Linkuri accesibilitate

Cazul Sf. Pantelimon | Cele două doctorițe acuzate de omor calificat cu premeditare, eliberate din arest


Aproximativ 50 de medici și asistenți de la Spitalul de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București și-au exprimat sprijinul față de colegele lor arestate.
Aproximativ 50 de medici și asistenți de la Spitalul de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București și-au exprimat sprijinul față de colegele lor arestate.

Cele două doctorițe arestate preventiv în dosarul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon au fost eliberate din arest. Curtea de Apel a decis marți să admită cererea celor două doctorițe. Ele au fost arestate preventiv pe 8 august.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat marți contestaţia doctorițelor arestate preventiv în dosarul deceselor suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon” și au decis că acestea să fie eliberate din arestul preventiv.

Ședința a durat aproape două ore, iar judecătorii au deliberat peste cinci ore pentru a lua decizia eliberării din arest. Decizia este definitivă.

Doctorițele au fost arestate preventiv pentru 30 de zile pe 8 august sub acuzațiile de omor calificat şi tentativă la omor calificat, respectiv omor calificat, ambele cu premeditare - ambele au contestat decizia Tribunalului Bucureşti.

În motivarea arestării, procurorii au arătat că există probe care să dovedească că cele două i-au scăzut unui pacient de 54 de ani, internat la terapie intensivă, doza de noradrenalină, iar ca urmare acesta a făcut stop cardiac și a decedat.

Procurorii au spus că doctorițele au pus în executare un plan care consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină - o substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale - lucru care avea ca scop scăderea tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

„La data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, se arată în motivarea arestării preventive.

Scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon a iscat discuții aprinse între medicii legiști, pe de o parte (aceștia au ajutat la anchetă și au spus că scăderea noradrenalinei a dus la decesul pacientului) și, pe de altă parte, Colegiul Medicilor din România și medicii ATI-iști, care au afirmat că legiștii sunt în eroare.

Tot din cauza gestionării problemelor de la Spitalul Sf. Pantelimon, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost vizat din nou de cereri privind demisia.

Luni, după câteva ore de discuții cu premierul Marcel Ciolacu, Rafila a spus că nu își dă demisia.

Ministrul a spus că a făcut demersuri pentru contactarea Societăţii Europene de Anestezie şi Terapie Intensivă şi a Societăţii Mondiale de Anestezie şi Terapie Intensivă pentru realizarea unui audit profesional medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG