Linkuri accesibilitate

Călin Georgescu scindează AUR | Relația Simion - Târziu între amenințări, Congres și președintele de onoare


Ideea propunerii lui Călin Georgescu ca președinte de onoare al AUR a venit din partea unei deputate, după evenimentele aniversare legate de 24 ianuarie. Simion a susținut-o. Imagine cu C. Târziu (stânga), G. Simion (centru) și C. Georgescu (dreapta), Iași, 24 ianuarie 2022.
Ideea propunerii lui Călin Georgescu ca președinte de onoare al AUR a venit din partea unei deputate, după evenimentele aniversare legate de 24 ianuarie. Simion a susținut-o. Imagine cu C. Târziu (stânga), G. Simion (centru) și C. Georgescu (dreapta), Iași, 24 ianuarie 2022.

Copreședintele AUR, Claudiu Târziu, se dezice de Călin Georgescu, pe care nu îl vrea președinte de onoare. Avansează numele președintelui Academiei, Ioan-Aurel Pop, sau pe cel al lui Marius Lulea, fondator AUR, pentru această poziție. George Simion vrea ca lucrurile să fie lămurite într-un Congres.

Chiar dacă George Simion și Claudiu Târziu afirmă că nu sunt probleme interne în AUR, starea de tensiune reiese din declarațiile celor doi. Discuțiile sunt legate de organizarea viitorului Congres, de alegerea sau nu a lui Călin Georgescu în funcția de președinte de onoare și comunicarea publică. Partidul se confruntă cu probleme de imagine, fiind acuzat de extremism, negarea Holocaustului, legături cu Rusia și simpatii legionare.

Întrebat de Europa Liberă dacă există pericolul să fie exclus din AUR, George Simion a replicat: „nu comentez”. Anterior, a spus că au apărut unele „știri false” că va fi exclus, dar „nu crede că sunt adevărate”.

Simion a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj amenințător: „nu mă dă nimeni afară din AUR, poate îi dau eu pe ei”. Precizează pentru Europa Liberă că ținta nu sunt colegii săi din fruntea partidului, ci parlamentarii care susțin pensiile speciale ale aleșilor locali.

„Nu cred că mă bănuiește de vreo acțiune împotriva lui”, afirmă Târziu pentru Europa Liberă.

Călin Georgescu produce ruptura între Simion și Târziu

Propunerea ca Georgescu să devină președintele de onoare al AUR a produs o falie în partid. Este un punct cert de ruptură între George Simion și Claudiu Târziu. Numele lui Călin Georgescu a fost avansat ca viitor președinte de onoare al AUR, propunerea fiind făcută pe 24 ianuarie. Subiectul fusese discutat și la finalul anului trecut, într-o reuniune informală în Maramureș, după cum precizează Simion pentru Europa Liberă.

„Sunt suficiente elemente să renunțăm la această propunere și să nu o trimitem mai departe spre votul Congresului”, a declarat Claudiu Târziu pentru Europa Liberă. Mesajul său vine după participarea lui Călin Georgescu, propunerea de premier a AUR, la o emisiune a Antenei 3.

Târziu cred că prezența lui Georgescu în funcția de președinte de onoare ar face „deservicii” AUR. Potrivit acestuia, pentru a obține o astfel de funcție este nevoie de anumite criterii: o contribuție decisivă la formarea și evoluția partidului sau să fie o personalitate a societății care a făcut lucruri bune pentru România.

Copreședintele AUR dă verdictul: „domnul Georgescu nu îndeplinește niciun criteriu”. În declarația pentru Europa Liberă a avansat însă alte două posibile propuneri pentru funcția de președinte AUR: Marius Lulea, fondatorul partidului, cunoscut și ca un susținător financiar al AUR, sau Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei. El precizează că nu a discutat cu persoanele menționate, dar sunt două posibile variante.

Lui Călin Georgescu îi reproșează că a făcut o „serie de afirmații hazardate cu privire la istorie” și „nu este pregătit” pentru funcția de premier.

