Linkuri accesibilitate

Deplasările președintelui Iohannis costă 100 de mii de euro pe zi. Datele clasificate de Cotroceni, calculate de Europa Liberă


Suma cheltuită în medie de Administrația Prezidențială pentru o zi de deplasare externă se ridică la aproape 100.000 de euro. Imagine generică de la ultimul turneu extern al președintelul Klaus Iohannis în Japonia.
Suma cheltuită în medie de Administrația Prezidențială pentru o zi de deplasare externă se ridică la aproape 100.000 de euro. Imagine generică de la ultimul turneu extern al președintelul Klaus Iohannis în Japonia.

Datele despre deplasările externe ale lui Klaus Iohannis, pe care Administrația Prezidențială le consideră clasificate, sunt la liber pe site-urile instituțiilor și ale aplicațiilor de urmărire a zborurilor. Europa Liberă a analizat costurile plătite de Președinție pentru ultimele 14 luni.

În total, șeful statului a cheltuit, în 2022, pe deplasări externe, 17 milioane de lei (3,4 milioane de euro). În primele două luni din 2023, cheltuielile sunt de 1,8 milioane (360 de mii de euro).

Europa Liberă a făcut demersul de a calcula, din surse deschise, costurile călătoriilor președintelui, după ce Administrația Prezidențială a refuzat să facă public prețul deplasării în Japonia și Singapore, cu un avion închiriat, de lux, care a făcut escală la Sibiu.

Costul vizitelor de cinci zile ale președintelui Iohannis în turneul asiatic constituie secret de serviciu, a comunicat Administrația Prezidențială presei. Numai că toți banii cheltuiți se regăsesc în execuțiile bugetare, iar traseele aeronavele sunt ușor de urmărit pe aplicațiile de radar aviatic.

În refuzul de a furniza date despre costul turneului de cinci zile pe care președintele Klaus Iohannis l-a întreprins în Asia, Administrația Prezidențială invocă două articole de lege: art. 15, lit. e) din Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate și art. 4, alin. (3) și art.10 din Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate.

Sunt practic articolele prin care datele despre zbor au devenit secrete de serviciu. Ele reprezintă, în opinia legiuitorului, „informațiile a căror divulgare este de natură să determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat.”

Analistul Sorin Ioniță spune că nu există nicio justificare pentru trecerea cheltuielilor cu zborul din Asia în categoria informațiilor secret.

„România, din câte știu eu, nu e în stare de război, nici în stare de necesitate, nici în stare de urgență, deci nu-i nimic excepțional în momentul ăsta în România din punct de vedere legal. Ok, nu spui dinainte traseul, dar după ce s-a făcut vizita, nu văd de ce să mai secretizezi costurile. Și nu cred că e legal, nu văd în ce temei să secretizezi așa ceva și cred că e un abuz de drept. Își pune pielea la saramură funcționarul de la Cotroceni sau cine a secretizat chestiile astea”, explică Sorin Ioniță.

Expertul Sorin Ioniță consideră că nu există nicio motivație pentru încadrarea zborurilor președintelui ca secret de serviciu,.
Expertul Sorin Ioniță consideră că nu există nicio motivație pentru încadrarea zborurilor președintelui ca secret de serviciu,.

Declararea ca secret de serviciu a unor proceduri se face, au declarat surse din administrație pentru Europa Liberă, de către șefii de instituții.

„Trebuie să aibă un temei conducătorii de instituții publice în România când fac așa ceva, nu sunt pașa din Vidin pe vremea otomanilor, ca să facă ce vor ei, să facă Legea Pământului, trebuie să se supună și ei legilor. Eu nu știu de ce trebuie secretizată chestia asta”, mai spune Ioniță.

2022 - anul cu deplasări externe de 3,4 milioane de euro

Numai că informații despre costuri sau trasee pot fi obținute și din alte surse. Conform execuției bugetare pe care fiecare instituție trebuie să o depună la final de lună, cheltuielile pentru deplasări sunt de 16.985.046,68 de lei, pe locul doi, după salarii.

Lista deplasărilor externe ale lui Klaus Iohannis în 2022

16 februarie - Paris

17 februarie - Bruxelles

24 - 25 februarie - Consiliul Europei

10 martie - Versailles

16 martie - Chisinau

24 - 25 martie - NATO

30- 31 mai - Bruxelles și Rotterdam

4 iunie Hof - Germania

14 iunie - Haga

16 iunie - Kiev

20 iunie - Riga

23-24 iunie - Bruxelles

28-30 iunie - Madrid

18-19 septembrie - Londra

20-23 septembrie - SUA

6-7 octombrie - Republica Cehă

20 - 21 octombrie - Bruxelles

7-9 noiembrie - Egipt

11 noiembrie - Paris

23 noiembrie- 25 noiembrie - Țările Baltice

2 decembrie - Grecia

3 decembrie - reuniunea liderilor PPE

6 decembrie - Tirana

14 - 15 decembrie - Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis s-a deplasat, în 2022, de 24 de ori în străinătate, însemnând 35 de zile de deplasare externă. Cele mai multe dintre deplasări au fost de o zi, conform site-ului Administrației Prezidențiale.

În cheltuielile care privesc deplasările interne cuprinse în execuția bugetară, sunt și cheltuielile celorlalți membrii ai Administrației Prezidențiale.

Pentru transportul aerian, Președinția are un contract cadru încheiat în 2021 în valoare de 2.521.008 de lei prin care autoritatea are posibilitatea să aleagă din mai multe firme de la care să cumpere bilete de avion. În 2022, conform contractelor subsecvente, Administrația Prezidențială a cheltuit 590.620 de lei.

Un calcul simplu arată că, pentru cele 35 de zile de deplasare ale lui Klaus Iohannis, administrația a plătit, în medie, 95 de mii de euro pe zi.

În 2023, Președinția a contractat servicii de ticketing de 367.000 de lei. Pentru primele două luni a cheltuit, de asemenea, 1.827,575 de lei pe deplasări externe.

In primele doua luni, Klaus Iohannis a avut deplasări la Bruxelles, Varșovia, Baku și Luxemburg. Însumate, zilele de deplasare ar ajunge la 5, în baza informațiilor oferite de site-ul Administrației Prezidențiale. Asta ar duce la o medie de 500.000 de lei pe zi de deplasare, după scăderea cheltuielilor de ticketing.

Sorin Ioniță consideră că atitudinea Președinției nu face altceva decât să alimenteze speculațiile legate de traseul și costul deplasărilor în străinătate, operate în prezent de o firma privată, după ce România nu a mai avut avion prezidențial, iar compania aeriană Tarom nu a mai avut aeronave potrivite pentru deplasări prezidențiale.

„Nu ar fi fost deloc toată discuția asta, inclusiv ocolul pe la Sibiu, dacă cineva ar fi pus pe o masă un calcul cost-beneficiu, pe două coloane: Uite, domnule, cât ar costa o aeronavă prezidențială pe an, dacă am cumpăra-o, costuri de operare, tot. Uite cât costă din închirieri, la un standard frumos, că nu poți să-l pui să meargă cu lowcost. Și să demonstreze că una e mai eficientă ca alta”, susține Ioniță.

„Faptul că nu te simți obligat să dai explicații, că poate există un rost, poate că de multe ori scutești timp și scutești banii făcând o escală ici-colo, este mai îngrijorător decât faptul în sine. Asta este partea inacceptabilă mi se pare. În rest, totul se poate discuta”, mai mai spune acesta.

Expertul crede că mai gravă decât necomunicarea datelor este atitudinea lui Klaus Iohannis după ce a apărut scandalul. Avionul cu care s-a deplasat a mai făcut o escală la Sibiu a doua zi, după ce a Administrația Prezidențială a refuzat să dea date despre deplasarea în turneul asiatic.

„Poate e normal să călătorească așa, dar dacă nu spui nimic, te pui pe picioarele de dindărăt și secretizezi tot și nu vrei să discuți, refuzi orice discuție pe subiectele care nu îți plac”, explică Ioniță, care consideră că atitudinea instituției prezidențiale s-a transmis și la nivelul arcului guvernamental.

Lista deplasărilor externe ale președintelui Klaus Iohannis în 2023

10 martie - Singapore

8 martie - Japonia

27 februarie - Luxemburg

22 februarie - Varșovia

9 februarie - Bruxelles

2 - 3 februarie - Baku

„E vorba de toate instituțiile guvernate de această mare, mare coaliție a stabilității, care pare că ăsta e rostul ei, să nu mai dea la nimeni seamă de nimic. Nu mai reacționează la nimic din societate. Ei de fapt consideră că sunt stabilitatea în societate”, spune expertul.

O motivație pentru lipsa de interes de a mai da explicații ar fi legată de faptul că președintele ar fi la ultimul mandat și nu ar mai avea ce pierde în materie de imagine.

„Eu știu că nu mai are nimic de pierdut, în sensul că se termină mandatul și nu îți mai pasă. Dar nu e singurul președinte din lume în situația asta. Toți președinții își încheie mandatul. Asta înseamnă că în al doilea mandat nu-i mai pasă de nimic? Eu nu văd chestia asta, de exemplu, la Macron sau alții, mă rog, care sunt la al doilea mandat. Nu procedezi așa nici în ultimele șase luni și nici în ultimele trei luni”, mai spune Ioniță.

Nici datele despre traseele președintelui nu sunt secretizate. Aplicația Flight Radar, monitorizată de site-ul Boardingpass a dezvăluit că președintele a zburat de 26 de ori în ultimul an, cele mai multe dintre deplasări având și escală la Sibiu. Doar șapte nu au trecut și pe aici. Cele mai multe curse au fost operate de Toyo Aviation, controlată de oul de afaceri El Feki Tarek, care apare în stenogramele din dosarul fostului politician Cătălin Voicu.

După ce Administrația Prezidențială a refuzat să dea inițial date despre zbor, Europa Liberă a solicitat să i se spună motivul secretizării costurilor de deplasare.

Administrația Prezidențială a răspuns din nou că este o informația clasificată. Sumele cheltuite pentru zborurile din martie 2023 vor putea fi urmărite abia în execuția bugetară din aprilie 2023.

Din 2016, Administrația Prezidențială a cheltuit următoarele sume de bani pentru deplasările externe:

  • 2021 - 7,899,252.55 de lei (1,5 milioane de euro)
  • 2020 - 3,103,378.16 de lei (620 de mii de euro)
  • 2019 - 10,839,246.03 de lei (2,1 milioane de euro)
  • 2018 - 6,319,429.25 de lei (1,2 milioane de euro)
  • 2017 - 6,347,806.78 de lei (1,2 milioane de euro)
  • 2016 - 6,111,395.77 de lei (1,2 milioane de euro)

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG