Linkuri accesibilitate

Mihai Fifor/PSD Arad: de ce se delimitează de Liviu Dragnea


Social-democratul Mihai Fifor a explicat, pentru Europa Liberă, ce proiecte are pentru primăria Aradului, în cazul în care va fi ales edil al orașului.
Social-democratul Mihai Fifor a explicat, pentru Europa Liberă, ce proiecte are pentru primăria Aradului, în cazul în care va fi ales edil al orașului.

Senator și fost ministru al Apărării în cabinetele lui Mihai Tudose și Vioricăi Dăncilă, social-democratul Mihai Fifior candidează pentru un mandat de primar al Aradului.

Mihai Fifor spune că nu a fost un apropiat al lui Liviu Dragnea, deși în perioada dominată de fostul lider PSD a cunoscut vârfurile de până acum ale carierei sale politice. A fost unul dintre oamenii de încredere ai Vioricăi Dăncilă. S-a înscris în competiția pentru fotoliul de primar de Arad, un oraș în care PNL, prin Gheorghe Falcă, a dominat 16 ani, însă, după cum arată într-un interviu pentru Europa Liberă, știe că lupta într-un oraș din Transilvania este dură pentru un social-democrat. Fifor explică și cum a ajuns să candideze în numele unei alianțe locale, ALDE și PNȚCD, numită Platforma Social-Liberal Creștină, care nu este funcțională la nivel național. Și-ar dori ca Aradul să devină un centru turistic important în acea zonă a țării și se uită și la modelul de dezvoltare al Oradiei.

Principalele declarații:

  • Am ales să candidez la Arad pentru că aici sunt rădăcinile mele, familia mea se trage din Arad
  • În programul meu electoral se regăsesc: construcția unui spital municipal integrat, repunerea cetății din Arad în circuitul turistic, un aqua park cu ape termale, reabilitarea clădirilor de patrimoniu, pod și pasarelă pietonală peste Mureș, regândirea fiscalității
  • Nu am fost niciodată un apropiat al lui Liviu Dragnea, am făcut parte din Guvernul României sub diverși prim-miniștri, și în guvernul Tudose și guvernul Dăncilă. Întotdeauna am fost și voi rămâne un membru de partid loial și disciplinat
  • Ne dorim să câștigăm alegerile generale și de ce nu să revenim la guvernare pentru că ori de câte ori PSD a fost la guvernare s-au făcut lucruri foarte bune pentru această țară.
  • Evident că nu te împrumuți pentru a majora pensii și salarii, te împrumuți pentru a investi și pentru a pompa banii aceștia în economie astfel încât să existe suficienți bani de colectat la bugetul statului și pentru măsurile de creștere a pensiilor și salariilor
  • Despre PSD: discutăm despre cum partidul se așază și se va reașeza după ce președintele partidului nostru [Liviu Dragnea, n.r.] nu a mai fost președinte;
  • Greșelile PSD: s-a îndepărtat de propriul electorat, nu trebuia să rămână izolat pe scena politică
  • Despre OUG 13: Poate dacă ar fi fost o consultare în partid, poate dacă am fi știut exact ce se întâmplă și s-ar fi discutat cu mai multă transparență și s-ar fi prezentat cu mai multă transparență populației acel act normativ, cu siguranță nu s-ar fi produs niciun fel de tensiune.

Europa Liberă: De ce candidați la Primăria Aradului?

Mihai Fifor: „Răspunsul este simplu: pentru că eu cred că, împreună cu echipa mea și cu partenerii de alianță, avem datoria de a încerca să schimbăm Aradul, după 16 de ani de administrație Falcă (PNL n.r.). 16 ani în care, din păcate, orașul a fost dus într-un con de umbră nemeritat. Cred că viața arădenilor a început să arate așa cum nu ar trebui să arate într-un oraș care purta supranumele de „mica Vienă”.

Am ales să candidez la Arad pentru că aici sunt rădăcinile mele, familia mea se trage din Arad, familia tatălui meu este de aici, din Arad, și am ales să mă implic mai mult pentru că eu cred că este important ca fiecare dintre noi să alegem să facem ceva pentru comunitatea din care am pornit la un moment dat. Aradul este un oraș cu un potențial fabulos, cu un destin fabulos și cred că lucrul acesta trebuie transpus într-un proiect administrativ și politic care să ducă la dezvoltarea acestui oraș.”

Mihai Fifor, challangerul PSD în orașul dominat de PNL

Senator de Arad, Mihai Fifor are 50 de ani și a fost ministru al Apărării în perioada septembrie 2017-noiembrie 2018.

Și-a dat demisia din funcția de ministru cu puțin timp înainte ca, în ședința comitetului executive al PSD, să se discute o remaniere a cabinetului Dăncilă.

A deținut, pentru câteva luni, între iunie și septembrie 2017, și funcția de ministru al Economiei. Anul trecut, între lunile iulie și septembrie, a fost ministru interimar al Afacerilor Interne, după ce Nicolae Moga a demisionat de la șefia instituției la doar șase zile de la numire, în contextul gestionării defectuase a cazului Caracal.

La începutul acestui an a devenit președintele organizației PSD Arad.

Este senator din 2012 și, în prezent, este membru al Comisiei de Politică externă.

Europa Liberă: Care sunt prioritățile mandatului în cazul în care veți deveni primar?

Mihai Fifor: „Sunt foarte multe lucruri pe care eu le-am prezentat arădenilor, lucruri care au rezultat din dialogul constant pe care eu îl am cu cetățenii Aradului. Sunt senator de Arad deja de patru ani. Un prim lucru pe care îl identifici în dialogul cu cetățenii Aradului se referă la sistemul de sănătate. Știm cu toții că, în perioada complicată din debutul pandemiei, Aradul s-a situat pe un loc doi, după Suceava, la numărul de îmbolnăviri, am avut 78 de decese, un număr important de cadre medicale îmbolnăvite. Atunci s-a dovedit că sistemul sanitar din Arad nu poate să facă față unei situații atât de complicate și arădenii indică această problemă ca fiind prioritară pentru Arad.

Așa că în programul meu se găsește construcția unui spital municipal integrat într-un sistem medical mai complex, pentru că ne dorim să realizăm un cartier al medicilor, în care să putem oferi și locuințe celor care aleg să lucreze în acest spital municipal. Să nu uităm că Aradul este și un centru universitar puternic, cu o facultate de medicină foarte serioasă, care „produce” medici de foartă bună calitate. Medici care trebuie să rămână în Arad și trebuie să ne gândim la modidalitatea de a-i convinge să rămână aici.

Teatrul Ioan Slavici din Arad
Teatrul Ioan Slavici din Arad

Pe de altă parte, sunt lucruri care trebuie să readucă Aradul într-un circuit turistic. O temă pe care o indică cetățenii se referă la cetatea din Arad, este un monument de arhitectură pe care Aradul îl are și care nu este pus în valoare. E drept că acolo se află o unitate militară, batalionul mixt româno-maghiar. Eu, ca ministru al Apărării, am încercat să conving administrația locală să preia această cetate, renunțând la obligațiile pe care le avea printr-un protocol semnat cu Ministerul Apărării Naționale. Din păcate, lucrul acesta nu s-a realizat. Dar cred că prin demersuri foarte serioase, foarte consistente cetatea poate reveni în circuitul civil, în circuitul turistic.

Ne dorim să facem pe amplasamentul ștrandului Neptun un loc de atracție pentru toată zona de Vest a României, nu doar pentru Arad, un aqua park de apă termală, pentru că Aradul are, așa cum au și orașele de pe granița cu Ungaria, apă termală și, din păcate, nici această resursă nu a fost valorificată, un lucru pe care noi dorim să îl facem, nu doar în arad, ci în parteneriat cu Consiliul Județean și cu localitățile de pe frontieră.

Aradul are clădiri de patrimoniu foarte frumoase, numai cine nu a mers la Arad nu a văzut momumente de arhitectură, lăsate să cadă. Arădenii se rușinează cu faptul că pică tencuiala de pe aceste clădiri atât de impunătoare. Cred că printr-un proiect al Primăriei, așa cum s-a întâmplat la Oradea, cum se întâmplă în Capitală, am putea reabilita centrul istoric al Aradului și am putea să redăm frumuseștea de ală dată, care i-a readus supranumele de „mica Vienă”.

Pe de altă parte, sunt probleme ce țin de funcționalitatea orașului: de la încălzirea populației, până la reabilitarea infrastructurii rutiere, la punerea în valoare a râului Mureș care traversează orașul. Este nevoie de un pod nou peste Mureș, de pasarele pietonale peste Mureș, este o serie întreagă de proiecte pe care am putea să o realizăm.

Nu în ultimul rând, este nevoie de o regândire a fiscalității la Arad. Aradul, deși este un oraș bogat are un nivel al fiscalității foarte ridicat. Este orașul cu una dintre cele mai ridicate fiscalități, cu cele mai ridicate taxe și impozite care se colectează la bugetul local și cred că lucrul acesta este nedrept pentru Arad și cred că putem gândi o reașezare a fiscalității în municipiul Arad.”

Europa Liberă: Ați menționat mai multe proiecte legate de infrastructură, un spital, trecerea cetății în subordinea autorităților locale, un aqua park, reabilitatrea clădirilor istorice, cu ce fonduri și care ar putea fi primul proiect care poate fi realizat?

Mihai Fifor: „Tocmai spuneam că Aradul este un oraș cu un buget foarte bun, din păcate, nefolosit așa cum ar trebui, judicios și în favoarea investițiilor în acest oraș. Evident că orice administrator știe că dincolo de bugetul pe care administrația îl are la dispoziție, este important să atragi fonduri și din alte surse. Deși administrația [actuală, n.r.] prezintă faptul că Aradul este orașul fondurilor europene, în realitate, o analiză la prima vedere ne arată faptul că Aradul se situează pe ultimul loc la atragerea de fonduri europene dintre orașele de pe zona de Vest a României, cu mult în spatele Reșiței, Oradei, Timișoarei. Administrația nu a reușit nici în acest sens. Eu cred că se poate, fără eforturi prea mari, să putem să atragem fonduri europene și pe proiecte importante. De ce nu, discutăm de punerea în valoare a cetății Aadului, acest lucru se poate face prin fonduri europene așa cum și pentru spital se poate discuta și de o finanțarea din fonduri europene. Practic, cred că pentru orice proiect mare de investiții din județul Arad putem discuta de atragerea de fonduri europene dincolo de bugetul local.”

Ce le propune Mihai Fifor arădenilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:58 0:00

Europa Liberă: Pe vremea când erați ministru și stăteați mai mult timp la București, de câte ori veneați la Arad și în cate ore?

Mihai Fifor: „Am mers săptămânal la Arad pentru că așa era normal, pentru că veneam acasă. Avem un avantaj prin faptul că poți călători cu avionul de la București la Timișoara. Ne-am dori cu toții să călătorim cu avionul de la București la Arad. Arad are un aeroport în care s-au investit sume de bani consistente, tot din fonduri europene, dar din păcateacest aeroport nu este deschis pentru pasageri și zborurile civile. Până în urmă cu câțiva ani se zbura. Este și acesta unul dintre prooiectele mele foarte serioase, împreună cu Consiliului Județean, pentru că aeroportul aparține de Consiliul Județean. Cred că este important să legăm Aradul de Capitală, de restul țării, dar și de Europa prin acest aeroport.

Am venit de multe ori și pe roți. Dar așa este o mare problemă pentru că faci șapte ore de la București la Arad. Arădenii spun că ajungi mai repede la Budapesta sau la Viena decât ajungi în capitala țării pentru că Aradrul este așezat la autostradă și este mult mai lesne să mergi în Europa decât să mergi în țară.”

Europa Liberă: Domnule Fifior, sunteți considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, în ce fel vă afectează acest lucru șansele în cursa electorală?

Mihai Fifor: „Nu am fost niciodată un apropiat al lui Liviu Dragnea, am făcut parte din Guvernul României sub diverși prim-miniștri, și în guvernul Tudose, și guvernul Dăncilă. Întotdeauna am fost și voi rămâne un membru de partid loial și disciplinat pentru că așa am înțeles întotdeauna să fac parte dintr-o echipă, încercând să îmi fac datoria oriunde echipa mi-a solicitat să îmi fac datoria.

Mihai Fifor, în campanie electorală în Arad
Mihai Fifor, în campanie electorală în Arad

Eu cred că o candidatură aici în Vestul României nu este ușoară pentru noi, pentru Partidul Social Democrat, dar nu am intrat în acest proiect singuri, ne-am adus aproape parteneri, cum sunt ALDE și Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat, în încercarea de a arăta că atunci când este nevoie de o schimbare foarte importantă este nevoie ca forțele politice din Arad să renunțe la orgolii și să se așeze la masa discuțiilor, pentru a construi un proiect comun ce trebuie să ducă la dezvoltarea orașului.”

„Nu am fost niciodată un apropiat al lui Liviu Dragnea”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Europa Liberă: Dar credeți că PSD a depășit era Liviu Dragnea? În opinia dumneavoastră, Liviu Dragnea a condus bine partidul?

Mihai Fifor: „Eu cred că sunt lucruri despre care vorbim, pentru că nu avem cum să le negăm. Discutăm însă despre o etapă viitoare, discutăm despre cum partidul se așază și se va reașeza după ce președintele partidului nostru nu a mai fost președinte. Cred că arătăm tuturor că PSD este cea mai importantă forță politcă de stânga din această țară de care românii au nevoie. Ori de câte ori am guvernat, am arătat că facem acest lucru pentru români și cred că în continuare vom putea să facem aceste lucruri cu succes, atât în administrațiile locale, cât și în administrația centrală și în Parlamentul României.”

Europa Liberă: Credeți că domnul Ciolacu este un bun strateg al partidului, un lider eficient?

Mihai Fifor: „Președintele Ciolacu este președintele ales al partidului, și-a asumat conducerea partidului într-un moment complicat pentru acest partid. Oragnizația Arad l-a votat fără niciun fel de rezervă pentru că credem în echipa pe care Marcel Ciolacu a propus-o la Congresul pe care l-am avut nu demult. Moțiunea pe care a propus-o credem că este o linie bună pentru partid în perioada imediat următoare, iar acum ne concentrăm pe cele două bătălii politice importante: alegerile locale ce vor avea loc nu peste mult timp și desigur pe bătălia importantă – alegerile generale. Ne dorim să câștigăm alegerile generale și de ce nu să revenim la guvernare pentru că ori de câte ori PSD a fost la guvernare s-au făcut lucruri foarte bune pentru această țară.

Imagine din Arad
Imagine din Arad

Europa Liberă: Care ar fi trei lucruri foarte bune făcute de PSD în perioada guvernării?

Mihai Fifor: Sunt atât de multe că nici nu aș ști cu ce să încep. Ca social-democrat ar trebui să vă vorbesc despre pensii, salarii, foarte multe măsuri bune care s-au luat pentru tinerii din această țară, despre majorarea salariilor medicilor, de pildă, despre majorarea salriilor profesorilor din această țară, despre investițiile în agricultură, de dezvoltare a comunităților din rural, PNDL 1, PNDL 2 – sunt programe care, cu adevărat, au ajutat ca această comunitate din această țară să se poată dezvolta.”

Europa Liberă: Vorbiți de măsuri sociale, însă pentru ele trebuie să existe și un fundament bugetar, nu-i așa, nu se pot mări dacă nu există fonduri suficiente?

Mihai Fifor: „Categoric.”

Europa Liberă: Dacă Parlamentul va vota în plen măsurile sociale, există sau nu în opinia dumneavoastră riscul ca deficitul bugetar să afecteze toată populația României?

Mihai Fifor: „Cu siguranță noi vom vota aceste măsuri pentru că ele sunt foarte importante pentru români. Vorbim de aplicarea legii atunci când vorbim de majorarea cu 40% a pensiei în această țară, discutăm despre o lege pe care Guvernul ar fi trebui să o aplice și să nu ajungem la genul acesta de rezolvare în Parlmentul României. Discutăm și despre salariile profesorilor, care trebuie majorate, despre alocațiile copiilor care trebuiau dublate. Sunt lucruri importante pentru populația acestei țări, mai ales în contextul în care țara nu se află în cel mai fericit moment.

Discutând cu seniorii din județul Arad, oamenii își doresc ca aceste măsuri să fie duse la îndeplinire. Am văzut și discuția din spațiul public că bugetul nu își permite, că nu sunt fonduri, că deficitul este mare. Deficitul este deja unul colosal de mare, românia probabil va închide anul cu peste 9% deficit, un lucru pe care Guvernarea ar fi trebui să îl gândească mai judicios și să nu ajungem în această zonă. Mă gândesc că dacă s-ar fi luat măsuri ferme încă din al doilea trimestru al acestui an, în perioada de criză, dacă Guvernul ar fi pompat mai mult în economie și ar fi luat măsuri pentru operatorii economici, astfel încât să nu ajungem în situația de a avea un milion de șomeri în această țară, poate că atunci lucrurile ar fi stat diferit.

Eu cred că și acum există resurse bugetară suficientă pentru punerea în aplicare a acestor măsuri, Guvernul Orban se laudă cu atragere de fonduri. Am văzut care e ritmul de împrumut pe care îl practică ministrul Cîțu și ne întrebăm unde sunt banii pe care ministrul Cîțu îi împrumută, pentru că totuși banii în investiții nu se regăsesc, nu vedem șantiere mari în țara asta și atunci cu siguranță ne întrebăm cum a fost gândit bugetul României, un buget pe care Parlamentul nu a avut ocazia să-l voteze pentru că a trecut prin asumare și atunci când s-a asumat s-a spus clar că există bani pentru creșterea majorarea pensiilor și a salariilor. Din păcate, acum Guvernul se dezice de toate aceste lucruri. Cred că va fi trebui o analiză foarte serioasă după alegeri pentru a vedea cum s-a gestionat acest an, altminteri complicat pentru această țară, nu mai vorbim de învățământ și de toate măsurile care trebuiau luate pentru începerea școlii în condiții optime.

Cine candidează pentru Primăria Arad

Timp de 16 ani (2004-2019), Primăria Arad a fost condusă de liberalul Gheorghe Falcă. După alegerile europarlamentare din mai 2019, Falcă a decis să plece la Bruxelles și a lăsat Primăria pe mâna viceprimarului Călin Bibarț (PNL), devenit primar interimar.

Pentru localele din 2020, în cursa pentru Primăria Arad s-au înscris 12 candidați. Liberalul Bibarț este unul dintre contracandidații lui Mihai Fifor, care reprezintă Platforma Social-Liberal Creștină (alianța între PSD, ALDE, PNȚCD) pentru ocuparea fotoliului de primar al Aradului.

În afara celor doi, alți zece candidați vor să devină primar de Arad.

Din partea USR PLUS, candidează Aurel Wiener, UDMR îl are candidat pe Alexandru Meszar, iar Pro România pe Marin Lupaș.

Europa Liberă: Știți foarte bine că fondurile europene nu au venit încă, nu-i așa?

Mihai Fifor: „Categoric.”

Europa Liberă: ...iar împrumuturile nu sunt destinate creșterii de pensii și de salarii. Agențiile de rating au tot spus în nenumărate rânduri, încă de anul trecut, că nu pot crește pensiile cu 40%, lucru de altfel existent și într-o notă a fostului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, care trimitea guvernului Dăncilă această observație, că nu este sustenabilă o astfel de creștere.

Mihai Fifor: „Evident că nu te împrumuți pentru a majora pensii și salarii, te împrumuți pentru a investi și pentru a pompa banii aceștia în economie astfel încât să existe suficienți bani de colectat la bugetul statului și pentru măsurile de creștere a pensiilor și salariilor. Este un lucru pe care îl cunoaște toată lumea. De ce banii aceștia nu s-au pompat în economie, de ce zone întregi din economie nu au fost sprijinite în această perioadă, de ce nu s-a investit în agricultură? Sunt multe întrebări la care trebuie dat un răspuns.

Pe de altă parte, trebuie analizată foarte atent situația celor care așteaptă această majorare a pensiilor sau celor care așteaptă majorarea de salarii. Guvernul a trimis profesorii în linia întâi, fără măsuri de protecție, și mă întreb de ce oare nu s-au luat măsurile necesare astfel încât începerea școlii să se facă în condiții optime și să nu vedem că în fiecare zi se mai închide câte o unitate de învățământ pentru că mai apare câte un focar de Covid-19. Sunt multe lucruri pe care Guvernul ar fi trebuit să le facă și din păcate acestea nu s-au întâmplat.”

Europa Liberă: Ați menționat trei lucruri bune pe care le-a făcut PSD cât a fost la guvernare, care ar fi trei lucruri rele?

Mihai Fifor: „Cred că aș spune că, la un moment dat, ne-am îndepărtat un pic de electoratul nostru și nu am mai dialogat cu oamenii așa cum o face PSD de fiecare dată și lucrul acesta s-a văzut în cele două runde de alegeri de anul trecut. Am pierdut atunci o bună parte din electoratul nostru tradițional și lucrul acesta nu s-a întâmplat din cauza măsurilor din programul de guvernare care nu s-au aplicat. Noi când am plecat de la Guvernare, am realizat în proporție de 70% ce am promis în 2016.

Cred PSD nu ar fi trebuit să rămână izolat pe scena politică, ar fi trebuit să se găsească căile de a continua parteneriate cu alți actori de pe scena politcă pentru a ne continua guvernarea. Din păcate, partidul a rămas izolat la un moment dat.

Au fost poate multe erori care s-au comis, însă, dincolo de toate acestea, cred că atunci când discutăm despre guvernarea PSD discutăm despre o perioadă bună din istoria acestei țări pentru că la momentul plecării de la guvernare România se pregătea să încheie anul cu un deficit de 2,8%, era al treilea an cu o creștere economică foarte bună, care ne plasa pe un loc funtaș în UE, eram campioni la producție de grâne. Sunt lucruri pe care cu siguranță românii le-au apreciat și le vor aprecia în continuare.”

Dăncilă, Teodorovici și Fifor, în vizită la Alexandria.
Dăncilă, Teodorovici și Fifor, în vizită la Alexandria.

Europa Liberă: OUG 13 a fost o greșeală sau nu?

Mihai Fifor: „E greu să comentez lucrul acesta. Poate dacă ar fi fost o consultare în partid, poate dacă am fi știut exact ce se întâmplă și s-ar fi discutat cu mai multă transparență și s-ar fi prezentat cu mai multă transparență populației acel act normativ, cu siguranță nu s-ar fi produs niciun fel de tensiune. Până la urmă, este o discuție care implică poate mult mai multă atenție și poate cândva vom discuta mai mult pe această temă.”

Europa Liberă: Deci o considerați o greșeală.

Mihai Fifor: „Nu aș vrea să mă pronunț în momentul de față. Sunt lucruri pe care le putem discuta și cred că trebuie analizate cu foarte mare atenție. Rămân la ideea mea că atunci când discutăm despre justiție, justiția trebuie înfăptuită de instanțe și modificările actelor normative ce țin de buna înfăptuire a justiției în această țară trebuie făcute de cei de specialitate, de asociațiile de magistrați, de cei care practică în acest domeniu.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG