Linkuri accesibilitate

Mâncăm din ce în ce mai puțină carne de la porci crescuți în România. Sub 20% din consumul total


Consumul de carne provenită de la porci crescuți în România scade semnificativ, de la an la an.
Consumul de carne provenită de la porci crescuți în România scade semnificativ, de la an la an.

Sărbătorile de iarnă înseamnă pentru români multă carne de porc mâncată între Ignat, 21 decembrie, și Bobotează, 6 ianuarie. De la cârnați, la piftie și friptură. În ultimii ani, din ce în ce mai puțină provine de la porci crescuți în România. Importurile sunt baza.

2,8 milioane de porci sunt crescuți în 2023 în fermele din România. În 2016, erau 4,3 milioane. Din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie anual de fiecare român, maximum șapte kilograme provin de la animale crescute în țară.

Iar anul acesta de Crăciun, doar un kilogram din zece de preparate din carne de porc va veni din animale crescute în România, spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Ar fi un minim istoric, afirmă el.

„Dacă la finalul anului trecut și începutul anului în curs puteam aprecia că, din datele pe care le avem de producători și de la Institutul Național de Statistică, undeva aproape de 20% din carnea consumată în România mai provine din ferme autohtone, anul acesta situația e cam la fel. Dacă va fi tot 20% sau va scădea spre 10% va depinde și de câți porci vor ieși din gospodăriile individuale”, estimează Ladoși.

Institutul Național de Statistică (INS) calcula anul trecut că, în medie, consumul anual de carne de porc pentru un român a crescut cu cinci kilograme în ultimul deceniu. În același timp, mâncăm din ce în ce mai puțină carne autohtonă și din ce în ce mai multă din import, conform studiilor patronatelor.

Și puțini, și scumpi

Limitarea producției interne și creșterile prețurilor alimentelor fac ca un kilogram de carne de porc să coste deja- în luna octombrie 2023 - dublu față de decembrie 2021. În luna decembrie prețul este cel mai ridicat din timpul unui an.

„Nu pot estima acum până unde va ajunge prețul în decembrie. Cu trei săptămâni înainte de Crăciun prețurile cresc, dar nu neapărat din vina fermelor comerciale, a producătorilor. Pot fi prețuri mai mari sau pot fi cele de acum”, ne-a mai spus Ladoși.

Crescătorii spun că acum prețul porcului pornește de la 15 lei pe kilogram până la 20 de lei în viu și este între 25 și 35 de lei pe kilogram la carcasă.

Un kilogram de carcasă de porc în viu costa anul trecut, de Crăciun, între 17 și 21 de lei. În 2021, tot în apropierea sărbătorilor de iarnă, tarifele erau de 10-11 lei pentru fiecare kilogram.

Importuri de aproape un miliard de euro

Deficitul comercial la finele anului 2022 între carnea de porc importată și cea exportată era de 830 de milioane de euro, așa cum reiese din datele INS. Pentru acest an s-ar putea apropia de un miliard, conform unor estimări ale patronatelor fermierilor.

Din 2017, România nu mai exportă carne de porc. A fost anul în care s-au înregistrat primele cazuri de pestă porcină africană și ultimul an în care România a exportat 20.000 de tone de carne de porc.

321 de ferme comerciale mai sunt în România.
321 de ferme comerciale mai sunt în România.

De atunci și până acum, România este campioana neoficială a pestei porcine africane printre statele membre în Uniunea Europeană. În România se înregistrează anual sute de focare. Asta face ca exporturile să fie blocate. Statele membre UE, dar nu numai, refuză să cumpere carne de porc din țări în care există focare de pestă porcină africană.

„Mai toți europenii au stăpânit pesta porcină. Noi n-am reușit pentru că, deși avem legislație, aceasta nu se respectă. România este într-o situație atipică din cauza creșterii tradiționale a porcilor în gospodării, porcii din curțile populației. Efectivele sunt foarte greu de controlat, iar autoritățile nu au curaj să intervină dur pentru că se pierde sprijinul politic al micilor fermieri”, a explicat Sorin Minea, președintele patronatului Romalimenta.

Marii fermieri nu mai au curaj să investească

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 1.685.720 de porci afectați de boală. Au fost și 7.269 de cazuri la mistreți, conform datelor oferite de Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Numărul animalelor sacrificate controlat este egal cu producția anuală a fermelor profesioniste din acest an.

„Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, ne-au explicat într-un răspuns scris reprezentanții ANSVSA.

1,6 milioane de suine sunt crescute în fermele zootehnice comerciale.
1,6 milioane de suine sunt crescute în fermele zootehnice comerciale.

Cu toate acestea, fermierii români ar putea face profit doar din cererea internă. Din păcate, cazurile foarte dese de pestă porcină, înregistrate chiar în cele mai mari și sigure ferme, îi fac pe crescători să investească mai puțin în mărirea producției.

„Cine credeți că mai are curaj în această situație să crească producția? Asta înseamnă risc mai mare să pierzi totul. Fermierii mari cresc acum doar cât să supraviețuiască, să-și acopere cheltuielile”, recunoaște Ladoși.

„Am impus cele mai dure măsuri de securitate și, cu toate acestea, am avut pestă porcină. Am reușit să-mi revin. Am ajuns acum să mă tem și de o infestare provocată pentru că dacă mai pătrunde pesta porcină în fermă îmi va fi și mai greu să-mi revin”, ne explică Dumitru Muscă, unul dintre cei mai importanți fermieri din vestul României.

Declarațiile lui Muscă se regăsesc și în datele statistice privind numărul de porci crescuți în România:

2023 - 2,8 milioane;
2022 - 3,3 milioane;
2021 - 3,6 milioane;
2016 - 4,2 milioane.

În acest an, în gospodăriile populației, 398.269 la număr, România crește circa 1,25 milioane de porci. În cele 361 de ferme se cresc 1,6 milioane de porci, potrivit ANSVSA.

Record negativ

La această dată, „Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 21 de județe, cu 427 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații de tip A)”, ne-au transmis reprezentanții Agenției Naționale Sanitar Veterinare.

Prezența virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

„Evoluția bolii este permanent monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe”, dă asigurări ANSVSA.

Instituția cere sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană, fac apel reprezentanții ANSVSA.

Focarele cele mai importante din partea a doua a lui 2023

Cel mai important focar de pestă porcină africană din ultimele luni a fost cel înregistrat în iunie, în județul Timiș, la fermele americanilor de la Smithfield, din localitatea Volteni. 50.000 de porci au fost sacrificați.

„În cazul acestei confirmări, DSVSA Timiș a luat toate măsurile care se impun în conformitatea actelor normative în vigoare. S-a trecut la sacrificarea controlată a animalelor”, a declarat Alin Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș.

În august, a apărut un focar și în județul vecin, Arad, într-o fermă din satul Aluniș. 300 de animale au fost sacrificate.

„Anterior, în cursul acestei luni, au mai fost identificate două focare de pestă porcină africană la gospodării private de mici dimensiuni din localitatea Neudorf, comuna Zăbrani”, au precizat reprezentanții Prefecturii Arad.

Și în septembrie, un focar a fost confirmat într-o fermă non-profesională din comuna Broşteni, sat Pituluşa, județul Vrancea.

Dumitru Muscă este de părere că pesta porcină nu va fi eradicată până nu se va înăspri vânătoarea de porci mistreți. „Boala a ajuns în România și este răspândită de porcii mistreți sălbatici. Vânătoarea acestora nu se face așa cum ar trebui. Aici trebuie schimbat ceva”, spune Muscă.

Sorin Minea crede că vina o poartă impotența autorităților și a clasei politice de a sacrifica toți porcii din gospodării pe un diametru de 300 de kilometri în jurul unui focar de pestă. „Belgia a procedat așa și a avut succes”, dă exemplu Minea.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG