Serviciul Român de Informații a confirmat că există ferme de troli, boți și conturi false în România, însă spune că amploarea fenomenului nu pune în pericol siguranța națională. SRI a infirmat implicarea externă în manipularea campaniei electorale, potrivit răspunsului primit de Comisia parlamentară de control al Serviciului - comunicat SRI din 12 noiembrie 2024.
„Știți cât costă o alocație pentru un copil din Ucraina? Ce îi oferă România, statul român? Vă spun eu – 3.700 lei, iar pentru un copil român costă 248 lei aceeași alocație, la aceeași vârstă”.
Această declarație îi aparține lui Călin Georgescu și a fost transmisă prin cel mai vizualizat videoclip de pe pagina sa oficială de TikTok.
Postarea a fost făcută pe 5 noiembrie, are 213.500 de like-uri, 4.000 de comentarii și 14.600 de redistribuiri. A adunat, în total, 5,1 milioane de vizualizări.
Afirmația este falsă, potrivit Factual:
„Copiii ucrainenilor aflați în România nu primesc alocație de stat decât dacă au domiciliul sau reședința în țara noastră sau dacă au statut de refugiat, fiind lipsiți de ocrotirea părinților. În acest context, cei care primesc alocația de stat o primesc în același cuantum și în aceleași condiții precum o fac copiii români. De asemenea, există un context în care statul român oferă 3.800 lei pentru cazare și mâncare ucrainenilor, însă este vorba de un ajutor reglementat de UE.”
Fakenews-ul propagat de Călin Georgescu are peste cinci milioane de vizualizări. Este o declarație decupată dintr-o emisiune de la TVR Info – televiziune de stat.
Cei care au comentat la postare au lăudat prestația lui Georgescu și au promis că îl vor vota la prezidențiale. Cei mai mulți au criticat actuala guvernare.
„Domnule Călin Georgescu, DIASPORA VREA ACASĂ!!!!!”, „Votez Călin Georgescu cu toată familia mea”, „În sfârșit cineva care spune adevărul”.
Sunt doar câteva dintre comentarii.
Sunt însă și comentarii care demonstrează ceea ce, în acest moment, e singura explicație a ascensiunii fără precedent a unui candidat la președinție.
„Nu v-am urmărit și nu v-am cunoscut până acum 2-3 săptămâni, însă în ultima vreme îmi demonstrați că puteți avea votul multora. Să renunțăm la imbecilitatea de a mai vota partide conduse de hoți”.
„Votul meu merge către dumneavostră, deși, spre rușinea mea, vă urmăresc doar de trei zile”, spune un altul.
Ofensiva tăcută cu milioane de adepți
Imediat ce numele lui Călin Georgescu a apărut pe lista câștigătorilor în alegeri, fără ca vreun sondaj de opinie anterior să-l situeze măcar primii trei favoriți, au apărut și primele posibile explicații.
Candidatul Călin Georgescu a ales alte metode de a-și face campanie electorală decât contracandidații lui: s-a orientat foarte mult pe TikTok. E un „produs Tik Tok”, spune pentru Europa Liberă expertul media Dragoș Stanca.
„Călin Georgescu este ideal pentru un produs digital, mai ales în zona de TikTok. Vinde un vis, vinde o direcție măreață. Mă așteptam să ia peste 10-15%, dar nu cât a obținut acum (n.r., rezultatele, după centralizarea voturilor din toate secțiile, arată că a obținut 22,94%). Nu mă asteptam însă să fie atât de amplu, atat de brusc”, adaugă el.
„Social media nu a fost creată pentru informarea noastră corectă, ci pentru convertirea noastră în cumpărători. Toate platformele sociale au ca scop maximizarea rezultatelor unei tranzacții comerciale. Am ceva de vânzare, vreau să ajung la cât mai mulți oameni. Iar obiectul vânzării pot fi și ideile. Iar domnul Georgescu vinde idei care prind în social media”, explică Dragoș Stanca.
Contul oficial al lui Călin Georgescu de pe TikTok are 260.000 de urmăritori și 3,6 milioane de like-uri. A fost înființat în toamna lui 2022.
Strategia lui Călin Georgescu pe pagina lui oficială de TikTok a fost cam aceeași ca în cazul celui mai vizualizat videoclip de pe contul său – declarații decupate din diverse interviuri date de candidatul Georgescu și promovate ca atare.
Emisiunea de la Digi24 din 13 noiembrie, difuzată între orele 21:00 și 21:30, în care jurnaliștii Cosmin Prelipceanu și Lili Ruse l-au avut invitat pe Călin Georgescu, a avut aproape 70.000 telespectatori.
Însă un clip video decupat din această emisiune, în care Călin Georgescu vorbește despre Ucraina, a adunat 4,1 milioane de vizualizări.
„Eu candidez pentru România, nu pentru Ucraina. Nici susținătorii mei, nici poporul român, nu sunt interesanți nici de Putin, nici de Ucraina. Sunt interesați de România, să o ducem bine, să fie bunăstare, să fim fericiți, să fie stabilitate, să fie siguranță”, spune Călin Georgescu în videoclipul decupat din emisiunea electorală de la TV.
Postarea are 241.000 de like-uri, 14.000 de redistribuiri și aproape 8.000 de comentarii.
„În sfârșit am și eu pe cine vota... Diaspora este cu Dumneavoastră, Domnule Președinte Călin Georgescu!!!”, „Domnule Călin Georgescu, am 31 de ani și nu am votat de la 18 ani, dar pe data de 24 voi fi la vot doar pentru dumneavoastră”, „Noi avem nevoie de acest om, eu votez Călin Georgescu, haideți să facem posibil asta, puterea stă în mâinile noastre, Doamne ajută!”.
Sunt doar câteva comentarii de la acea postare.
În aceeași emisiune, un alt videoclip a adunat pe TikTok 3,1 milioane de vizualizări. Întrebat de moderator ce sentimente are pentru Putin, Călin Georgescu evită un răspuns direct.
„Văd că insistați foarte mult în treaba asta. De ce nu insistați pe problemele poporului român? De ce nu insistați pe problema sărăciei, pe problema oamenilor cu dizabilități, pe problema oamenilor care își vând un rinichi”, spune Călin Georgescu, care intră apoi într-un conflict cu moderatorii tocmai pentru că nu răspunde la întrebarea pusă direct.
De la 2.000 de vizualizări în ianuarie 2023, la 5 milioane în noiembrie 2024
Una din primele postări pe TikTok ale lui Călin Georgescu este din ianuarie 2023.
E un fragment dintr-o emisiune de la TVR în care afirma că 45% din pamântul țării e vândut străinilor.
Moderatoarea nu comentează această afirmație. Postarea are 180 de like-uri și niciun comentariu.
Iar pe lângă fragmente din interviuri, Călin Georgescu postează și mesaje directe adresate alegătorilor.
Acestea sunt foarte bine construite din punct de vedere tehnic și oratoric: privirea este direct în cameră, gesturile sale sunt sugestive, la fel și pauzele dramatice în discurs sau induse prin montaj.
Chiar dacă a afirmat că nu a cheltuit niciun leu în această campanie, Călin Georgescu are clipuri electorale filmate profesionist, cu scenariu, concept și personaj principal: el pe câmp, filmări în alb-negru în care vorbește despre actuala clasă politică și dezamăgirea produsă de aceasta în societate, el făcând sport – călare în costum național, în sala de sport, în bazinul de înot.
Vizualizările postărilor lui Călin Georgescu au urcat de la zi la zi, de la săptămână la săptămână. Dacă în septembrie, videoclipurile lui aveau câteva zeci de mii de vizualizări, din octombrie au ajuns la sute de mii. Din noiembrie, la milioane.
În septembrie 2024, înaintea campaniei electorale, Călin Georgescu avea 31.800 de urmăritori. În noiembrie, numărul a crescut de aproximativ opt ori ori, până la 260.000 cât are acum.
Ce mesaje a promovat Georgescu pe TikTok
Călin Georgescu și-a promovat mesajele pe TikTok printr-o strategie agresivă, bazată pe teme controversate și mecanisme virale.
- oprirea sprijinului pentru Ucraina – Georgescu a pledat pentru retragerea sprijinului acordat de România Ucrainei;
- discursuri naționaliste și suveraniste – candidatul independent a promovat pe TikTok mesaje în care critică dur apartenența României la NATO și Uniunea Europeană. El susține că România ar trebui să adopte o poziție de suveranitate națională și să își regândească politicile externe, fiind rezervat față de colaborarea cu NATO și insistând pe necesitatea normalizării relațiilor cu Rusia.
Unul dintre mesajele sale des vehiculate este că „România nu este o colonie”, sugerând că actuala poziție a țării în structurile euro-atlantice este dezavantajoasă.
„Pentru mine este o mare onoare, și sublinez asta, este o mare onoare că nu am intrat în Schengen. Mă bucur că nu am intrat în Schengen și datorăm acest lucru oamenilor liberi din această țară”, declara Călin Georgescu, într-un podcast pentru Asociația Pământul Strămoșesc, al cărei președinte și fondator este același Călin Georgescu.
Alte strategii folosite de Călin Georgescu și echipa sa sunt cele cunoscute de experții din social media ca Tactici virale și asocierea forțată.
Numele lui Georgescu a fost promovat masiv prin tag-uri în comentarii, la postările altor candidați și la conținut electoral general, ceea ce i-a crescut exponențial vizibilitatea prin algoritmul platformei chinezești de socializare.
Postările sale au adunat milioane de vizualizări în doar câteva săptămâni. Iar strategia a fost explicată chiar de Călin Georgescu, într-una dintre postările sale pe TikTok:
„Dragii mei, doresc să știți: nu sunt finanțat de nimeni în această campanie și nu doresc niciun fel de donații financiare din partea nimănui, dacă vreți să contribuiți la acest mesaj comun pe care îl vom transmite prin mișcarea noastră socială. ”
O altă strategie a lui Georgescu a fost cea a mesajelor istorice controversate.
În trecut, Georgescu a fost asociat cu declarații controversate despre figuri istorice precum generalul Ion Antonescu, aliatul lui Hitler în cel de-al doilea război mondial, și liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu, care îndemna la eliminarea inclusiv fizică a evreilor în anii '30, după model nazist. Și-a atras astfel critici pentru glorificarea unor persoane implicate în Holocaust și crime de război.
Strategia hashtag #
Mesajele lui Călin Georgescu au penetrat TikTok nu doar din contul său oficial. Mii de alte conturi, unele chiar cu numele său în denumire, altele doar postând cu hashtagul #călingeorgescu, au răspândit videoclipuri scurte cu declarații ale candidatului independent.
O simplă căutare după numele Călin Georgescu pe TikTok întoarce câteva sute utilizatori care fie în nume, fie în descriere conțin numele candidatului independent.
Sunt conturi care preiau din videoclipurile postate inițial pe pagina sa oficială și adună fiecare de la câteva sute la câteva mii de vizualizări.
Dar se adună.
Iar acest lucru se vede în TikTok trends – adică ce e la modă, ce se caută pe această rețea. Evoluția hashtagurilor cu numele său este fulminantă în ultimele 30 de zile.
„Am început să-l urmărim, să vedem ce se întâmplă mai exact și am văzut că există o creștere foarte, foarte mare, de la zi la zi, de la săptămână la săptămână și practic am vrut să înțelegem de ce, cum și ce face Călin Georgescu ca să se întâmple lucrul ăsta. Am descoperit – uitându-ne foarte mult la video, la clipuri, la postări, la alte pagini ale politicienilor sau ale televiziunilor – am văzut că există o campanie concertată prin care foarte multe conturi, sute, mii de conturi de TikTok postează la anumite articole, la anumite videouri de pe diverse pagini, hashtag-ul Călin Georgescu”, a explicat jurnalistul G4Media Cristian Andrei Leonte, la RFI, evoluția fulminantă a lui Călin Georgescu pe TikTok. Leonte a investigat fenomenul.
După ce platforma TikTok a fost bombardată cu hashtag-ul „Călin Georgescu”, rețeaua însăși a început să sugereze ea candidatul în bara de search.
„În ultima săptămână (7-15 noiembrie, n. red), din câte au descoperit colegii mei, pagina Călin Georgescu a crescut cu 30.000 de followeri. Videoul de lansare a candidaturii – de la 500.000 la 800.000, ceea ce este o creștere foarte mare”, spune jurnalistul.
Aceeași investigație a scos la iveală și cum hashtag-ul „Călin Georgescu” a ajuns popular, folosit chiar la postările altor contracandidați.
„Foarte multe conturi puneau hashtag cu Georgescu, de exemplu, la videouri reale ale candidatului Elena Laconi sau ale candidatului Mircea Geoană, ca să poată să aducă de pe paginile acestor politicieni”, spune Cristian Andrei Leonte.
Așa funcționează TikTok, spune jurnalistul. „Există hashtag ori există cuvinte cheie, există subiecte care se se viralizează. În momentul în care ceva se viralizează, începe să-ți apară în feedul tău și să-ți apară la sugestii de căutare”.
Iar dacă tot acest mecanism se folosește de conturi false, totul e o păcăleală, concluzionează Cristian Andrei Leonte.
Facebook și YouTube, de ajutor, dar nu esențial
Călin Georgescu este prezent și pe Facebook, pe o pagina oficială. Are doar 94.000 de urmăritori.
Iar postările sale sunt aproape identice cu cele de pe TikTok – clipuri cu scurte declarații. Dar și altele care nu se regăsesc pe TikTok. De exemplu, declarația sa după închiderea urnelor, pe 24 noiembrie.
Nu a plătit niciodată pentru promovarea postărilor sale. Pagina a fost creată în februarie 2023 și are șapte administratori, toți din România.
Pe YouTube, Călin Georgescu are o pagină oficială, dar cu rezultate modeste. Este mult mai popular, în schimb, prin intermediul unor influenceri care l-au invitat la diverse podcasturi.
Cel mai recent, cu aproape 700.000 de vizualizări, este un interviu luat de Ștefan Mandachi și publicat pe canalul său de YouTube.
Aici, Georgescu a vorbit despre proiectele sale ca președinte.
„Care va fi prima decizie pe care o veți lua atunci când și dacă veți ajunge președinte?”, l-a întrebat Ștefan Mandachi.
„Reforma proprietății private. Pentru că de aici pleacă tot în momentul în care omul este stăpân nu doar pe pământul lui, pe orice, pe un atelier, pe un echipament, orice care poate să-i asigure independența. Este foarte important acest lucru. Fiecare om în această țară are dreptul și va avea posibilitatea să fie independent financiar și să aibă tot ce îi trebuie pentru ca să nu mai fie grija zilei de mâine și să fie siguranța zilei de azi”, răspunde Călin Georgescu.
Fără a explica, însă, ce înseamnă mai exact această reformă a proprietății private, garantate de altfel de Constituție.
La fel de vag este și răspunsul la întrebarea cine va guverna, neavând un partid politic pe care să se bazeze.
„Poporul nu este suveran (acum, n.r.). Nu au cum o mână de partide să treacă peste poporul român”, răspunde Călin Georgescu.
Cum a crescut Călin Georgescu în sondaje – studiu ExpertForum
Înaintea ultimelor alegeri, în februarie 2019, în România existau 175.000 de utilizatori de TikTok cu vârste între 14 și 65 de ani.
La începutul anului 2024, rețeaua de socializare chinezească avea deja 8,97 de milioane de utilizatori.
Cei mai mulți urmăritori pe TikTok îi are George Simion – aproape 590.000, urmat de Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.
Călin Georgescu adunat în ultimele două luni la fel de multe interacțiuni și vizualizări cât Marcel Ciolacu, Elena Lasconi și George Simion la un loc, în unsprezece luni, spun specialiștii de la ExpertForum.
Cum:
- cu o rețea coordonată de conturi de promovare directă
- printr-un grup de influenceri care promovează indirect politicianul, fără a marca în vreun fel publicitatea plătită.
Un exemplu îl reprezintă campania #echilibrușiverticalitate, cu 2,4 milioane de vizualizări, unde influencerii îl descriu după un script copy-paste pe Călin Georgescu, fără a-l nominaliza, dar folosind caracterizările sale, scrie în studiul Expert Forum.
Partea interesantă a acestui mesaj e că nu menționează numele lui Georgescu explicit, deci se suprapune şi cu aşteptările publicului AUR, ceea ce duce la o competiție a absurdului între fani care se contrazic în comentariile trendului #echilibrușiverticalitate în privinţa omului care trebuie de fapt votat, subliniază studiul.
Europa Liberă i-a cerut lui Călin Georgescu detalii despre strategia sa pentru campania TikTok și despre conturile închise la solicitatea BEC.
Până la publicarea acestui articol nu am primit răspuns.
Studiu Expert Forum - Tik Tokul Românesc
Pe data de 18 noiembrie, Călin Georgescu avea 92,8 milioane de vizualizări făcute majoritar în ultimele 2 luni.
Până pe 22 noiembrie a crescut cu 52 milioane de vizualizări. Mai exact, şi-a adăugat mai mult decât toată vizibilitatea realizată de Mircea Geoană în 11 luni.
Explozia de vizibilitate pare creată brusc şi artificial, exact la fel ca sondajele în care a explodat deodată cu un scor între 8-10%.
Aspectele care întăresc ideea unei campanii de promovare coordonată sunt:
- Traficul exagerat fără un număr de urmăritori relevant înainte de ultimele 2 luni.
- Traficul acestuia de 150 milioane de vizualizări este generat obsesiv doar în jurul hashtagului#calingeorgescu și atât. În realitate, traficul organic e mult mai destructurat atunci când nu este exclusiv plătit.
Tema cu cea mai mare vizibilitate împinsă de Călin Georgescu pe TikTok în ultimele două luni estepacea, mai exact nevoia ca România să oprească sprijinul acordat Ucrainei pentru a nu implica România în război. Această temă a conflictului de la graniță e prezentă sub forma necesitățiimenținerii suveranității și se combină cu alte narative clasice: România importă 90% din alimente,exportăm calitatea românească străinilor, exportăm grânele noastre și cumpărăm produse procesate de proastă calitate, etc.
Informațiile neverificate virale care au fost prezentate la TV și transformate ulterior în videoclipuri peTikTok sunt principala tactică de promovare; mai jos redăm câteva dintre afirmațiile virale.
„Noi astazi exportam grâu cu 30 de bani kg și importăm aluat congelat cu 3,4 lei” (442 000 vizualizari,29 000 like-uri)
„Sprijinul acordat Ucrainei, în războiul cu Rusia. Refuzul continuării sprijinului economic și militar cătreUcraina, în războiul declanșat de Rusia. Susținerea PĂCII și considerarea faptului că suntem atrași într-un conflict din cauza altor interese din spate. Lăsați vă rog în comentarii părerea voastră, a românilor!” (1.3 milioane de vizualizari, 95 800 like-uri)
sursa: Expert Forum
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI