Linkuri accesibilitate

La fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct


Dr. Cristi Udroiu, medic primar cardiologie intervențională spune că vârsta la care oamenii fac infarct este tot mai scăzută.
Dr. Cristi Udroiu, medic primar cardiologie intervențională spune că vârsta la care oamenii fac infarct este tot mai scăzută.

La fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct, iar vârsta la care apare această problemă gravă de sănătate a scăzut tot mai mult, transmit Știrile ProTV.

Pentru că nu primesc tratament corespunzător ori pentru că îl întrerup, mulți dintre cei care supraviețuiesc ajung să facă un al doilea infarct, care le este fatal.

Cardiologii spun ca traseul medical ce trebuie urmat după externare este vital. Așa că au făcut un ghid, pentru pacienți și pentru medici.

17 pacienți cu infarct au ajuns într-o singură gardă la Spitalul Universitar din capitală.

„Palpitații, tensiunea era oscilant la un moment dat, pe urmă am devenit hipotensiv. M-am trezit noaptea cu o durere pe care nu am mai avut-o până atunci și o durere foarte acută în piept”, povestește un pacient.

Dr. Cristi Udroiu, medic primar în cardiologie intervențională spune că „infarctul nu mai are limită de vârstă. Pacienți mai tineri decât noi vin cu infarct”.

„La 18 ani iei carnetul de conducere, știi cu ce viteză să mergi pe stradă, dar habar n-ai ce tensiune ai, ce nivel de colesterol ai. 1 din 200 se nasc cu un nivel mare de LDL colesterol. Sunt candidații nr 1 care să facă infarct la 30-35 de ani”, spune și Prof. Dr. Dan Gaiță, medic primar cardiolog.

Odată externați, mulți pacienți nu mai revin la control și nu țin cont de faptul că trebuie să ia tratament pentru restul vieții. Se întâmplă acest lucru și din cauza faptului că în multe zone din țară nu există suficienți cardiologi.

După modelul ghidurilor europene, Societatea de Cardiologie din România a elaborat un ghid pe care pacientul cu infarct îl va primi la externare.

Medicul de familie va trebui să îi urmărească evoluția în concordanță cu acest document, care îi va indica ajustarea tratamentului necesar pentru reglarea colesterolului - unul dintre principalii factori în apariția bolilor cardiovasculare.

„Această fișă nu numai că limpezește pacientului niște semne de întrebare, dar este și un instrument de responsabilizat. Important e să ne convingem pacienții că ele trebuie luate permanent toată viața, împreună cu câteva schimbări legate de stilul de viață și începem cu fumatul și cu sedentarismul și obezitatea”, spune Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie.

Un studiu făcut în urmă cu 4 ani arăta că în România mai puțin de 13% din cei care supraviețuiau unui infarct ajungeau să aibă un nivel optim al colesterolului, astfel încât viața să nu le mai fie pusă în pericol. Între timp, situația a devenit și mai îngrijorătoare. Procentul a ajuns la 9 și este unul dintre cele mai mici din Europa.

În acest timp autoritățile încă lucrează la strategia de boli cardio și cerebrovasculare.


Citește mai mult pe Știrile ProTV.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG