Linkuri accesibilitate

Cazul Protasevici | NATO cere anchetă internațională în cazul deturnării avionului Ryanair


Secretarul general Jens Stoltenberg a întâmpinat-o marți pe Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei la sediul NATO
Secretarul general Jens Stoltenberg a întâmpinat-o marți pe Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei la sediul NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut marți eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevici și realizarea unei anchete internaționale, după ce Belarusul a forțat aterizarea avionului în care se afla jurnalistul, transmite un comunicat al Alianței.

El a salutat măsurile convenite de Uniunea Europeană, printre care se află și închiderea spațiului aerian al UE pentru companiile aviatice din Belarus.

Secretarul general Jens Stoltenberg a întâmpinat-o marți pe Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, pentru a discuta pregătirile pentru Summitul NATO din 14 iunie.

Stoltenberg a mulțumit Estoniei pentru sprijinul și angajamentul său puternic față de Alianță prin contribuțiile sale la misiunile și operațiunile NATO, conducerea sa în cheltuielile de apărare și furnizarea de expertiză aliaților și partenerilor prin Centrul de excelență cibernetic din Tallinn.

În timpul întâlnirii lor, cei doi lideri au discutat situația din Belarus.

„Aterizarea forțată a unui zbor de pasageri de către Belarus a fost periculoasă și inacceptabilă", a spus secretarul general, adăugând că „aceasta este o deturnare de stat și demonstrează modul în care regimul de la Minsk atacă drepturile democratice de bază și combate libertatea de exprimare și mass-media independentă.”

Stoltenberg a salutat măsurile Uniunii Europene și a solicitat o „anchetă internațională urgentă”, spunând în continuare că jurnalistul Roman Pratasevici și prietena sa, Sofia Sapega „trebuie eliberați imediat”.

„Consiliul Atlanticului de Nord va aborda această problemă mai târziu, astăzi”, a spus el.

Secretarul general și premierul au abordat, de asemenea, situația din Ucraina.

Stoltenberg a mai spus că „în timp ce Rusia a retras câteva trupe, zeci de mii rămân în Ucraina și în jurul acesteia, precum și cantități semnificative de arme”.

El a adăugat că Rusia continuă să restricționeze navigația în Marea Neagră, inclusiv în apropierea strâmtorii Kerch. Secretarul general a declarat că „aceasta face parte dintr-un model de acțiuni agresive, care ridică îngrijorări serioase”.

Stoltenberg a adăugat că NATO va rămâne vigilent, va continua să își consolideze descurajarea și apărarea și să își sprijine partenerii.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre retragerea continuă a trupelor din Afganistan.

Șeful NATO a spus că, deși continuă o retragere ordonată și coordonată, NATO va rămâne angajat în parteneriatul său cu Afganistanul.

„Vom continua să ajutăm poporul afgan și să contribuim la eforturile de pace, inclusiv prin formarea continuă și finanțarea forțelor de securitate afgane", a spus el.

Privind în perspectivă la Summit, secretarul general a numit aceasta „o oportunitate unică de a consolida legătura vitală dintre Europa și America de Nord și de a pregăti Alianța noastră pentru viitor”.

Un avion care a plecat de la Atena cu destinația Vilnius/Lituania a fost deturnat de Belarus, din ordinul lui Alexandr Lukașenko, pentru verificarea unei pretinse amenințări cu bombă. Pe teritoriul bielorus, jurnalistul Roman Protasevici, opozant al regimului autoritar dela Minsk, a fost arestat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG