Aproximativ 75.000 de germani sunt așteptați în acest weekend la protestele de la Munchen, Frankfurt, Hanovra, Bremen și Stuttgart, anunță agenția germană de știri DPA.
Sute de mii de oameni au ieșit deja în stradă în mai multe orașe din Germania și weekendul trecut. Germanii au protestat împotriva unui vot controversat în Parlamentul de la Berlin privind o politică mai dură față de migrație.
Înăsprirea atitudinii față de migrație este planul liderului opoziției de centru-dreapta, Friedrich Merz, care a reușit să promoveze recent un act normativ pe această temă cu ajutorul voturilor extremei drepte Alternativa pentru Germania (AfD).
Un sondaj publicat la finalul lunii ianuarie de agenția Agerpres arăta, cu mai puțin de o lună de alegerile generale anticipate, că partidul actualului cancelar, Olaf Scholz, SPD aduna doar 15% dintre opțiuni, în timp ce Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) ajunsese pe locul doi, la 25% dintre opțiuni.
AfD este susținut public de miliardarul american Elon Musk, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui american Donald Trump.
Pe primul loc în opțiunile germanilor se afla partidul conservator CDU/CSU, cu 29% dintre opțiuni.
Platforma media Deutsche Welle a scris joi, 6 februarie, că potrivit unui sondaj realizat de companie Bitkom, 88% dintre germani se tem de manipularea rezultatului alegerilor de către actori din afara țării, inclusiv de guverne străine.
În același timp, site-ul Politico scrie că, în ultimele săptămâni, germanii se confruntă cu un val dramatic de dezinformare pe platforma de socializare X, deținută de Elon Musk.
Politico citează un raport al Ministerului Afacerilor Externe de la Berlin.
În document, autoritățile germane scriu că în centrul tentativei de manipulare a alegătorilor germani se află Doppelgänger, o operațiune care ar fi susținută de Kremlin.
Campania folosește site-uri de știri false, conturi care până acum câteva săptămâni au avut o activitate redusă – cel mult 50 de postări pe zi, iar acum și-au amplificat activitatea până la 3.000 de postări zilnic. Este folosit conținut generat de inteligență artificială pentru a răspândi narațiuni false și pentru a eroda încrederea în instituțiile occidentale.
Jurnaliștii scriu că „agențiile de informații din UE și SUA au urmărit tacticile foarte bine coordonate ale Doppelgänger. Prin ele, s-ar fi încercat subminarea sprijinului pentru Ucraina în războiul declanșat de Rusia și amplificarea mesajelor prietenoase față de Kremlin”.
Oficialii germani ar fi identificat deja peste 100 de site-uri de pseudoștiri, care au acumulat audiență datorită conținutului generic, produs inclusiv de inteligență artificială.
„La un moment ales, o poveste fabricată este inserată și apoi răspândită rapid prin intermediul rețelelor de socializare și al influențelor. Trebuie să presupunem că aceste site-uri au fost pregătite pentru a fi activate în perioada premergătoare alegerilor pentru Bundestag”, a declarat un oficial german, sub protecția anonimatului, citat de Politico.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.