Linkuri accesibilitate

Candidatura lui Ioan Mircea Pașcu pentru funcția de comisar european interimar a fost retrasă de Viorica Dăncilă


Ioan Mircea Pascu, former MEP, aspires to become interim European commissioner
Ioan Mircea Pascu, former MEP, aspires to become interim European commissioner

Anunțul despre retragere a fost publicat pe facebook de fostul europarlamentar PSD, în condițiile în care mai mulți oficiali europeni, printre care și Jean Claude Juncker, președintele pe final de mandat al Comisiei Europene, ceruseră României să renunțe la comisarul interimar

Ioan Mircea Pașcu a fost anunțat de ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, potrivit postării eurodeputatului.

Retragerea lui Pașcu dintr-un mandat care ar fi durat doar până la finalul lunii octombrie, când intră în vigoare noua Comisie Europeană, a fost solicitată după alegerile europene, din primăvară. România și Estonia au fost în situația de a renunța la comisarii în funcție în Executivul european condus de Juncker, după ce aceștia, Corina Crețu și Andrus Ansip, au devenit parlamentari europeni.

A urmat o serie de dispute între Comisie și Consiliul UE (cel format din reprezentanții guvernelor statelor membre la Bruxelles), în urma căreia situația a rămas neclară. Juncker a spus dintru început că este vorba de cheltuieli prea mari ale CE pentru numirea interimară a unor comisari care ar activa doar câteva săptămâni. Consiliul UE s-a opus, iar zilele trecute a intervenit președinta Comisiei de control bugetar din PE, Monika Hohlmeier, care i-a cerut președintelui legislativului de la Bruxelles, David Sassoli, să ia în considerare că 2 milioane de euro ar urma să fie cheltuite cu doi comisari interimari - salariul și pensia.

Estonia și-a retras comisarul interimar propus, iar astăzi vine și anunțul României.

Între timp, și liderul PPE, Manfred Weber, îi ceruse Vioricăi Dăncilă să retragă comisarul interimar al României. Până la gestul de astăzi, Guvernul de la București a susținut candidatura lui Ioan Mircea Pașcu.

Fostul europarlamentar, activ în politică încă de la începutul lui 1990, alături de actualul PSD, nu a mai figurat pe listele de europarlamentari ai social-democraților, care au fost întocmite în președinția lui Liviu Dragnea.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG