Linkuri accesibilitate

Cazul Onești | Crime comise după ce polițiștii iau în râs amenințările


În 1 martie, doi muncitori care lucrau la renovarea unui apartament din Onești au fost omorâți de fostul locatar, evacuat prin sentință judecătorească.
În 1 martie, doi muncitori care lucrau la renovarea unui apartament din Onești au fost omorâți de fostul locatar, evacuat prin sentință judecătorească.

Ancheta realizată în cazul crimei din Onești în care doi muncitori, de 36 și 52 de ani, au fost uciși de un bărbat care revendica apartamentul în care lucrau, arată încălcări grave și de neexplicat ale măsurilor pe care ar fi trebuit să le ia polițiștii chemați la față locului.

Potrivit datelor prezentate, joi, de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), polițiștii din Bacău și cei din Onești aveau toate motivele să intervină în forță în apartamentul unde Gheorghe Moroșan ținea ostatici și a ucis, apoi, doi bărbați.

Potrivit Mediafax, raportul arată că datele cazului au fost raportate eronat și târziu, fără a se arăta că Moroșan era acuzat de multe fapte violente.

Din verificările efectuate a reieșit că autorul are antecedente penale, inclusiv cu violențe, apartamentul l-a pierdut în urmă cu 10 ani, iar de atunci și până acum a depus multiple petiții care nu au fost tratate cu seriozitate de către polițiști din Bacău și nu au fost luate măsuri preventive în urma amenințărilor transmise de bărbat în cadrul acestor petiții”, spun șefii Poliției Române.

Polițiștii aveau chiar și cheile apartamentului

Potrivit Digi 24, poliţiştii ar fi avut chiar cheia apartamentului unde se aflau cei doi ostatici, dar nici măcar nu au încercat să o folosească. Mai mult, au avut dialoguri cu agresorul în care luau în derâdere situația și revendicările acestuia.

IGPR transmite că „polițiștii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existența antecedentelor, a dosarelor penale întocmite pe numele acestuia și nici la amenințările transmise anterior comiterii faptei. Din verificările efectuate a reieșit faptul că modul de relaționare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos, întrucât informațiile pe care le avea coordonatorul acțiunii nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție sau la negociator. Respectiv, negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112 și astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta”.

Raportul arată că polițiștii din Bacău și cei din Onești aveau toate motivele să intervină în forță în apartamentul unde Gheorghe Moroșan ținea ostatici și a ucis doi bărbați.

Despre adjunctul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, care se afla în 1 martie la conducerea Inspectoratului, raportul IGPR arată că „deși avea toate datele necesare pentru evaluarea gravității situației de risc nu s-a deplasat la fața locului în vederea coordonării acțiunii. A ajuns acolo în jurul orelor 17.50”.

În plus, polițiștii din Bacău nu au impus măsuri de limitare și protecție a zonei de acțiune, ceea ce a permis unor terțe persoane să pătrundă și să se apropie de locul desfășurării intervenției. Raportul mai arată că cei de la Bacău nu au evaluat în mod corespunzător situația de risc, ceea ce a prejudiciat coordonarea acțiunii. ȘI raportarea către IGPR s-a făcut cu întârziere de aproape 6 ore, iar datele transmise erau false.

În ceea ce privește raportarea evenimentului din 1 martie s-a constatat că la nivelul IPJ Bacău și a Poliției Municipiului Onești nu au fost respectate prevederile ordinului care reglementează raportarea și monitorizarea evenimentelor și aspectelor de interes operativ. Raportarea în scris către IGPR a fost efectuată la ora 19.03, iar conform procedurilor legale în vigoare ar fi trebuit efectuată în maxim 2 ore de la sesizare, adică 13.47. Datele transmise către IGPR au fost incomplete, eronate și transmise cu întârziere. Ceea ce s-a transmis de la nivelul IPJ Bacău către IGPR a fost că un bărbat în vârstă de peste 60 de ani, fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință 2 persoane. Având în vedere litigiul cu privire la pierderea la începutul acestui an al apartamentului. Din verificările efectuate a reieșit că autorul are antecedente penale, inclusiv cu violențe, apartamentul l-a pierdut în urmă cu 10 ani, iar de atunci și până acum a depus multiple petiții care nu au fost tratate cu seriozitate de către polițiști din Bacău și nu au fost luate măsuri preventive în urma amenințărilor transmise de bărbat în cadrul acestor petiții”, mai spun șefii Poliției Române.

De asemenea, din verificările făcute de IGPR în cadrul controlului, a reieșit că pe numele lui Gheorghe Moroșan au fost întocmite, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale pentru fapte comise cu violență, unul dintre acestea chiar în cursul acestui an.

Din analiza petițiilor și a celorlalte materiale de verificare se evidențiază faptul că încă de anul trecut, la nivelul IPJ Bacău existau suficiente elemente care să confirme existența unui potențial risc privind amenințări repetate de autor, care impuneau adoptarea unor măsuri de prevenire a unor evenimente negative. Totodată, nu au raportat în dinamică datele obținute pe parcursul zilei cu privire la autor și la pericolul pe care îl reprezenta acesta, iar două vieți nevinovate au fost pierdute”, - Raportul IGPR.

Datele transmise de la Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Bacău către IGPR au arătat că situația este stabilă și se gestionează corespunzător, fără a se spune că autorul a făcut mai multe apeluri la 112.

Crimele de la Onești

În 1 martie, doi muncitori care renovau un apartament în Oneşti, judeţul Bacău, au fost omorâţi de fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ţinut cei doi bărbaţi ostatici, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat.

Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc şi altul la spitalul din Oneşti.

Poliţiştii au intervenit în forţă şi au tras mai multe focuri de armă, iar agresorul a ajuns şi el la spital cu multiple plăgi împuşcate în mâini, picioare, abdomen.

Gheorghe Moroșan și soția sa au pierdut locuința ca urmare a unei acțiuni judiciare, imobilul fiind revendicat de o firmă din județ pentru recuperarea prejudiciului pe care soția lui Moroșan i l-a produs prin delapidare.

Într-o filmare din 2018, bărbatul amenința că își va face dreptate de unul singur, folosind violența.

Cei doi muncitori, de 36 și 52 de ani, care au fost uciși de Moroșan, lucrau la firma care a obținut apartamentul în 2008 și se aflau în imobil pentru verificări la rețeaua electrică.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG