Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Rusia își execută proprii soldați


 „Este condamnabil să te gândești că ți-ai putea executa proprii soldați pentru că nu au vrut să urmeze ordinele și acum amenință că vor executa unități întregi, este o barbarie”, spune purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby
„Este condamnabil să te gândești că ți-ai putea executa proprii soldați pentru că nu au vrut să urmeze ordinele și acum amenință că vor executa unități întregi, este o barbarie”, spune purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby

Casa Albă susține că Rusia își execută soldații care nu respectă ordinele și amenință cu moartea unități întregi dacă se retrag din calea forțelor ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că este o evoluție în rândul armatei ruse despre care oficialii din securitate cred că reflectă problemele morale ale Rusiei la 20 de luni de la invazia sa.

„Este condamnabil să te gândești că ți-ai executa proprii soldați pentru că aceștia nu au vrut să urmeze ordinele și acum amenință că vor executa unități întregi, este o barbarie”, a spus Kirby reporterilor, citat de Associated Press.

„Dar cred că este un simptom despre cât de prost știu liderii militari ai Rusiei să se descurce și cât de rău au gestionat asta din perspectivă militară”, s spus Kirby.

Potrivit SUA, unele dintre victimele suferite de Rusia în apropiere de Avdiivka au fost „la ordinele propriilor lideri”.

Trupele rusești și ucrainene au fost blocate într-o luptă acerbă pentru orașul din prima linie a frontului de la mijlocul lunii octombrie.

Se crede că Rusia a suferit pierderi „semnificative” în această perioadă, scrie BBC.

Estimările ucrainene arată că numărul victimelor armatei ruse în Avdiivka este de 5.000 de persoane, iar SUA spun că Rusia a pierdut „cel puțin” 125 de vehicule blindate și echipament cât pentru dotarea unui întreg batalion.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a spus că trupele rusești refuză să atace pozițiile ucrainene de lângă Avdiivka din cauza pierderilor grele și că au fost revolte în multe din unitățile rusești dislocate în zonă.

„Forțele mobilizate ale Rusiei sunt slab antrenate, subechipate și nepregătite pentru luptă, așa cum a fost cazul în timpul ofensivei lor eșuate din iarna anului trecut”, a spus Kirby. El a adăugat că armata rusă „pare să folosească ceea ce am numi tactica unui «val uman», doar aruncând în luptă mase de soldați prost pregătiți”.

„Fără echipament adecvat, fără conducere, fără resurse, fără sprijin. Nu este surprinzător că forțele rusești au moralul scăzut”, a adăugat Kirby.

Cucerirea Avdiivka, localitate aflată în apropiere de orașul Donețk ocupat de ruși, ar permite trupelor rusești să împingă linia frontului înapoi, îngreunând avansarea forțelor ucrainene în regiunea Donețk.

Avdiivka a fost aproape abandonată de cei 30.000 de locuitori ai săi după primele atacuri rusești cu rachete.

La începutul acestei săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris situația ca fiind „deosebit de grea” în zonă.

Parlamentarii ruși au votat joi o creștere record a cheltuielilor militare pentru a finanța ofensiva Moscovei asupra Ucrainei, într-o primă lectură a proiectului de lege.

Cheltuielile pentru apărare vor reprezenta aproape o treime din toate cheltuielile din 2024 – în creștere cu 68%, până la 10,8 miliarde de ruble.

Cu toate acestea, viitorul ajutor pentru Ucraina este pus la îndoială în urma alegerii republicanului Mike Johnson ca președinte al Camerei Reprezentanților SUA la începutul acestei săptămâni.

SUA au anunțat joi că vor acordat asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 150 de milioane de dolari, care include artilerie și muniție pentru arme de calibru mic, precum și arme antitanc, au anunțat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și Pentagonul.

Cel mai recent pachet „folosește asistență autorizată anterior pentru Ucraina în anii fiscali anteriori”, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Cu toate acestea, viitorul ajutor pentru Ucraina este pus sub semnul întrebării după ce republicanul Mike Johnson a fost ales președinte al Camerei Reprezentanților la începutul acestei săptămâni.

Johnson, aflat în aripa dură a Partidului Republican, este împotriva ajutorului suplimentar acordat Ucrainei de Statatele Unite și a susținut amendamente pentru blocarea acestui ajutor.

SUA este cel mai mare donator militar al Ucrainei, după ce a cheltuit până acum peste 46 de miliarde de dolari, plus zeci de miliarde în plus în ajutor financiar și umanitar.

Președintele rus Vladimir Putin a lansat invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022, numind-o „operațiune specială de denazificare”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG