Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Informațiile privind un complot al Rusiei în R. Moldova sunt profund îngrijorătoare


John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.
John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

Casa Albă consideră îngrijorătoare informațiile cu privire la un presupus complet al Rusiei de preluare a puterii în Republica Moldova cu forța.

Coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a declarat luni că anunțul unei posibile tentative de lovitură de stat la Chișinău este „profund îngrijorător”.

Sunt „rapoarte profund îngrijorătoare. Cu siguranță că nu sunt în afara limitelor comportamentului rusesc. Și suntem absolut alături de guvernul moldovean și de poporul moldovean”, a declarat oficialul de la Casa Albă, într-un briefing de presă.

Întrebat dacă este la curent cu o confirmare din partea serviciilor de informații americane, el a răspuns că astfel de tactici fac parte din strategia Rusiei.

„Nu știu o confirmare independentă, dar cu siguranță nu punem la îndoială capacitatea lor, voința rușilor și a domnului Putin de a încerca să facă acest lucru. Este perfect corect - o pagină din strategia sa”, a răspuns John Kirby.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că planul receptat de serviciile secrete ucrainene și transmis Chișinăului ar presupune atacuri asupra instituțiilor de stat cu luări de ostatici, care ar urma să fie mascate sub acțiuni de protest ale opoziției.

Ea a adăugat că planul Rusiei împotriva Republicii Moldova ar urmări schimbarea puterii pentru a pune statul „la dispoziția Rusiei”.

Maia Sandu a precizat că, potrivit acestui plan, în acțiunile violente ar urma să fie implicați „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil” și persoane din afara țării.

În plus, ar fi fost depistate instrucțiuni de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni dn Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG