Linkuri accesibilitate

Carnetul de partid schimbă directorii din școli. „De 30 de ani se întâmplă același lucru, vin unii pleacă alții”


Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, cel sub care ar trebui organizate concursurile pentru directorii de școli
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, cel sub care ar trebui organizate concursurile pentru directorii de școli

Practica schimbării inspectorilor școlari și a directorilor prin numiri directe este una veche.  În ultimii 10 ani, de când a fost adoptată legea educației, fiecare ministru de la Educație a ocolit concursurile pentru funcțiile de conducere din învățământ.

Pe 9 ianuarie 2021, câtorva sute de directori de școală din București și din țară le-a expirat mandatul obținut în urma concursului organizat în perioada 2016-2017, potrivit legii educației. În multe cazuri, inspectorii școlari i-au înlocuit pe directori peste noapte, fără să le dea o explicație despre motivele reale pentru care nu le-au mai prelungit mandatul cu un an, așa cum dă legea posibilitatea. Schimbarea directorilor a dus la nemulțumirea profesorilor și a părinților, care au făcut proteste, acuzând numiri pe criterii politice.

Năravuri vechi

În 2019, în mandatul ministrului Ecaterina Andronescu, 29 de inspectori școlari generali și adjuncți au fost numiți prin delegare, pentru un an cât permite legea, iar mulți erau afiliați PSD. Anul trecut, când s-a terminat mandatul de un an al inspectorilor, Monica Anisie a schimbat în primele luni 10 inspectorii școlari generali. Ulterior au fost schimbați toți inspectorii care aveau delegare.

Schimbările din educație au început de fapt anul trecut, când le-a expirat mandatul de 4 ani inspectorilor școlari, mandat obținut la concursul organizat de Ministerul Educației în 2016. Majoritatea inspectorilor școlari numiți fac parte din PNL și au candidat la alegerile locale sau parlamentare din 2020, potrivit unei monitorizări făcute de site-ul Dela0.ro. Legea educației prevede organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere din educație odată la 4 ani. Pandemia de coronavirus a sistat însă organizarea oricărui concurs în instituțiile publice.

Liceul „Lucian Blaga” din Capitală: Noua directoare, membru activ în PNL

Schimbarea directorului de la Liceul „Lucian Blaga” din Capitală, Mihael Mihalcea, i-a determinat pe părinții elevilor să trimită interpelări la toate instituțiile statului și să protesteze la școală. Părinții sunt revoltați că directorul cu rezultate bune a fost schimbat cu o membră de la PNL sector 2, Romelia Mariana Gal.

Din ceea ce știu eu, pe surse, doamna a fost numită pe linie de partid, este la PNL sector 2. Pentru domnul director nu a existat niciun reproș, dar totuși a fost schimbat. Lucrurile erau foarte bine puse la punct în școală, avem un corp didactic care și-a făcut treaba”, a spus pentru Europa Liberă Iuliana Constantinescu – președintele asociației de părinți de la „Lucian Blaga”.

Părinții au făcut petiții și au mers în audiență la inspectorat. „Am avut supriza că tot inspectoratul, și cel de sector, și cel general, era în concediu”, arată Iuliana Constantinescu.

Părinții arată că nu au primit nicio explicație pentru schimbarea directorului. Petiția trimisă la instituțiile din Educație a fost semnată de majoritatea părinților, elevilor, profesorilor și personalului nedidactic din școală. „M-am săturat, de 30 de ani se întâmplă același lucru, vin unii pleacă alții. Să vină, dar prin concurs”, a mai spus președința asociației de părinți.

Liceul Lucian Blaga este situat în Cartierul Pantelimon, la margine de București, o școală grea, după cum o cataloghează părinții. „Este grav pentru copiii noștri, pentru că urmează o perioadă de brambureală, de schimbări de manageri, de schimbări de orar, de strategii, ceea ce nu ne trebuia în mijlocul unui an școlar”, arată Iuliana Constantinescu.

Mihael Mihalcea, fostul director, a dat concurs în 2016, după ce, timp de 4 ani, fusese director. În decembrie, inspectoratul i-a spus să depună o cerere de prelungire a mandatului. „În același timp cu mine a mai depus o altă doamnă profesoară, dar dumneaei nu a reușit să depună la termen din cauza adeverinței de vechime. Însă, cu toate astea a fost apoi numită în Consiliul de Administrație de la ISMB. Eu nu sunt membru de partid, dar doamna este unul activ”, a spus Mihael Mihalcea pentru Europa Liberă.

Consiliul de Administrație, convocat „pe repede înainte”

Fostul director susține că inspectoratul a încălcat metodolgia pentru a putea să o numească pe noua directoare – Romelia Mariana Gal.

Legislația este făcută de așa manieră încât îi permite inspectorului general și CA să detașeze pe cine dorește. Dar în momentul în care există două dosare ar trebui să existe niște criterii de departajare, care nu au existat. În cazul meu, nu există niciun motiv, este un motiv politic”, arată acesta.

Romelia Gal a mai fost directorul liceului în perioada 2010-2011, dar a fost schimbată din cauza modului în care a condus liceul în acel an. În 2016 nu a mai participat la concursul organizat de minister.

Școala „Maica Domnului”: 900 de părinți au protestat față de numirea unui nou director

O altă directoare schimbată în ianuarie este Julieta Mihăilescu de la Școala „Maica Domnului” din Sectorul 2. Directoarea a fost înlocuită cu învățătoarea Daniela Ignat care a lucrat la școală o perioadă scurtă în trecut, după care a intrat în concediu de maternitate.

Duminica trecută, mai mulți părinți au protestat în fața școlii pentru schimbarea directoarei și au anunțat că nu-și vor mai lăsa copiii să intre la cursurile online, pentru că schimbarea a fost făcută „din pix”, iar decizia a fost politică.

Iulian Tănase, președintele asociației de părinți de la Școala „Maica Domnului”, și-a dat demisia din Consiliul de Administrație în semn de protest, alături de alți patru profesori. A făcut o petiție pe care a trimis-o către inspectorat și către Ministerul Educației, petiție pe care au semnat-o peste 900 de părinți, adică majoritatea din școală.

Încă așteptăm răspunsurile de la minister pentru această schimbare. Părinții sunt foarte mulțumiți de școală”, a spus Iulian Tănase.

Directoarea schimbată:” Toate partidele politice mi-au făcut oferte”

Julieta Mihăilescu, directoarea căreia i-a expirat mandatul pe 9 ianuarie, a dat concurs în 2016. Tot atunci a dat concurs și Daniela Ignat, proaspăt numita directoare, dar punctajul ei a fost mai mic decât al Julietei Mihăilescu. Ulterior, învățătoarea Ignat a fost numită prin detașare director adjunct la o școală din Sectorul 3.

Julieta Mihăilescu este profesoară de religie și spune că, de-a lungul anilor, a fost curtată de toate partidele politice, inclusiv de PNL, dar a preferat să stea departe de politică. „ Au venit toate partidele politice să intru în partid, de 16 ani de când sunt director. Acum au ajuns la niște acuzații aberante, că în școala mea a ieșit USR-ul. Dar nu vede nimeni că școala arată foarte bine, iar abandonul școlar a scăzut de la 50% cât era în urmă cu câțiva ani, la câteva procente. Inspectorii școlari mi-au scos tot felul de bla-bla-uri”, a spus Julieta Mihăilescu pentru Europa Liberă.

„Bla-bla-urile” însemnau un proiect cu fonduri europene pentru copiii romi sau un contract făcut cu primăria pentru cateringul pentru after-school.

Daniela Ignat este soție de preot și s-a implicat în trecut de activități organizate împreună cu biserica, potrivit ziarului Lumina.

În cazul de la Școala „Maica Domnului” a intervenit și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.” Este responsabilitatea exclusivă a inspectorului general de Bucureşti. Nu mă sfiesc să vă spun că, deşi am cerut situaţia numirii în şcoli, inclusiv în şcoala Maica Domnului, unde ştiu că sunt probleme, nici până la această oră nu a pus-o la dispoziţia ministerului, ceea ce este o problemă de autoritate a ministrului şi a ministerului”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale la un post de televiziune.

Situația posturilor ocupate prin concurs

În România, sunt în prezent 6.140 de școli cu personalitate juridică, care pot avea director și director adjunct. În 2016, atunci când a fost organizat primul și ultimul concurs după adoptarea legii educației pentru posturile de directori, 5.405 candidați au promovat concursul pentru posturile vacante. Datele de la Ministerul Educației arată că au fost ocupate 4.066 de posturi pentru directori din cele 6.427 scoase la concurs. În cazul directorlor adjuncți, au fost ocupate 1.339 de posturi din cele 2.487 de posturi scoase la concurs.

Inspectoratul București: Sunt 20 de directori schimbați

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) susține că în toate cazurile de schimbări de director s-a respectat legea și că în Capitală au fost doar 20 de directori schimbați.

Tuturor celor care în anul 2016, respectiv 2017, au susținut concursul acela le-a expirat mandatul. Eu știu că sunt 20 de schimbări de directori și directori adjuncți. Când încetează contractul de management, detașarea cadrelor didactice se face prin decizia ispectorului școlar și cu avizul consiliului de Administrație al ISMB”, a declarat Maria Manea, inspector general adjunct la ISMB.

La Harghita, directoare schimbată pentru că așa vrea inspectorul

Schimbările de directori au avut loc și în celelalte județe. În Harghita, singurul director schimbat a fost Sorina Pîrvan de la Liceul Tehnologic din orașul Bălan, care în 2016 a luat concursul de director printre primii.

În 22 decembrie 2020, colega mea adjunct m-a întrebat dacă am primit pe email acordul de continuare a funcției de director, dar eu nu primisem nimic. Sunt singurul director din județ căruia nu i se ceruse acest lucru. Inspectorul general Demeter Levente m-a sunat să-mi spună că nu îmi va mai acorda prelungirea. Și când am întrebat de ce, el mi-a zis că „ce nu înțeleg? Nu înțeleg că mi s-a terminat mandatul și că ei aleg pe cine vor ei”, a povestit Sorina Pîrvan pentru Europa Liberă.

„Un inspector mi-a zis să-i iert pentru ce mi-au făcut”

Fosta directoare susține că nu funcția îl face pe un om, dar consideră că i se face o nedreptate. „În locul meu a fost numită Aurora Pleșu, profesoară care preda trei ore de chimie la școală, care a fost inspector școlar în urmă cu mai mulți ani”, a spus Sorina Pîrvan.

Eu nu am nimic de ascuns. Pot să intru în orice confruntare. Ceea ce m-a dezarmat a fost că mie îmi ceri să fiu transparentă, dar ei nu au fost deloc transparenți în momentul când s-au terminat mandatele de directori”, a mai spus fosta directoare. A făcut sesizări la minister, la inspectorat, la prefectură, însă singurul răspuns primit a fost că au respectat legea.

M-a sunat un inspector, căruia n-o să-i dau numele, dar care mi-a mulțumit pentru profesionalismul meu și să-i iert pentru ce mi-au făcut”, a spus fosta directoare.

Sorina Pîrvan arată că școala are performanțe: anul trecut, din 27 de elevi care au susținut bacalaureatul doar 3 elevi au picat. Dacă înainte să vină director, procentul de promovare era 50%, acum a ajuns la aproape 90%”

De când au optat pentru Psihologie la BAC niciun elev nu a picat la această materie”, mai arată Sorina Pîrvan care este și profesoara care îi pregătește pe elevi la această materie.

Demeter Leventer, inspectorul școlar general de la Harghita, recunoaște că nu a anunțat-o pe Simona Pîrvan că poate să ceară prelungire.

I-a expirat contractul de management și consiliul de administrație a propus o altă persoană, pe doamna Pleșu Aurora. Așa este, nu i-am trimis email, legislația spune că cine va fi numit trebuie să fie de acord. Consiliul de administrație a decis ca să nu se mai prelungească mandatul, așa a fost decizia CA, nu vreau să intru în conflict. În Harghita s-a schimbat un singur director, în alte județe s-au schimbat cu zecile, nu văd unde e problema”, a declarat Leventer pentru Europa Liberă.

Secretar stat ME: „Cutremurul de care se vorbește e de 7% în sistem”

Ministerul Educației arată că numărul de directori schimbați deoarece le-a expirat mandatul a fost mai mic ca în alți ani.

Toată lumea are senzația că s-a produs o revoluție și că s-au schimbat toți directorii din țară. Eu risc să vă dau niște cifre. În primul rând, directorii al căror mandat a expirat reprezintă cumva cam jumătate din numărul total al directorilor din țară. Din această jumătate pot să estimez că aproximativ 15% nu au mai primit detașare în interesul învățământului. Impactul total asupra întregului sistem de învățământ este undeva la 7%. Cutremurul de care se vorbește acum este undeva la 7%”, a explicat pentru Europa Liberă Sorin Ion, secretarul de stat pentru preuniversitar Sorin Ion.

Oficialul de la Educație susține că schimbările de directori au existat dintotdeauna, iar legea arată că inspectorul are dreptul să numească un alt director.

Ceea ce vă putem spune cu certitudine este că ne dorim foarte mult să ocupăm aceste funcții prin concurs, imediat ce ne va permite legislația. Dacă lucrurile se îndreaptă și revenim la școală și intrăm într-o anumită normalitate, vom organiza aceste concursuri. Prioritatea este concursul de inspectori școlari generali, pentru că și acestora le-a expirtat mandatul, apoi de inspector și de directori. Acest concurs pentru inspectorii generali ne-am dori să se întâmple în această primăvară, lunile martie-aprilie”, a mai spus Sorin Ion.

Klaus Iohannis: „Voi urmări cu foarte mare atenție cum se respectă principiul meritocrației”

Schimbarea directorilor de la început de an a fost comentată și de președintele Klaus Iohannis, care a declarat într-o conferință de presă că a urmărit acest lucru.

Este vorba despre o acțiune care nu a fost pregătită din timp de Ministerul Educației, fiindcă s-a știut că la mii de școli se termină mandatul directorilor pe 9 ianuarie. Acum, sigur, unele mandate s-au prelungit, alții au primit mandate de scurtă durată până la organizarea concursului și cred că vom putea să vorbim de o Românie normală și de programul România Educată abia după ce terminăm cu această pandemie, revenim la normalitate, organizăm concursuri cum scrie la carte pentru toate aceste posturi și atunci toate lucrurile vor intra în normalitate”, a declarat Klaus Iohannis, care a spus că poate prin vară se vor organiza concursurile de directori, iar el va urmări „cu foarte mare atenție cum se respectă principiul meritocrației”.

Starea de alertă nu permite organizarea concursurilor pentru funcții publice

Concursurile pentru funcțiile de conducere din Educație sunt prevăzute de legea Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Însă, o singură dată au fost organizate în 10 ani de la la adoptarea legii, în 2016.

Anul trecut, ministrul Monica Anisie a aprobat, pe 4 mai 2020, metodologia de concurs prin OMECTS nr. 5557/2011, pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic, precum și pentru directori.

Ministerul Educației nu a mai organizat concursul după ce a venit pandemia, justificând că în starea de urgenţă au fost suspendate concursurile pentru ocuparea acestor funcții vacante. Și în prezent, pe perioada stării de alertă, impusă de Legea nr. 55/2020 intrată în vigoare la data de 18 mai 2020, concursurile sunt suspendate în continuare.

În noiembrie anul trecut, fostul ministrul Educației, Monica Anisie, a catalogat, într-o postare pe Facebook, drept fake news articolele ziariștilor în care acestea arătau numirile politice. Anisie spunea atunci că documentele pentru concursuri au fost adoptate, dar „cât timp suntem în stare de alertă și cât timp Parlamentul este folosit de PSD, eu, ca ministru al Educației, 𝐍𝐔 am nicio pârghie legală să pot profesionaliza și depolitiza Educația”.

Aleasă între timp senator din partea PNL și președinta comisiei de învățământ din Senat, Monica Anisie promitea depolitizarea managementului școlar.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG