Linkuri accesibilitate

Candidatul PSD Dumitru Buzatu și imaginea județului sărac


Dumitru Buzatu spune că Vaslui începe să nu mai fie cel mai sărac județ al României, dar imaginea are de suferit din cauza presei. Anunță că este ultimul mandat pe care îl dorește în fruntea județului, după care se va retrage.

Dumitru Buzatu este în politică de aproape 30 de ani. Are trei mandate de parlamentar între 1992 și 2004, a fost de două ori vicepreședinte al Consiliului Județean (2004 – 2012) și de două ori președinte al Consiliului Județean Vaslui (2012 – 2020). Toate funcțiile le-a obținut ca membru PSD. Pe 27 septembrie, își dorește să obțină al treilea mandat în fruntea județului. Spune că este ultimul din cariera sa politică, după care se va retrage.

Problemele județului pe care îl conduce nu sunt puține, Vaslui fiind printre cele mai sărace județe ale României, dar și din regiunea Moldovei. Președintele PSD Vaslui susține că imaginea peiorativă a județului nu corespunde realității. Respinge ideea că este un baron bogat într-un județ sărac și spune că imaginea negativă a județului s-a construit prin știri exagerate.

  • „Dacă se produce un viol în județul Vaslui, toți vasluienii sunt violatori, dacă cineva fură, atunci toți vasluienii sunt hoți, dacă cineva abandonează școala în Vaslui, atunci toți vasluienii sunt analfabeți. De ce trebuie blamați vasluienii, că nu muncesc, că sunt bețivi? Nu sunt bețivi, sunt producători de vin bun" – Dumitru Buzatu.

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean sunt șase candidați. Dumitru Buzatu îi are ca adversari pe Marius Arcăleanu – PNL, Mihai Botez – USR-PLUS, Emil Dorin – Pro România, Romulus Buhăescu – PMP și Dan Marian – ALDE.

Europa Liberă: Conduceți de opt ani județul Vaslui în calitate de președinte al Consiliului Județean, iar în opinia publică acest județul este sinonim cu sărăcia. De ce se află județul Vaslui în această situație?

Evident că este ultimul mandat, mi-ajunge și trebuie să fac loc tinerei generații

Dumitru Buzatu: „Voi încerca o descriere a județului în alte culori decât acelea care au prins într-o parte a opiniei publice și care sunt o prelucrare grotescă, grosolană a realităților din județul Vaslui. În mod obișnuit, oameni care nu au avut de-a face cu județul Vaslui, preluând informații din presa de scandal sau de pe Facebook, se exprimă într-un mod peiorativ, că vasluienii sunt înapoiați, că e un județ al sărăciei, dacă preluăm și elemente din folclorul electoral, se spune că Dumitru Buzatu i-a ținut în sărăcie, ceea ce e o imposibilitate. Președintele Consiliului Județean nu are interesul să îi țină în sărăcie pe locuitori, chiar dacă ar putea. Avem și comune înfloritoare și comune sărace, dar în care locuiesc persoane cu tradiție seculară".

Europa Liberă: Județul are probleme reale cu dezvoltarea economică.

Dumitru Buzatu: „Istoricește, zona estică a fost una subdezvoltată din punct de vedere economic, unde s-au derulat activități agricole. Fiind o zonă marginală, a avut numeroase probleme de dezvoltare, în epoca medievală nu a permis dezvoltarea unor orașe stabile cu activități economice, comerciale, industriale (sic!). Singurul moment din istoria zonei în care s-a simțit un proces serios de modernizare și de inițiere a unor activități industriale a fost perioada comunistă. Au apărut fabrici de ventilatoare, izolatoare, abatoare, fabrici de ulei."

Europa Liberă: De ce nu se dezvoltă județul și în capitalism?

Dumitru Buzatu: În capitalism nu statul dispune de capital, iar dezvoltarea are loc la inițiativa întreprinzătorilor. Întreprinzătorii din toată lumea se duc acolo unde găsesc cele mai bune oportunități".

Europa Liberă: S-a spus că sunteți un baron bogat într-un județ sărac. Ce îi trebuie județului pentru a se dezvolta?

Dumitru Buzatu: „Haideți să nu ne prostim, că eu nu sunt baron, nu sunt un om bogat. Un om care are zece hectare de pământ, care are o mașină din 2006, dau declarații scrise și îmi asum responsabilitatea de 30 de ani. Adversarii s-au săturat că îi înving de 30 de ani, de aceea spun asta, dar eu nu mă pun pe mine în funcțiile acestea, ci mă duc în fața electoratului".

Europa Liberă: Premierul Ludovic Orban a spus că bate vânt de schimbare în Moldova, că baronii roșii sunt oameni de nimic care nu au adus decât abuzuri, decât izolare, decât sărăcie, lipsă de speranțe în județele pe care le-au condus.

Dumitru Buzatu: „Ludovic Orban e o somitate pe care nu vreau să o pomenesc. Dacă aș avea capacitatea premierului Orban, aș fi fugit acasă. Un om care nu observă în ce situație se află, care conduce un Guvern votat de adversari din rațiuni pe care eu le-am contrazis, este îndreptățit să îmi dea mie lecții? Eu am fost ales de oameni. Sunt multe acuze, că îl alege prostimea pe Buzatu. Insultând în permanență, adică deștepții stau deoparte, iar cei care ne-au dat votul ani de zile sunt niște proști. E jignitor, e o mizerie, iar cel care susține lucrurile acestea nu e un om care să aibă dragoste de locurile despre care vorbește. Nu știm că în fiecare țară sunt regiuni mai bine dezvoltate și altele mai puțin dezvoltate? Din cauza aceasta trebuie să fim batjocoriți? Trebuie să fugim toți în altă parte, să depopulăm regiunea aceasta? De unde știe Orban că vor cădea baronii roșii?"

Europa Liberă: PSD a fost la guvernare șapte ani din cei opt de mandat ai dumneavoastră. Ați avut sprijinul dorit de la Guvern?

Dumitru Buzatu: „Cunoaștem tensiunile din perioada 2012- 2016 și apoi a venit guvernul Cioloș".

Europa Liberă: Dar în guvernul Cioloș ați avut reprezentați. Domnul Dîncu, fost ministrul Dezvoltării, avea o istorie alături de PSD (a fost propus de Liviu Dragnea ca prim-vicepremier n.r.)

Dumitru Buzatu: „​Domnul Dîncu nu era membru al PSD. Nu avea o istorie strălucită alături de PSD, nu a câștigătorilor, eu am făcut parte din istoria câștigătorilor PSD".

Europa Liberă: Ați avut sprijin de la București?

Dumitru Buzatu: „​Am primit un sprijin masiv, drumuri, școli, aducțiuni de apă, dispensare și cămine culturale. Județul Vaslui e într-un prim proces de dezvoltare, nu suntem pe ultimul loc în ceea ce privește PIB, la multe capitole am depășit starea aceasta de ultim loc. Chiar și în lipsa unui capital străin, oamenii au dovedit spirit de inițiativă și dezvoltă o agricultură performantă. Se dezvoltă sfera serviciilor într-un ritm susținut. Sunt semne bune, lucrăm la o zonă de obiective de interes județean pentru turism, mănăstirile. Lucrurile nu pot să fie făcute cât ai bate din palme sau cu o baghetă magică".

Europa Liberă: Printre problemele identificate se remarcă cele legate de starea drumurilor și cele legate de apă, canalizare și gaze. Câte comune au apă, canalizare și gaze?

Dumitru Buzatu: „Există orașe din vestul țării care nu au la această oră gaz. Vaslui, Huși, Bârlad și Negrești și zece localități rurale au sisteme de distribuție a gazului. Le dăm ajutor și de la Consiliul Județean. Rețeaua de drumuri județene din județul Vaslui are aproximativ o mie de kilometri. Noi ne apropiem, foarte mult, de 800 de km de drum județean, iar propunerea candidatului Buzatu este să acoperim cu covor asfaltic toate drumurile județene. Avem de reparat multe drumuri, avem covoare asfaltice de 30, 40 de ani. Dar unde nu sunt asemenea lucruri în țara aceasta?"

Europa Liberă: În ce măsură accesarea fondurilor europene reprezintă o preocupare pentru dezvoltarea județului?

De ce trebuie blamați vasluienii, că nu muncesc, că sunt bețivi? Nu sunt bețivi, sunt producători de vin

Dumitru Buzatu: „​A apărut zilele acestea un clasament privind atragerea fondurilor europene și mi se pare că județul Vaslui era situat pe locul zece. Eu zic că e destul de onorabil. Important e că noi am atras tot ce se putea atrage. Avem în lucru două proiecte mari, un drum strategic de 90 de km pe care îl asfaltăm, care traversează tot județul pe partea estică, apoi un alt drum în partea sud-estică, să lege județul Galați prin județul Vaslui cu județul Bacău. Extindem apa și canalizarea în toate localitățile județele. În prima fază am beneficiat de 100 de milioane de euro pe care i-am investit în reabilitatea sistemelor de apă canal din orașele Vaslui, Huși, Negrești, Bârlad. Ceea ce ne lipsește este capacitatea de a executa lucrările. Din cauza aceasta, mergem foarte încet. Sunt lucrări pe care le-am scos de cinci-șase ori la licitație și nu s-a prezentat nici un competitor pentru că nu există mână de lucru și investitori care să aibă această capacitate de a veni la achizițiile noastre".

Europa Liberă: S-a vorbit despre abandonul școlar pentru că oamenii au plecat să muncească în străinătate. Cât de gravă e problema abandonului școlar?

Dumitru Buzatu: „​Abandonul școlar reprezintă o problemă în toată țara. Abandonul școlar e mai mare în Capitală decât în Vaslui. Facem eforturi pentru a sprijini familiile care au dificultăți. Nu vrem să lăsăm pe nimeni în urmă. Avem o colaborare cu comunitățile de romi, unde abandonul școlar e o problemă dintotdeauna. Avem însă producători de imagine negativă care excelează. Dacă se produce un viol în județul Vaslui, toți vasluienii sunt violatori, dacă cineva fură, atunci toți vasluienii sunt hoți, dacă cineva abandonează școala în județul Vaslui, atunci toți vasluienii sunt analfabeți. Asta e ceea ce producem noi și apoi ne mirăm de unde această imagine peiorativă. Noi avem un festival internațional, la care vin formații internaționale din toată lumea, din Ceylon (n.r. Sri Lanka), din insulele Seychelles, din Mexic, Argentina, Marea Britanie, Germania, Serbia, de peste tot unde mai există tradiții. Oare nu ar merita și vasluienii lăudați pentru lucrurile acestea? S-a ajuns din cauza imaginii ca oameni care nu ne cunosc, nu știu, nu au fost niciodată în județul Vaslui să ne acuze în permanență și să arunce imaginea defavorabilă".

Romania- Dumitru Buzatu electoral campaign
Romania- Dumitru Buzatu electoral campaign

Europa Liberă: Este vorba doar de o imagine negativă sau și de o realitate?

Dumitru Buzatu: „Haideți să facem trasee prin județul Vaslui, să mergem la intrare până la Albița, vama cu Republica Moldova, veți vedea că mergeți pe drumuri foarte bune. Să mergem până la Iași, la Roman, la Bacău pe drumuri foarte bune. În 2004, când am devenit vicepreședinte al CJ, județul avea 300 de km de drum asfaltat, astăzi are 800 de km. Era județul Vaslui plin de sate care nu văzuseră o piatră de 500 de ani de existență. Prin PNDL, programul lui Dragnea, s-au asfaltat sute de kilometri. Oare nu e un efort de a moderniza? Nu trebuie să ne punem cenușă în cap și trebuie să răspundem politicos, dar ferm, celor care aruncă această imaginea peiorativă asupra noastră".

Europa Liberă: Aveți vreun model din țară sau din afara țării?

Cea mai mare greșeală făcută de Liviu Dragnea a fost atunci când s-a izolat foarte mult de vechii camarazi (...) când a promovat numai tineretul.

Dumitru Buzatu: „Nu putem să luăm un model din țară, avem o strategie adaptată pe diferitele surse de finanțare. Mă uit din automobil și văd combinele recoltând, tractoare cu remorci, mașini de transport. De ce trebuie blamați vasluienii, că nu muncesc, că sunt bețivi. Nu sunt bețivi, sunt producători de vin, la Averești se produce unul dintre cele mai bune vinuri din țară".

Europa Liberă: De ce nu vă promovați pe Facebook să arătați aceste lucruri?

Dumitru Buzatu: „Sunt în permanență expus unei atitudini a competitorilor, care în loc să discute în mod realist, să vină cu propuneri, tocmesc actori, mă ironizează, mă insultă, mă acuză, mă culpabilizează. Ce să discut eu cu oamenii aceștia pe Facebook? Nu intru în asemenea discuții, eu discut cu cetățenii. Nu fac nici sondaj în ultimele 30 de zile".

Europa Liberă: A depășit PSD epoca Liviu Dragnea, la Congres s-a vorbit despre ruperea de trecut?

Dumitru Buzatu: „​Am criticat maniera această simplistă, noi trebuie să ne rupem de trecut, dar să preluăm și elemente care asigură tradiția unei formațiuni politice. Îi aud pe toți că ei vor face o altă politică. Cum anume? Noi avem o dezbatere politică foarte subțire, ce sărace sunt ideologiile partidelor care nu găsesc alte mijloace decât, așa cum spunea domnul Orban -puneți mâna pe par și dați în cap competitorilor".

Europa Liberă: Liviu Dragnea a condus bine partidul? Vă deziceți de el?

Dumitru Buzatu: L-a condus cu bune și rele. Nu m-am delimitat de nici un conducător al PSD, eu sunt un om care are o vârstă apreciabilă, am idei și convingeri solide de stânga. Nu am de ce să mă dezic. Cea mai mare greșeală făcută de Liviu Dragnea a fost atunci când s-a izolat foarte mult de vechii camarazi, când s-a lăsat pradă unor capcane întinse de adversari, când a promovat numai tineretul. Poate a avut prea multă încredere în propriile idei și oamenii din jurul său".

Europa Liberă: Moțiunea de cenzură a fost un eșec sau nu?

Dumitru Buzatu: „​Nu a fost un eșec, a fost un succes. Erau membri ai Guvernului care acuzau că ar guverna bine dar nu îi lasă majoritatea din Parlament. Iată că cei care au depus o moțiune nu au majoritate, ci doar conjunctural se întrunește o majoritate. O majoritate consecventă nu există. Era necesar să o introducem acum, moțiunea a arătat care este realitatea. Guvernați, dar trebuie să îți construiești o majoritate parlamentară. Președintele țării, ca un „mediator strălucit”, are o singură grijă, PSD trebuie să dispară. Președintele și-a însușit acele expresii din arsenalul nazist, ciuma roșie. Ar fi bine să citească puțin din istoria nazismului german și vor afla multe lucruri".

Europa Liberă: Marcel Ciolacu vi se pare un lider eficient?

Dumitru Buzatu: „Mi se pare unul dintre liderii partidului pentru momentul acesta. Dacă rezultatele activității vor confirma aceste calități, va merge mai departe, dacă nu, îl cunosc bine, că singur va renunța. Pentru momentul aceasta este o soluție foarte bună stabilizarea conducerii partidului".

Europa Liberă: Un moment al decontului poate să fie 27 septembrie sau după parlamentare?

Dumitru Buzatu: „Poate să fie și acesta. Nu sunt partizanul demisiilor, ai pierdut alegerile trebuie să demisionezi. Nu trebuie să decapităm partidul, trebuie să facem analiză serioasă. Să vedem dacă rezultatele sunt dezastruoase. Demisia făcută imediat după alegeri nu aduce beneficii".

Europa Liberă: Credeți că majorarea pensiilor, creșterea salariilor pentru profesori, a alocațiilor poate afecta deficitul bugetar și întreaga populație ulterior?

Dumitru Buzatu: „Noi vorbim de afectarea populației din cauza deficitului, în condițiile în care actuala guvernare în fiecare clipă din anii guvernări răcnea pe toate vocile împotriva depășirii țintei de deficit de 3%, mai avem noi acum vreun cuvânt despre ținta de deficit de 3%? Unde e deficitul acum? Nu ne îngrijorează deficitul de 8-10%, că se fac împrumuturi, economia scade. Susțin măsurile de creștere pensii, alocații, salarii profesori. Dacă un guvern nu e capabil, trebuie să plece".

Europa Liberă: Cum vi s-au părut acțiunile PSD în perioada pandemiei?

Dumitru Buzatu: „​PSD a fost prea conformist. Am criticat și protestat individual, chiar nepurtând masca în adunările publice. Stați în casă, purtați masca a fost singura măsură promovată pe bani grei de guvernare. Oare nu trebuia să dezvoltăm cercetarea, să ne asigurăm că vom căuta știința medicală pentru tratare, să facem stocuri de medicamente? Cât vor putea sta cetățenii în casă și să purtați mască. Am avut discurs împotriva măsurilor simpliste legate de mască. Purtăm mască, asta e. Nu a demonstrat nimeni că ne protejează așa de tare. Sunt prea puține măsuri".

Europa Liberă: Ați avut un consilier care a murit din cauza COVID-19.

Dumitru Buzatu: A fost o tragedie, dar consilierul meu care a murit era un om în vârstă de 70 de ani, care avea și multe alte boli. A fost o pierdere, dar trebuie să acceptăm că pe lumea aceasta uneori mai și murim".

Europa Liberă: V-ați gândit la retragerea din politică după acest mandat, dacă veți câștiga?

Dumitru Buzatu: „În mod cert, e un mandat care a fost determinat mai mult că aceste alegeri sunt uninominale. Nu am vrut să mă ascund. Evident că este ultimul mandat, mi-ajunge și trebuie să fac loc tinerei generații".

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG