Anul trecut, în august, Ministerul Sănătății îi invita pe medicii de familie să aplice pentru banii din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență al României), prin proiecte pentru dotarea cabinetelor cu aparatură medicală, în valoare de 45.000 de euro fără TVA/cabinet.
Medicii erau de asemenea invitați să depună proiecte pentru renovarea cabinetelor, în valoare de 15.000 de euro fără TVA pentru fiecare cabinet.
Aparatura medicală ar fi trebuit să fie cumpărată de Ministerul Sănătății, după cum spunea atunci ministrul Alexandru Rafila, iar medicii trebuiau să primească echipamentele în mai 2023.
Europa Liberă a scris în august 2023 că niciun medic de familie nu a primit niciun aparat, iar abia în ultima săptămână din august unii dintre medicii de familie au fost chemați la Direcțiile de Sănătate Publică să semneze contractele pentru proiectele de renovare a cabinetelor.
Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Sănătății recunoaște că până acum, la un an de zile de când medicii de familie au depus proiectele pentru aparatura medicală, nici măcar nu a organizat licitațiile.
Pentru capitolul sănătate, România a primit prin PNRR șase miliarde de euro, din care a folosit până acum doar un miliard.
În răspunsul pentru Europa Liberă, Ministerul Sănătății arată că abia la 1 august 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 642 privind aprobarea Programului național de dotare cu echipamente a cabinetelor medicilor de familie sau pentru cabinetele medicale asociate.
Actul normativ arată de fapt că dotarea cabinetelor medicilor de familie a fost inclusă alături de alte programe de sănătate finanțate prin PNRR, cum ar fi dotarea cu echipamente a centrelor comunitare integrate, dotarea cu unități mobile de terapie intensivă neonatală și dotarea cu unități mobile de screening pentru cancer.
Ministerul Sănătății precizează că aparatura medicală pentru medicii de familie se va realiza printr-o procedură de achiziție derulată de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate.
„În prezent, se desfășoară etapa de scriere a caietelor de sarcini cuprinzând specificațiile tehnice specifice pentru echipamentele medicale solicitate”, arată Ministerul Săntății în răspunsul pentru Europa Liberă.
Oficialii de la Sănătate recunosc că a fost întârziat și programul pentru renovarea și zugrăvirea cabinetelor medicilor de familie. Banii au venit abia la final de august 2023, iar medicii care au făcut devize anul trecut trebuie să le reînoiască, pentru că prețurile au crescut.
Tot în domeniul sănătății, România a renunțat, în luna septembrie, la 740 de milioane de euro din PNRR pentru modernizarea sau construcția unor spitate.
După cum a scris Europa Liberă, primăriile sau consiliile județene care contractaseră aceste investiții nu au fost informate, ci au aflat din presă că proiectele au rămas fără finanțarea din PNRR, chiar dacă în unele cazuri licitațiile fuseseră demarate.
Platforma MonitorPNRR, realizată de USR, arată că din cele 215 reforme la care România s-a angajat au fost îndeplinite numai 32.