Linkuri accesibilitate

Cazul Sf. Pantelimon | Colegiul Medicilor acuză că legiștii au încălcat „grav” drepturile medicilor arestați. Șefa ATI și-a dat demisia


Colegiul Medicilor din România susține că dreptul la un proces echitabil al medicilor arestați de la Sf. Pantelimon a încălcat prin publicarea raportului medico-legal.
Colegiul Medicilor din România susține că dreptul la un proces echitabil al medicilor arestați de la Sf. Pantelimon a încălcat prin publicarea raportului medico-legal.

Colegiul Medicilor din România consideră că drepturile doctorițelor arestate de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost încălcate „în mod grav” de către Consiliul Superior de Medicină Legală. Medicii spun că, astfel, cadrele medicale nu au parte de un proces echitabil, cu nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie.

Reacția vine după ce vineri – 16 august 2024 - Consiliul Superior de Medicină Legală a susținut printr-un comunicat de presă că afirmă că scăderea bruscă a cantității de noradrenalină administrate pacientului de 54 de ani, decedat în aprilie la „Sf. Pantelimon”, a dus de fapt la moartea lui.

Actualizare 16:55. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că a făcut demersuri pentru contactarea Societăţii Europene de Anestezie şi Terapie Intensivă şi a Societăţii Mondiale de Anestezie şi Terapie Intensivă pentru realizarea unui audit profesional medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

Actualizare 15:36. Şefa Secţiei ATI la Spitalul „Sf. Pantelimon” , Florina Pompilian a demisionat luni, a confirmat pentru Europa Liberă managerul Răzvan Jitianu. Acesta a declarat că deocamdată nu a găsit înlocuitor, dar că va găsi o soluție pentru numirea unui șef interimar pentru continuarea activității la ATI .

Pompilian şi-a depus luni demisia, iar managerul interimar Constantin Răzvan Jitianu i-a acceptat-o, afirmnă reprezentanţi ai unităţii sanitare.

Știre inițială

Colegiul Medicilor îi acuză pe legiști că, prin modul în care au prezentat în spaţiul public concluziile unui raport medico-legal efectuat într-o anchetă în curs, „fără a respecta dreptul celor doi medici de a face obiecţiuni la concluziile raportului medico-legal şi expunând public procentul de vinovăţie de 99%, a încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpaţi la un proces echitabil”.

Colegiul Medicilor spune că legiștii s-au antepronunțat în dosarul aflat pe rol „prin nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, atât timp cât cauza este nefinalizată, la acest moment, cu un rechizitoriu de trimitere în judecată”.

Potrivit Colegiului Medicilor (CMR), comunicatul Consiliului Superior de Medicină Legală dat publicității vineri încalcă de fapt ghidul „Malpractice and medical liability. European Guidelines on Methods of Ascertainment and Criteria of Evaluation" - ghidul de bună practică, la nivel european, pentru evaluarea malpraxisului.

În plus, CMR remarcă ignorarea unui pas obligatoriu, aşa-numitul „Step 2”, din ghidul invocat (pagina 549), care recomandă, clar, ca medicul legist să se consulte cu unul sau mai mulţi specialişti, înaintea emiterii unor concluzii, fie ele şi preliminare.

În acest context, Colegiul Medicilor din România îşi exprimă „îngrijorarea" cu privire la caracterul „disproporţionat" al măsurii privative de libertate, considerând că există şi alte măsuri care pot elimina orice stare de pericol pentru ordinea publică.

În același timp, Colegiul Medicilor spune că susține în continuare necesitatea unei noi legi a malpraxisului, pentru care a organizat mai multe dezbateri.

Colegiul Medicilor consideră că, în temeiul jurisprudenţei Curţii Europene, „toate autorităţile cu competenţe în domeniul medical şi juridic sunt obligate să colaboreze pentru a dovedi adevărul judiciar, cu respectarea strictă a competenţelor şi a procedurilor, în cadrul cărora acestea sunt emise, însă care să aibă, la bază, probe ştiinţifice medicale”.

Contrele dintre Colegiul Medicilor și Consiliului Superior de Medicină Legală vin în contextul în care două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon au fost arestate preventiv, fiind acuzate de procurori că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină.

Mai multe despre acest caz puteți citi aici:

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG