș: 10 recoltări din 9 derogări acordate
- Bistrița Năsăud: 7 recoltări din 7 derogări acordate
- Sibiu: 6 recoltări din 7 derogări acordate
- Bacău, Buzău, Dâmbovița, Suceava, Vâlcea și Vrancea: între 1 și 3 exemplare recoltate.
Cine a cerut și obținut derogările
63 de asociații de vânători din toată țara au primit derogări pentru a împușca urși despre care au susținut că pun în pericol mediul sau locuitorii din zonă. În Covasna, județ unde au avut cele mai multe „recoltări”, cele mai multe autorizații au fost acodate AVPS Cătrușa (7) și AJVPS Covasna (6).
AJPS Botoș, cea care a obținut derogarea în baza căreia a fost ucis Arthur, a obținut o singură autorizare de acest fel. E vorba de R/2048/17.02.2021, care i-a permis lui Emanuel de Liechtenstein să îl împuște, pe 15 martie, pe Arthur.
Datele de la Ministerul Mediului ne mai arată că legislația din țara noastră prevede și posibilitatea ca un urs periculos să fie relocat într-un alt habitat. Și pentru această operațiune e nevoie de o derogare de la minister, 39 de astfel de documente fiind emise din 2019 și până în prezent.
Dacă în privința „recoltării”, cele mai multe autorizații emise de minister sunt puse în aplicare (aprox. 80%), relocarea – care începe cu tranchilizarea ursului – s-a realizat mult mai greoi. Din 43 de derogări acordate pentru mutarea urșilor bruni, doar 13 au fost duse la bun sfârșit (30%).
Dosar penal pentru uciderea lui Arthur
Împușcarea ursului Arthur, considerat unul dintre cele mai mari exemplare din România, a dus și la deschiderea unui dosar penal care va fi instrumentare de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc.
„La 06.05.2021, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind împrejurările în care, în ziua de 13.03.2021, pe suprafaţa fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, jud. Covasna, gestionat de A.V.P.S. Botoş, a fost ucis prin împuşcare un exemplar mascul din specia urs (Ursus arctors), specie de vânat strict protejată, la care vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente”, au anunțat procurorii.
Aceștia au deschis un dosar in rem, adică asupra faptei, pentru infracțiunea de braconaj și uz de armă fără drept.
Braconajul este o altă modalitate – dincolo de cea a derogărilor – prin care populația de urși bruni din România este ucisă. Braconierii pun lațuri în ariile unde umblă de regulă urșii și, după ce aceștia se prind în ele, îi ucid. O fac în special pentru blană, a cărei preț poate valora și câteva mii de euro.
Un ultim caz de acest gen a fost descoperit joi, la Dărmănești/jud. Bacău. La poalele munților Nemira a fost descoperit un urs într-un laț. Animalul s-a eliberat și a fugit în pădure chiar în timp ce medicul veterinar din zonă se pregătea să îl eutanasieze. Din cauza rănilor provocate de laț, șansele ca animalul să supraviețuiască sunt minime.