„Credeam că este pregătit să dea răspunsuri pe măsură. Te întreabă cineva care sunt primele trei lucruri pe care le-ai face în calitate de premier al României, trebuie să le ai, să le spui, dacă te-ai pregătit atâta vreme. Mi s-a părut nepregătit. Ați văzut reacțiile generale, iar în partid s-au resimțit aceste reacții”, a spus Claudiu Târziu pentru Europa Liberă.

Probleme au fost și în legătură cu afirmațiile lui Călin Georgescu legate de istoria României, în opinia copreședintelui AUR.

„Nu poți să lași niciun dubiu legat de episoadele negre din istoria României. Nu poți să lași loc de echivoc în privința Holocaustului sau în privința asasinatelor politice. Poți să explici contextul, să găsești cuvintele cele mai potrivite pentru a mângâia victimele, dar nu poți să o scalzi”, a fost opinia lui Târziu.

Copreședinții George Simion și Claudiu Târziu au puncte de vedere contradictorii în privința organizării unui Congres al partidului.
Copreședinții George Simion și Claudiu Târziu au puncte de vedere contradictorii în privința organizării unui Congres al partidului.

Copreședintele AUR a fost însă acuzat la rândul său că a minimizat Holocaustul și are simpatii legionare. Claudiu Târziu afirmă că acuzațiile s-au făcut în mod abuziv, legând prezența sa la anumite evenimente private cu oameni care încearcă renașterea mișcării legionare.

Un prim vot în cazul Călin Georgescu s-ar putea da, săptămâna viitoare, în cadrul Biroului Național de Conducere al AUR, format din 15 membri.

„Georgescu nu a fost prezent în campania electorală, deși am defilat cu propunerea de premier pe numele domniei sale. Nu a făcut nimic pentru susținerea partidului în campania electorală. Deși ne-am dus cu propunerea la Cotroceni, domnul Georgescu nu a spus niciun cuvânt în susținerea partidului nostru în primele șase – opt luni de la intrarea noastră în Parlament. Nu a avut un aport la dezvoltarea partidului. Înțelegerea cu Călin Georgescu s-a încheiat.”, a fost poziția exprimată de Claudiu Târziu pentru Europa Liberă.

Senatorul AUR admite că el a fost cel care l-a contactat pe Călin Georgescu pentru a colabora și a fost de acord, inițial, ca acesta să fie propunerea partidului pentru funcția de premier. Crede că și George Simion și-a schimbat poziția după aparițiile publice ale lui Călin Georgescu.

Simon refuză să se dezică însă de propunerea avansată pentru funcția de președinte de onoare.

„M-a deranjat un pic ce declarații a dat domnul Călin Georgescu la Antena3. Călin Georgescu ar trebui să vorbească mai degrabă despre proiectul de țară Hrană Apă Energie, el fiind inginer agronom. Să nu își dea cu părerea asupra unor chestiuni de istorie de care ar trebui să se ocupe istoricii. Resping orice afirmație antisemită, atât din interiorul partidului, cât și din exteriorul lui, astfel de afirmații nu pot decât să ne dăuneze și mă distanțez categoric față de orice declarație care mi-ar strica viitorul politic și al partidului”, a declarat George Simion pentru Europa Liberă.

Simon precizează că nu se dezice de Călin Georgescu și că nu se poate da un vot despre acesta în cadrul Biroului Național de Conducere, așa cum afirmase Claudiu Târziu.

„Eu nu mă dezic de nimeni. Lumea vreau să știe că sunt un om de cuvânt, care nu are obișnuințe din astea dâmbovițene de târâtoare. Așteptăm să vedem ce spune Congresul partidului”, a replicat Simion. El spune că doar la Congres se va vedea dacă Georgescu are sprijinul său.

Simion nu se dezice, dar începe să se delimiteze. Momentan nu spune de cine, nu rostește nume.

„Poziția mea este că au fost mai multe afirmații care au fost catalogate antisemite din interiorul și exteriorul AUR și în acest moment vreau să mă delimitez. Vreau să se facă clarificări. Nu am fost niciodată fan al Legiunii Arhanghelului Mihail și Gavril, nu vreau să intru în astfel de controverse care nu țin legate de politica actuală”, a subliniat Simion. Trimiterea poate să fie la Sorin Lavric și Claudiu Târziu, acuzați de simpatii legionare și a unor criminali de război, dar numele nu au fost rostite.

El critică abordarea lui Târziu față de Georgescu chiar înaintea ședinței Biroului de conducere.

Simion vrea Congres AUR în 2022

Tema care produce multă nervozitate în AUR este legată de data unui posibil Congres. George Simion aruncă primul o propunere: Congres în 2022.

„Pentru clarificări ideologice este nevoie un Congres anul acesta”, a afirmat categoric George Simion. Congresul nu înseamnă și alegeri, dar nu sunt excluse. Congresul este cel care ar trebui să decidă și viitorul colaborării între AUR și Călin Georgescu.

Pentru Claudiu Târziu, viitorul Congres la termen este în 2024, dar nici el nu exclude un posibil Congres pentru „modificări statutare” anul acesta. În declarația pentru Europa Liberă precizează că formula cu un singur președinte nu este cea mai bună.

„Nu se pune problema să rămână un singur președinte. De ce ar trebui să fie un singur președinte? Am gândit această structură politică cu o președinție de trei, în care eu și George suntem copreședinți executivi, iar Sorin Lavric este președintele Senatului, ca un soi de arbitru, când există diferențe de opinie să putem lua decizia cea mai bună consultându-ne între noi. Nu am făcut întâmplător, ci pentru a avea o echipă mai bună, pentru a fi reprezentate toate curentele care au intrat în această mișcare politică – AUR”, a spus Târziu, care a adăugat că orice convocare a unui Congres trebuie să țină cont de Statut.

Excluderea lui Simion, invenție sau posibilă?

Claudiu Târziu neagă că ar dori să-l înlăture pe Simion din fruntea AUR. Recunoaște că nu știe la cine se referă însă George Simion când scrie pe Facebook că îi va da pe unii afară, dar e convins că nu la el și la Sorin Lavric.

„Nu se pune problema în niciun caz, niciodată nu s-a discutat așa ceva. Noi știm ce înseamnă George Simion pentru AUR, lui i se datorează într-o foarte mare măsură succesul pe care l-a obținut partidul în 2020, popularitatea de care ne bucurăm este datorată și modului în care a știut George să transmită anumite mesaje către electorat”, a afirmat Claudiu Târziu pentru Europa Liberă.

El adaugă că este conștient că rolurile în echipă au fost diferite, iar unul s-a văzut mai mult, referirea fiind la George Simion, iar altul mai puțin. Copreședintele AUR vorbește despre „o frăție, nu despre o competiție”.

Simion la Madrid, neagă că a fost dat afară

În timp ce la București, temperatura AUR crește din cauza divergențelor interne, George Simion a încercat, la Madrid, să se apropie de liderii conservatori europeni și de extremă dreapta.

Europa Liberă a relatat eșecul lui Simion de a participa la întâlnire, unde nu a fost invitat.

„La Madrid, a avut loc o întâlnire care nu este a unei formațiuni, este organizată de domnul Viktor Orban pentru a coagula mai multe forțe politice, mai multe partide europene. Nu am participat la întâlnirea de la Madrid, după cum nu am participat nici la întâlnirea de la Varșovia pentru că acolo participau numai partide cu europarlamentari. Noi nu avem europarlamentari. NU am fost invitați și nu am participat”, a declarat George Simion pentru Europa Liberă.

El neagă informațiile apărute că a fost scos din hotel sau amendat din cauza prezenței la reuniunea de la Madrid.

„În acel hotel eram cazat și am avut întâlniri cu omologi din Italia, Spania și Polonia”, a afirmat Simion.

Europa Liberă a prezentat pe larg încercarea copreședintelui AUR de a intra în grațiile conservatorilor europeni. Declarația comună pentru viitorul Europei ca uniune de națiune suverane a fost semnată de Simion, dar nu în cadrul evenimentului.

Claudiu Târziu și George Simion au declarat pentru Europa Liberă că își doresc o colaborare în viitor cu europarlamentarul Cristian Terheș, dar și cu alte formațiuni pentru constituirea unui pol conservator.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG