Linkuri accesibilitate

Cazurile de COVID scad, dar au fost descoperite 3 tulpini noi, posibil rezistente la vaccin


Coronavirus- reprezentare grafică
Coronavirus- reprezentare grafică

Alte 1.632 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, în urma a 38.473 de teste. În ultima zi au decedat alte 94 de persoane, iar la terapie intensivă sunt internați 1.100 de pacienți.

În schimb, crește numărul cazurilor de infectare cu noile tulpini de Covid, inclusiv cu 3 tulpini reziste la vaccin, potrivit informațiilor transmise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Doar Capitala și patru județe mai sunt în scenariul galben, restul județelor fiind în zona verde.

Bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 1.062.527, iar cel al deceselor la 28.710 persoane, potrivit datelor transmise joi de Grupul de comunicare strategică.

Tulpini noi rezistente la vaccin

INSP a raportat joi că până acum în România au fost confirmate 1.128 de cazuri de îmbolnăvire cu noile variante ale SARS-CoV-2 "care determină îngrijorare", iar 30 dintre ele s-au soldat cu decese - 27 cu tulpina britanică și 3 cu tulpina braziliană. Aceasta însemnă o mortalitate de 2,65%. Niciun deces cauzat de tulpina sud-africană nu a fost confirmat până acum.

Autoritățile au identificat, de asemenea, 3 cazuri de infectare - în București, Ilfov și Suceava - cu tulpini cu mutație ce "pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia".

În 23 aprilie, INSP anunțase 955 de cazuri de infectare cu tulpinile britanică, braziliană și sud africană, care reprezentau 64% din lotul studiat. Mortalitatea era de 2,82%.

La rândul său, echipa de la Medlife raporta că după secvențierea a 94 de probe, 88 au prezentat noua tulpină britanică, cee ace indica o prevalență e 94%.

Miercuri au fost depisatate 2 focare cu tulpina indiană lângă București, la Popești -Leordeni. Este vorba de 35 de cetățeni indieni, din care 19 se află internați în spital.

În ceea ce privește cele 3 cazuri cu tulpină ce pare să scadă eficiența vaccinului, INSP precizează că:

  • La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7 (tulpina britanică), având județ de infectare Suceava, a fost depistată mutația E484K.
  • La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351 (tulpina sud-africană), având județ de infectare Ilfov, a fost depistată mutația E484K.
  • La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1 (tulpina braziliană), infectat în municipiul București, a fost depistată mutația E484K.

Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia, arată specialiștii INSP.

Până la data de 2 mai 2021 (cea mai recentă centralizare, dată publicității astăzi) au fost raportate la Institutul Național de Sănătate Publică 1.690 de secvențieri.

Din cele 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 "care determină îngrijorare (VOC)":

  • 1.114 cazuri cu tulpina britanică (B.1.1.7).
  • 5 cazuri cu tulpina sud-africană (B.1.351).
  • 9 cazuri cu tulpina braziliană (P.1)

Focar de Covid-19 cu tulpina indiană

Printre cazurile descoperite în ultimele zile se numără și cele ale 35 de cetățeni indieni din orașul Popești-Leordeni/jud. Ilfov.

Un focar este la o firmă cu sediul în Popești-Leordeni, fiind vorba de 9 cetățeni indieni care au intrat în țară prin aeroportul Otopeni în data de 20.04.2021, prezentând teste RT-PCR negative.

Conform unei proceduri interne a firmei, cei 9 angajați au intrat direct în carantină pentru 5 zile, urmând a fi testați preventiv înainte de a intra în comunitate. În data de 26.04.2021 au fost depistați cu SARS-CoV-2 în urma efectuării unor teste antigen rapide.

Al doilea focar este la o firmă tot din Popești Leordeni, unde au fost depistați pozitiv, în perioada 19-29 04 2021, 26 de cetățeni indieni infectați cu Covid, tulpina indiană.

Dintre cele 35 de persoane care au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, în prezent se află internate 19 persoane, dintre care 18 persoane la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București și 1 persoană la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

XS
SM
MD
LG