Linkuri accesibilitate

Marcel Vela: Raportul privind 10 august, declasificat și trimis la DIICOT


Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că raportul privind evenimentele din 10 august 2018 au fost desecretizate și au fost puse la dispoziția DIICOT.

„Informarea cu privire la evenimentele din 10 august este declasificată. Mulțumesc instituțiilor care au fost operative în declasificare”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

Șeful Internelor a mai precizat că raportul declasificat a fost înaintat către DIICOT, acolo unde există un dosar penal referitor la toate evenimentele din 10 august 2018 și că el nu poate da informații din acest raport.

„DIICOT ne-a comunicat ca ia act de priminea documentului și poate fi folosit în ancheta penală. Datele sunt la dispoziția DIICOT”, a mai spus ministrul precizând că dorește să transforme ministerul pe care îl conduce în unul deschis.

Marcel Vela a mai spus, în cadrul anunțului de presă, că „cei care au făcut abuzuri cu siguranță vor fi sancționați, vă garantez”. Întrebat ce măsuri va lua împotriva șefilor Jandarmeriei, ministrul de Interne a spus că „toate deciziile vor fi luate în urma analizelor, anchetelor, evaluărilor” și că acum nu se poate pronunța.

La audierile din Parlament pentru funcția de șef al Internelor, Marcel Vela a declarat că raportul privind evenimentele din 10 august trebuie desecretizat pentru că generează neîncredere în instituțiile statului. Vela a fost contrazis de senatorul PSD Șerban Nicolae, potrivit căruia desecretizarea ar afecta ancheta procurorilor.

La vremea respectivă, Vela a declarat că raportul nu ar conține „lucruri extraordinare”, așa cum au putut constata cei care l-au citit, adică parlamentarii care au certificat ORNIS. Liberalul Vela a indicat și metoda prin care poate fi desecretizat raportul: blurarea numelor ofițerilor.

„Nu sunt secrete extraordinare. (...) Nu pot să spun ce sunt, ca să nu încalc legea. Dar ce nu este în acest raport, pot să spun. Nu sunt lucruri extraordinare. Faptul că se ține secretizat creează o neîncredere în populație vizavi de instituțiile statului, de poliție, de ministru, de partide, de Guvern, de tot ceea ce ține de decidenții care spun da sau nu.

Pe 10 august 2018, jandarmii au intervenit în forță și nejustificat pentru a dispersa o manifestație pasnică din Piața Victoriei, sute de persoane fiind rănite și gazate. În 14 august, la patru zile de la aceste violenţe, Sebastian Cucoş, în calitate de comandant al Jandarmeriei Române, a susţinut o declaraţie de presă în care a dat asigurări că „jandarmii şi-au făcut datoria”.

Sebastian Cucoș a fost pus sub acuzare de către procurori pentru complicitate la abuz în serviciu, complicitate la participație improprie și purtare abuzivă în dosarul violențelor de la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei. Alături de el au mai fost acuzați Cătălin Sindile, maiorul Laurenţiu Cazan, precum și comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.

La finele lunii iunie, DIICOT a cerut de la procurorii militari dosarul „pentru a vedea dacă există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale între dosarul de la Secţia parchetelor militare şi cel de la DIICOT”, după cum a declarat Mihaela Porime, purtător de cuvânt al DIICOT.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG