Linkuri accesibilitate

Carmen Dan a preluat comanda în jurul orei 12.00 la protestele din 10 august - surse Hotnews


Peste 100.000 de oameni au participat la protestul din 10 august, reprimat de Jandarmerie, despre care autoritățile PSD au păstrat secretul operațiunilor, acuzând o lovitură de stat
Peste 100.000 de oameni au participat la protestul din 10 august, reprimat de Jandarmerie, despre care autoritățile PSD au păstrat secretul operațiunilor, acuzând o lovitură de stat

Carmen Dan, care se afla în concediu în 10 august 2018, a venit la biroul ei de la Ministerul de Interne și a preluat comanda operațiunilor în jurul orei 12:00, arată Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018, care a fost desecretizat joi, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate dosarului.

  • Potrivit surselor citate,ministra de Interne, Carmen Dan a preluat comanda de la Nucu Marin, secretar de stat în MAI la acea dată.
  • Din acel moment, ordinele au fost date prin intermediul lui Mihai Valeriu, subsecretar de stat, au precizat sursele citate.
  • Raportul prezintă detaliat misiunile, unitățile efective deplasate în zona Pieței Victoria și desfășurarea evenimentelor pe ore și minute.
  • Potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ținut permanent legătura cu Liviu Dragnea si liderii huliganilor. De notat că această informație nu face parte din raportul desecretizat joi. Ulterior, Hotnews a scris, citând surse politice, că Adrian Mlădinoiu, fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea, ar fi fost mesagerul fostului lider al PSD. Despre cine este Adrian Mlădinoiu, Europa Liberă a scris aici.

DIICOT spune că nu a fost sursa informațiilor ajunse în presă despre cine a fost mesagerul lui Liviu Dragnea

DIICOT a dat un comunicat în care afirmă că nu este sursa informației potrivit căreia Mihai Valeriu a ținut legătura cu Liviu Dragnea.

„Înscrisul intitulat „Informarea privind manifestația de protest desfășurată în municipiul București, în data de 10.08.2018”, declasificat de către M.A.I. la data de 14.11.2019, nu cuprinde date referitoare la implicarea unor persoane fără atribuții în activitatea de gestionare a intervenției jandarmeriei în timpul protestelor, ci evaluări contextuale cu privire la modul de desfășurare a evenimentelor și cu privire la capacitatea de reacție a forțelor de ordine.

Afirmațiile în sensul că ”potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ținut permanent legătura cu Liviu Dragnea și liderii huliganilor” nu au un fundament real”.

Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat, a anunțat joi ministrul de Interne, Marcel Vela. El a precizat că DIICOT a luat act de declasificarea raportului, care poate fi folosit acum în cercetarea penală și care va putea fi făcut public la finalul anchetei procurorilor. Despre informațiile raportului, mai multe detali pe siteul Hotnews.

Pe 10 august 2018, trupele Jandarmeriei au intrat în forță în cei peste 100.000 de protestatari, fără avertisment, pentru a-i disipa. Printre ei se aflau persoane în vârstă și copii. Au fost folosite tunurile de apă, bastoane și gaze lacrimogene. De amintit că gazele lacrimogene au fost folosite încă de la ora 16.00 în Piața Victoriei împotriva protestatarilor pașnici, care se alăturaseră românilor din diaspora care au organizat protestul.

În acea perioadă, PSD, aflat la guvernare, a reclamat ceea ce a numit o lovitură de stat, potrivit declarațiilor de la acea vreme ale lui Liviu Dragnea, aflat în libertate și la conducerea PSD. Dragnea chiar a vorbit în acele zile de intenția PSD de a-l pune sub acuzare pe președintele Klaus Iohannis, care solicitase intervenția procurorilor și o anchetă asupra violențelor Jandarmeriei.

Viorica Dăncilă, care se afla și ea în concediu, s-a plâns Comisiei Europene de o tentativă de stat eșuată, referindu-se la mitingul diasporei, căruia i s-au alăturat bucureșteni.

Parchetul militar a preluat inițial cauza, apoi Parchetul General, care au înregistrat peste 750 de plângeri de la oamenii afectați de bătăile aplicate de jandarmi și de gazele lacrimogene folosite în cantități mari. Recent, dosarul a fost declinat DIICOT, pe considerentul că ar exista elemente care au legătură cu siguranța națională. Nu există încă vinovați și nici un rechizitoriu, la peste un an de la evenimentele de la 10 august, care au amintit de violențele minerilor din anii 90.

Violențele din 10 august au fost condamnate de Departamentul de Stat al SUA, în raportul anual asupra drepturilor omului. De asemenea, și o rezoluție a Parlamentului European din toamna anului trecut a condamnat reprimarea protestelor de la 10 august.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG