Linkuri accesibilitate

Președintele Rep. Moldova, Maia Sandu: Moscova plănuia să ia puterea la Chișinău, inclusiv prin luări de ostatici


Maia Sandu a cerut Parlamentului să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității R. Moldova.
Maia Sandu a cerut Parlamentului să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității R. Moldova.

Planul Rusiei împotriva Republicii Moldova ar urmări schimbarea puterii de la Chișinău, pentru a pune „statul la dispoziția Rusiei”, a declarat președinta Maia Sandu, într-un briefing susținut luni, 13 februarie. 

Maia Sandu a spus că planul receptat de serviciile secrete ucrainene și transmis Chișinăului ar presupune atacuri asupra instituțiilor de stat cu luări de ostatici, care ar urma să fie mascate sub acțiuni de protest ale opoziției.

În acțiunile violente ar urma să fie implicați „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil” și persoane din afara țării. Ar fi fost depistate instrucțiuni de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarus, ai Serbiei și din Muntenegru.

Maia Sandu afirmă că Moscova ar miza pe sprijinul unor forțe din interiorul R. Moldova, cum ar fi Partidul Șor, veterani ai structurilor de forță și persoane cunoscute pentru legăturile lor cu oligarhul fugar Vlad Plahotniuc.

Potrivit declarațiilor sale, Rusia își dorește astfel să schimbe „puterea legitimă de la Chișinău cu una nelegitimă”, să oprească integrarea europeană a țării și să folosească R. Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Tentative de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivele, grație acțiunii prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să ducă la acțiuni violente”, a explicat președinta.

Maia Sandu cere Parlamentului să adopte în scurt timp proiectele de legi menite să întărească rolul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în prevenirea și contracararea amenințărilor interne și externe la adresa securității Republicii Moldova.

Ucraina a avertizat R. Moldova

Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-un discurs susținut la Bruxelles, că țara sa a receptat un plan al Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova și că ar fi transmis aceste informații președintei Maia Sandu.

SIS a confirmat că în Republica Moldova există acțiuni prin care se urmărește subminarea statului.

„Republica Moldova intră într-o nouă etapă, o etapă a securității”, a spus premierul demisionar Natalia Gavrilița, vineri.

De aemenea, la anunțarea premierului desemnat, Dorin Recean, președinta Maia Sandu a subliniat nevoia de a consolida securitatea statului.

XS
SM
MD
LG