Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis anunță că România va adera la Schengen și cu frontierele terestre de la 1 ianuarie


Călători pe lângă un banner pe care scrie „Bine ați venit la Schengen!” imediat după intrarea oficială a României în spațiul european de liberă circulație pe aeroportul internațional „Henri Coanda” din Otopeni, 31 martie 2024
Călători pe lângă un banner pe care scrie „Bine ați venit la Schengen!” imediat după intrarea oficială a României în spațiul european de liberă circulație pe aeroportul internațional „Henri Coanda” din Otopeni, 31 martie 2024

Ambasadorii UE au agreat astăzi aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierle tereste, începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat miercuri președintele Klaus Iohannis.

„Un moment important azi pentru România ! Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult așteptată, în mod legitim, de toți cetățenii români”, scrie Administrația Prezidențială pe Facebook.

Un anunț similar a făcut și premierul Marcel Ciolacu.

„Aderarea completă a României la spațiul Schengen de la 1 ianuarie a fost agreată la Bruxelles, în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER)”, spune Marcel Ciolacu.

Decizia a fost luată după repetate amânări și după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Aaderarea a fosta agreată miercuri în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER) și va fi oficializată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) care se va reuni pe 12 decembrie.

Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria au ajuns vineri la un acord informal, în discuții care au avut loc la Budapesta, pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen cu granițele terestre.

Premierul maghiar Viktor Orban a anunțat vineri că Austria a renunțat să se mai opună aderării României și Bulgariei la Schengen terestru, în urma discuțiilor informale de la Budapesta.

În decembrie 2022, Austria s-a opus în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles aderării complete a României la spațiul de liberă circulație.

Secretarul general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rurieri din România (UNTRR), Radu Dinescu, a explicat la Europa Liberă că intrarea în Schengen va aduce beneficii economice majore.

Costurile suportate de transportatorii români de mărfuri în cei 12 ani de când România nu a intrat în Schengen deși îndeplinea condițiile (2012-2024) au depășit 19 miliarde de euro, spune secretarul UNTR. Din această sumă, aproape trei miliarde de euro au fost numai costurile din ultimii doi ani.

Banii au fost pierduți ca urmare a șteptărilor prelungite în vămile către Bulgaria și Ungaria.

Pe 31 martie, România și Bulgaria au intrat în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG