Linkuri accesibilitate

Ucraina: Cecenii lui Kadîrov, apropiat al lui Putin, ar putea fi trimiși în Republica Moldova


Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat al lui Vladimir Putin
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat al lui Vladimir Putin

„Kadîroviții”, adică cecenii lui Ramzan Kadîrov, apropiat al lui Putin, care au dat cele mai sângeroase atacuri împotriva civililor din Ucraina, ar putea fi trimiși de Moscova pentru o operațiune similară în Republica Moldova.

Aceștia s-au repliat ca salvatori în Turcia, după cutremurul de lunea trecută.

Olexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), a declarat că grupurile din Cecenia care luptă împotriva Ucrainei din 24 februarie, lucrează acum ca „lucrători de urgență” în Turcia și pot fi dislocați în Moldova, scrie Ukrainska Pravda.

„Să nu spunem că nu s-a întâmplat nimic în Moldova. Știți că conducerea țării este în prezent în schimbare, iar blocul de putere se întărește pe cât posibil", a declarat Danilov pe postul național de știri.

Danilov a amintit că serviciile secrete ucrainene au avertizat Republica Moldova că Rusia intenționează să dea o lovitură de stat în viitorul apropiat. „Rusia vrea cu adevărat ca [Moldova] să „ia foc” încă o dată, să aibă un punct de tensiune căruia ar trebui să-i acordăm maximă atenție”, a spus Danilov.

În acest context, el s-a referit la „kadiroviți”, forțele cecene aflat sub comanda lui Ramzan Kadîrov, care luptă împotriva Ucrainei încă de la începutul invaziei rusești.

„Unii dintre acei ticăloși care făceau parte din așa-numitul „grup cecen” aici pe teritoriul nostru în perioada 24-25-26 februarie [2022] se află acum într-o cu totul altă parte a lumii. În prezent lucrează ca „lucrători de urgență” în Turcia. Acum monitorizăm cu atenție această situație pentru a ne asigura că acești „salvatori” nu ajung la Chișinău. Le cunoaștem numele, prenumele și patronimele. Îi urmăream cu atenție la momentul respectiv. Au avut o sarcină personală din 24 februarie”, a adăugat Danilov.

La summitul UE de săptămâna trecută de la Bruxelles, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că serviciile de informații ucrainene au interceptat planurile Kremlinului de preluare a controlului asupra Republicii Moldova.

Zelenski a spus că a transmis aceste avertismente omologului său moldovean, Maia Sandu, care a confirmat informația. Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat că partea moldovenească a primit informații de la Ucraina cu privire la intențiile Rusiei de a desfășura o campanie de destabilizare a situației din țară.

A doua zi, două rachete Kalibr au fost trimise în spațiul aerian al Republicii Moldova și la 35 de kilometri de România.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG