China era deja una dintre țările lovite de Trump cu cele mai mari tarife reciproce – 34%, în plus față de cele 20% aplicate până în aprilie 2025.
Președintele american a adăugat încă 50% după ce guvernul comunist de la Beijing a anunțat că nu va renunța la propriile tarife împotriva importurilor din SUA, de 34%.
„Țări precum China, care au ales să riposteze și să încerce să dubleze maltratarea lucrătorilor americani, fac o greșeală”, a declarat Leavitt reporterilor marți, citată de CNN.
„Președintele Trump are o coloană vertebrală de oțel și nu se va rupe”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a președintelui american.
„Chinezii vor să facă o înțelegere, doar că nu știu cum să o facă”, a adăugat ea. Leavitt a refuzat să împărtășească ce condiții, dacă există, ar lua în considerare Trump pentru a reduce tarifele asupra Chinei.
Ministerul chinez al Comerțului a declarat marți că Beijingul va lua noi măsuri dacă președintele american Donald Trump își va îndeplini amenințarea de a impune un tarif suplimentar de 50% pentru produsele chinezești.
„Dacă SUA continuă să aplice aceste măsuri tarifare escaladate, China va lua cu hotărâre contramăsuri pentru a-și proteja propriile drepturi și interese. (...) Dacă SUA insistă să meargă pe drumul său, China va lupta până la capăt”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Comerțului.
„Amenințarea SUA de a escalada în continuare tarifele este o greșeală agravată de o altă greșeală și expune încă o dată natura coercitivă a părții americane. (...) China nu va accepta niciodată acest lucru”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului.
China a fost a doua cea mai mare sursă de importuri a Americii anul trecut, trimițând în SUA bunuri în valoare totală de 439 de miliarde de dolari, în timp ce SUA a exportat în China bunuri în valoare de 144 de miliarde de dolari.
Ce înseamnă pentru SUA un război comercial total cu China?
Analiștii avertizează că impunerea unor taxe foarte mari importurilor din China va duce inevitabil, pe termen scurt și mediu, la scumpirea multor produse în SUA.
Printre acestea se află produsele tehnologice, cum ar fi dispozitivele iPhone, iPad, MacBook și alte produse Apple. Iar lista continuă și cu alți producători care au fabrici în China.
Un tarif de 54% impus Chinei de SUA (unul existent de 20% + cele 34% anunțate săptămâna trecută) înseamnă din start o creștere foarte mare, iar, dacă va fi impus un tarif suplimentar de 50%, prețurile s-ar putea dubla efectiv.
De asemenea, bunurile de larg consum – precum îmbrăcăminte, textile și jucării – s-ar putea scumpi semnificativ. O mare parte dintre aceste produse sunt realizate în China, unde forța de muncă este mai ieftină.
„Problema este că economia americană este foarte dependentă de China și o bună parte din produsele de pe piața americană vin de acolo. Transferul lor către alte surse de aprovizionare nu se poate face peste noapte. E vorba de ani de zile”, spune economistul Aurelian Dochia.
Ce înseamnă pentru China un război comercial total cu SUA
La rândul său, China ar avea enorm de suferit de pe urma unui război comercial cu SUA. Un război despre care Beijingul a susținut în repetate rânduri că nu și-l dorește.
Analiștii spun că economia Chinei ar putea să scadă, ca urmare a noilor taxe, cu până la 2,5% până în 2027, în funcție de severitatea tarifelor impuse de SUA și de măsurile de susținere economică pe care le va lua guvernul de la Beijing.
The Economist Intelligence Unit estimează o scădere a PIB-ului de 2,4% numai în 2025 în condițiile tarifelor actuale.
„Economia chineză depinde foarte mult de exporturi, depinde și de piața americană. Nu va putea să înlocuiască, pe termen scurt, piața americană cu alte piețe, mai ales în condițiile în care și alte piețe – mai ales cea europeană, de exemplu – încep să ia măsuri de teama de a nu fi inundate de produse chinezești”, spune Aurelian Dochia.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.