Datele preliminarii obținute de Europa Liberă în urma discuțiilor cu oameni din breaslă arată că sistemul s-a împărțit în două: jumătate vrea să se vaccineze, cealaltă mai așteaptă. Sindicaliștii confirmă procentele și acuză campania de informare defectuoasă a autorităților.
- Centralizarea opțiunilor pro sau contra vaccin a personalului din învățământul preuniversitare a fost cerută de Ministerul Educației, în vederea derulării etapei a II – a de vaccinare. Rezultatele la nivel național vor fi strânse până pe 15 ianuarie.
- Cadrele didactice sunt incluse în categoria „lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale”, însă vaccinarea este opțională și autoritățile au nevoie de centralizare pentru a ști ce pași trebuie să urmeze mai departe.
- Ministrul Educației spune că „disponibilitatea de vaccinare a personalului din învățământ” va fi unul dintre factorii luați în calcul în momentul în care se va decide data redeschiderii școlilor, chiar dacă acesta nu va fi hotărâtor.
- Sindicaliștii acuză că în anumite locuri din țară se fac presiuni asupra cadrelor didactice, care sunt puse să semneze declarații pe propria-răspundere în care să scrie dacă sunt sau nu de acord să se vaccineze, deși ministerul nu a cerut asta.
Dan Chihaia este profesor de Limbă Engleză la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași și a fost întrebat, zilele trecute, dacă este sau nu de acord să se vaccineze. La fel ca majoritatea colegilor săi din școală, cadrul didactic din Iași și-a informat superiorii că nu este de acord să se prezinte la centrul de vaccinare, opțiunea sa fiind iscălită pe o foaie de hârtie și trimisă mai departe la Inspectoratul Școlar Județean.
„Nu am încredere deplină în acest vaccin, care a fost produs prea repede. Eu zic că pentru a fi un vaccin viabil ar trebui testat măcar un an. Dacă nu aș avea de ales și ar trebui totuși să mă vaccinez, poate aș alege varianta celor de la Astra Zeneca. Am mai multă încredere în cei de la Oxford (n.r. partenerul cu care a fost realizat vaccinul), în primul rând, și în al doilea rând îmi ridică un semn de întrebare și chestiunea asta despre cum trebuie ținut vaccinul celor de la Pfizer (n.r. se referă de temperatura de stocare). Eu sunt pentru școala fizic, față în față cu elevii, dar nu văd eficiența acestui vaccin. Să presupunem că ar fi toți profesorii vaccinați, însă elevii nu sunt vaccinați. Ei pot fi purtători. Ei vin cu tramvaiul, cu autobuzul, au părinți, au bunici, au prieteni, ei se adună, deci pot fi purtători. Și atunci nu văd eficiența vaccinului”, ne-a spus Dan Chihaia. Acesta a mai adăugat că „marea majoritate” a colegilor săi nu se va vaccina.
Chihaia este unul dintre sutele de mii de angajați din învățământul preuniversitar care nu se vor vaccina în cadrul campaniei a doua derulată de autorități. Sunt aproape 300.000 de angajați în sistem, spune ministrul educației, iar datele preliminarii informale obținute de sindicaliști, confirmate de discuțiile purtate de Radio Europa Liberă cu cadre din mai multe școli, arată că aproximativ jumătate din aceștia nu vor fi de acord să primească vaccinul oferit de autorități.
Mărturia unui profesor pro-vaccin
Angela Casariu este profesor de istorie la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani și unul dintre cadrele didactice ale liceului care se va prezenta la vaccinare. Femeia spune că nu a ezitat să își anunțe superiorii că este pro-vaccin și este de părere că injecția nu va fi doar un element de protecție personală, ci și un „act civic”.
„Vorbim, dacă vreți, de protecția noastră și a celor din jur. E adevărat că trăim o perioadă grea și că teama de anumite lucruri este accentuată în anumite situații. Dar eu zic că ar trebui să avem încredere în specialiști și să ne vaccinăm. Eu am decis în funcție de ce am citit, de ce am văzut, am ascultat și specialiștii. Vaccinul e o măsură de protecție universală și, pentru că trăim într-o perioadă grea, vaccinul poate fi considerat și un instrument de urgență, pe lângă alte măsuri care se vor prelungi, cum ar fi purtarea măștii sau distanțarea socială”, ne-a spus profesoara de istorie.
Aceasta este de părere că ar fi trebuit să fie derulată o campanie de informare a populației mai accentuată și crede că vaccinul este una dintre măsurile prin care putem reveni la normalitate. „Trebuie să avem încredere în specialiști. Noi nu putem peste noapte să devenim specialiști în toate, să vorbim despre mutații genetice și alte aspecte care ne depășesc”, ne îndeamnă cadrul didactic din Iași.
Sindicaliștii vorbesc despre informarea deficitară
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, spune că instituția pe care o conduce a realizat un sondaj la care au participat 13.000 de angajați din învățământ și din care a reieșit că doar 43% de respondenți sunt de acord cu vaccinarea. Nistor a precizat pentru Radio Europa Liberă că, la nivel public, se încearcă acreditarea ideii unei falii între profesorii care vor să se vaccineze și cei care refuză.
„Lucrurile nu stau așa. Aici nu ne împărțim în două categorii: pro și împotriva vaccinării. Noi aici discutăm efectiv de niște oameni care încă nu au informații suficiente, oameni care încă se tem să își facă vaccinul respectiv și teama aceasta, care este absolut normală, se datorează în mare parte și unei campanii pro-vaccinare prost dusă, unor informații deficitare și câte o dată unor informații contradictorii plecate chiar de la specialiști în domeniu”, spune liderul sindical.
Acesta a dat exemplul unui profesor care vede în spațiul public că foarte mulți medici nu se vor vaccina. „Care ar trebui să fie reacția ta, ca și cadru didactic, ca om în primul rând, în privința vaccinării? Nu apare temerea, nu apare reticența?”, se întreabă Nistor. „Nu pot să acuzi cadrele didactice că sunt analfabete funcțional, că nu vor să se vaccineze. Că, vezi Doamne, ar trebui să îi dăm afară din școli pe cei care nu se vaccinează. Sunt niște aberații!”, a mai punctat liderul sindical.
Marius Nistor a mai arătat că în toată această campanie de centralizare a opțiunii cadrelor didactice au apărut, în anumite școli, și „unele exagerări”. S-a referit la presupusele declarațiile pe propria răspundere pe care profesorii ar fi fost puși să le semneze, inclusiv la unele școli din București. „Este inacceptabil ce fac unele conduceri ale inspectoratelor sau unităților de învățământ. Una îți cere ministerul și altceva faci tu în teritoriu. În loc să elimini reticența din contră, tu vii și o amplifici. Nu era nicio problemă dacă se mergea strict pe numărul de oameni care vor să se vaccineze. Dar când începi să ceri declarații ai intrat de fapt în zona de presiune, ceea ce nu este normal”, a conchis Marius Nistor.
Din teritoriu, mesajul sindical este similar. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, ne-a spus, referindu-se la colegii săi din învățământ, că „lumea este destul de bulversată” de subiectul vaccinării. „Dacă în ceea ce privește aspectele pozitive se face o campanie, din ce am văzut pe posturile de televiziune, lucrurile sunt destul de în ceață în ceea ce privește eventualele aspecte negative care ar putea decurge din acest proces. Prin urmare, în lipsa acestei informări, o informare care, spun eu, trebuie să fie una științifică, făcută de către oameni competenți din domeniu, probabil că o parte din persoane este tentată să își aleagă anumite informații de pe Facebook, de pe rețelele sociale, care așa cum se știe nu prea sunt verificate”, a declarat penru Europa Liberă Laviniu Lăcustă, sindicalist.
Cum ar putea influența plebiscitul profesorilor deschiderea școlilor
Atât Nistor, cât și Lăcustă, ne-au spus că decizia de redeschidere în fizic a școlilor din România nu ar trebui influențată de rezultatele centralizării realizată zilele acestea în toată țara. Chiar dacă nu va fi singurul reper luat în calcul, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, spune că proporția pro/contra vaccinare va conta în luarea deciziei finale.
„În primul rând, trebuie să avem în vedere evoluția epidemiologică în urma vacanței de iarnă, pe care am văzut-o cu toții cum s-a derulat. Aceste rezultate vor putea să fie disponibile undeva la jumătatea lunii ianuarie. Vom vedea care este rata de infectare, un lucru extrem de important. Al doilea lucru important este modul în care se derulează campania de vaccinare”, a spus ministrul, la Digi 24.
Cinci scenarii sunt luate în calcul de minister, cu privire la redeschidere școlilor, în funcție de analiza epidemiologică realizată după 15 ianuarie
- să fie redeschise fizic toate școlile
- să fie redeschise școlile unde rata de infectare este mai scăzută
- să fie redeschise mai întâi grădinițele și școlile
- să fie deschise cu prioritate școlile pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, care vor susține examenele naționale
- oricare combinație dintre variantele de mai sus.
În prezent, data vehiculată de minister cu privire la redeschiderea școlilor este 8 februarie.