În ultimele săptămâni, țara a înregistrat o creștere accelerată a cazurilor de infectări și a deceselor, inclusiv în rândul copiilor, fără ca autoritățile să ia măsuri. Președintele Jair Bolsonaro s-a opus vehement pentru o carantinare a țării, în ciuda apelurilor repetate făcute de medici. Brazilia folosește un vaccin chinezesc - CoronaVac sau Sinovac, produs în țara sud-americană, dar despre eficacitatea acestuia există semne de întrebare.
În Brazilia, numărul deceselor în rândul copiilor a ajuns la 1.300, cu toate că studiile arată că mortalitatea în rândul copiilor de vârstă mică este scăzută din cauza coronavirusului. În timp ce datele de la Ministerul Sănătății din Brazilia arată că, până acum, au murit 800 de copii cu vârsta sub 9 ani, iar dintre aceștia aproximativ 500 sunt bebeluși, experții în sănătate susțin că numărul real este mult mai mare, scrie BBC .
Un epidemiolog de la Universitatea din Sao Paolo estimează că numărul real al copiilor sub 9 ani uciși de coronavirus este undeva la 2.060, iar acești copii au murit în urma unui sindrom respirator inexplicabil. „Există o concepție greșită conform căreia copiii prezintă un risc zero pentru Covid-19”, a declarat Fatima Marinho pentru BBC.
Medicii de la „Doctori fără Frontiere” spun că situația Braziliei este de fapt „răspunsul eșuat” al guvernului pentru luarea unor măsuri de protecție și de restricție la pandemie, răspuns care a dus la mii de decese evitabile.
„În fiecare săptămână avem un nou record de decese și infecții, spitalele sunt pline. Și totuși nu există încă o coordonare de la nivel central”, spune dr. Christos Christou, președintele organizației „Doctori fără Frontiere”.
Mulți medici au tras nenumărate semnale de alarmă că sistemul de sănătate este copleșit și nu mai face față numărului uriaș de cazuri de infectare cu coronavirus. Ei spun că nu mai au nici medicamente, dar nici cu ce să-i intubeze pe pacienții care au nevoie de respirație artificială.
De ce a ajuns Brazilia în colaps?
Până acum preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a tratat în mod populist pandemia, a minimalizat ameninţarea virusului și şi-a exprimat public îndoiala cu privire la eficacitatea vaccinurilor. În plus, Bolsonaro a organizat evenimente cu sute de oameni și nu a purtat mască. Abia după ce a fost criticat de toată lumea pentru gestionarea dezastruoasă a pandemiei, președintele brazilian a înlocuit şase miniştri și pe șefii armatei, forţelor aeriene şi marinei.
După ce pe 9 aprilie Brazilia a înregistrat 4.249 de noi decese cauzate de COVID-19 în cursul ultimelor 24 de ore, un judecător al Curţii Supreme din Brazilia a dispus ca Senatul să creeze o comisie de anchetă pentru a evalua „eventualele omisiuni" din partea guvernului preşedintelui Jair Bolsonaro în controversata gestionare a pandemiei.
Ancheta ar urma să vizeze în special „acţiunile şi omisiunile guvernului federal”, mai ales statul Amazonas, unde pacienții spitalizați au rămas fără oxigen. Sistemul sanitar brazilian este deja în colaps peste tot în țară.
La toate acestea au contribuit din plin testarea scăzută a brazilienilor, lipsa anchetelor epidemilogice, dar și lipsa unei cantități suficiente de vaccin. Ceea ce a dus nu numai la o rată a mortalității în rândul adulților, ci și în rândul copiilor.
„Refuzul lor de a adapta măsurile de sănătate publică bazate pe dovezi științifice a dus la un număr mare decese. Brazilia are nevoie de o coordonare națională a măsurilor care să prevină și mai multe decese și să evite distrugerea sistemului național de sănătate”, consideră dr. Christos Christou, medicul de la „Doctori Fără Frontiere”.
Cât de eficient este CoronaVac?
Brazilia a început vaccinarea populației cu vaccinul chinezesc CoronaVac, cunoscut și ca Sinovac, în urmă cu câteva luni. Vaccinul este produs în Brazilia de Institutul de cercetare Butantan, acesta fiind primul vaccin utilizat în Brazilia.
Până în prezent, peste 80 % dintre cele 47 de milioane de doze de vaccin administrate au fost din CoronaVac, iar restul de 20% din vaccin de la AstraZeneca, potrivit unei analize din The Washington Post.
La început, vaccinul a fost văzut de toată lumea ca singura ieșire din pandemie. Dar cum rata de eficacitate a CoronaVac, folosit pe scară largă, este de puțin peste 50%, mult mai mică decât la celelalte vaccinuri utilizate în celelalte țări, oamenii au început să-și pună întrebări cu privire la protecția oferită de vaccin, iar acum s-a format un curent care consideră vaccinul chinezesc un vaccin de mâna a doua. Despre eficacitatea vaccinului chinezesc au vorbit recent, sub protecția anonimatului, și oficialii chinezi care au declarat pentru The Washington Post că au în vedere rezolvarea problemei eficacității scăzute.
Sunt voci care spun că, în acceste condiții, vaccinarea este încă o provocare pentru a ține pandemia sub control în Brazilia. Specialiștii consideră că atunci când vaccinul are o eficacitate mică, aproape toată populația ar trebui vaccinată pentru a opri distribuția virusului.
„Dar cu un vaccin cu o eficacitate de 50 la sută, nu vă puteți aștepta, chiar dacă întreaga populație este vaccinată, că vor dispărea cazurile de covid. Aceasta este o consecință directă a eficacității scăzute: vor continua să existe cazuri”, a spus Fernando Reinach, un biochimist de la Universitatea din São Paulo, după ce i-a fost administrat vaccinul.
Despre protecția oferită de CoronaVac se întreabă și oamenii vaccinați în Chile, o altă țară sud americană care are cele mai multe vaccinări cu CoronaVac. Cu toate acestea, cazurile de infectare cu coronavirus sunt în creștere în Chile, ceea ce a dus la întrebări dacă vaccinul este la fel de eficient pe cât se spune. Un studiu efectuat în Chile a arătat că vaccinul chinezesc oferă o protecție de doar 3% împotriva Covid-19 după prima doză, un procent aflat în marja de eroare a studiilor.
Biochimistul Fernando Reinach spune că vaccinul CoronaVac are o problemă de transparență din cauza comunicării de la institutul care l-a produs. „Este ca și cum ai avea o mașină, dar nu știi dacă funcționează pe benzină sau etanol”, a spus Reinach.
Până acum guvernul brazilian a primit 40,7 milioane de doze de CoronaVac, iar dintre acestea peste 25 de milioane au fost utilizate deja. Dar acum nu este clar ce fel de răspuns imun declanșează acest vaccin. La câteva luni de când a început, vaccinarea nu pare să fi dat rezultatele scontate, în lipsa măsurilor de protecție.
Experimentul din orașul Serrana
Brazilienii au încercat un experiment în orașul Serrana, din sud-estul țării, care a fost devastat de Covid, pentru a vedea care sunt efectele vaccinului. Aici au fost vaccinați toți cei 27.000 de adulți.
Cum au fost luate și restricții în regiunea din care face parte orașul, cazurile de infectări dintr-o lună au scăzut la jumătate și nu a mai fost nevoie de spitalizare de coronavirus. Experții spun că vaccinarea trebuie dublată de măsuri de protecție.
Pe de altă parte, varianta braziliază a coronavirusului se raspândește mai repede. Oamenii de știință cercetează în ce măsură această variantă a virusului este rezistentă la vaccinurile existente împotriva COVID-19.