Staff-ul lui Trump care se va ocupa de ceremonia de învestire intenționează să invite și alți demnitari străini la ceremonia de depunere a jurământului de la Capitoliu, care a fost scena unui asalt violent al susținătorilor săi atunci când Donald Trump ar fi trebuit să facă transferul de putere și să i-o predea lui Joe Biden, câștigător al alegerilor din 2020.
Trump i-ar fi trimis invitația președintelui chinez invitația încă de la începutul lunii noiembrie, la scurt timp după alegeri, spun surse citate de CBS News, dar nu e clar dacă Xi a și acceptat invitația.
Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington nu a comentat imediat.
Pe lângă Xi, echipa președintelui ales ia în calcul invitarea și a altor lideri străini la ceremonia de pe 20 ianuarie, printre care și liderul de extremă dreapta al Ungariei, premierul Viktor Orbán, care are o relație caldă cu Trump și care l-a vizitat la Mar-a-Lago săptămâna aceasta.
„Liderii mondiali stau la rând să se întâlnească cu președintele Trump pentru că știu că în curând va reveni la putere și va restabili pacea prin puterea americană pe tot globul”, a declarat purtătorul de cuvânt a echipei președintelui ales care se ocupă de transferul de putere de la Casa Albă, Karoline Leavitt.
Ambasadori și alți diplomați sunt de obicei invitați la ceremonia de învestire, dar documentele Departamentului de Stat din 1874 arată că un lider străin nu a participat niciodată la o ceremonie de transfer al puterii.
Mulți membri din cercul său de apropiați sunt critici la adresa guvernului lui Xi. Printre ei, senatorul Marco Rubio, pe care Trump l-a nominalizat pentru funcția de secretar de stat, și viitorul său consilier pentru securitate națională, Mike Waltz.
Trump însuși a amenințat că va crește tarifele la bunurile din China.
SUA i-au impus companiei chineze care deține TikTok, ByteDance, termenul limită de 19 ianuarie pentru vânzarea aplicației de social media, urmând ca, în cazul în care nu o va face, să fie interzisă în SUA. TikTok luptă împotriva interdicției în instanță, unde a pierdut săptămâna trecută contestația, dar face recurs la Curtea Supremă.
Trump consideră, însă, că relațiile strânse între lideri sunt esențiale pentru încheierea de acorduri internaționale.
După alegerile din SUA, care au avut loc pe 5 noiembrie, mai mulți lideri mondiali au mers la Mar-a-Lago pentru a se întâlni cu Trump, inclusiv premierul canadian Justin Trudeau. Președintele Argentinei, Javier Milei, a fost și el primit într-o audiență privată de președintele ales.
Emmanuel Macron, președintele Franței, a fost primul lider mondial de peste ocean care l-a primit în vizită pe Donald Trump după ce a câștigat alegerile.
La redeschiderea Catedralei Notre Dame, de la Paris, alături de Donald Trump au fost prezenți și premierul italian Georgia Meloni, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și Prințul William.