Linkuri accesibilitate

Xi Jinping a declarat că va lucra cu echipa Trump. Ce a discutat cu președintele Joe Biden la întâlnirea din Peru


Xi Jinping și Joe Biden s-au întâlnit la un forum economic din Peru.
Xi Jinping și Joe Biden s-au întâlnit la un forum economic din Peru.

China va încerca „să asigure o tranziţie lină” în relaţiile sale cu Statele Unite şi este pregătită să lucreze cu noua administraţie Trump, a declarat preşedintele Xi Jinping, cu ocazia întrevederii avute sâmbătă la Lima cu omologul său american Joe Biden.

Președintele chinez Xi Jinping și președintele Joe Biden au discutat aproximativ două ore la hotelul în care stătea liderul chinez. Cei doi au participat la forumul de cooperare economică Asia-Pacific din Lima, Peru, iar acestea au fost primele lor discuții din ultimele șapte luni.

„China este pregătită să lucreze cu noua administraţie americană pentru a menţine comunicarea, a extinde cooperarea şi a gestiona diferenţele, spre a încerca să asigure o tranziţie lină în relaţiile chino-americane”, a afirmat Xi în timpul întâlnirii.

„Concurenţa dintre ţările mari nu trebuie să fie logica de bază a epocii”, a mai spus Xi.

El a subliniat totuşi că poziţia Beijingului, ce constă în „salvgardarea cu fermitate a suveranităţii, securităţii şi intereselor sale în materie de dezvoltare, nu s-a modificat', a transmis agenţia Xinhua, preluată de Reuters.

Potrivit televiziunii de stat CCTV, preşedintele chinez a mai spus că „problema Taiwanului, democraţia şi drepturile omului”, precum şi sistemul politici şi economic chinez şi interesele sale în materie de dezvoltare „sunt cele patru linii roşii ale Chinei care nu trebuie puse sub semnul întrebării”.

El a condamnat „acţiunile separatiste” ale conducătorilor Taiwanului, pe care le consideră „incompatibile cu pacea şi securitatea” în regiune.

Xi a mai afirmat că Washingtonul 'nu ar trebui să intervină în diferende bilaterale şi să tolereze sau susţină acţiuni provocatoare' în Marea Chinei de Sud.

Preşedintele american a declarat că SUA şi China ar trebuie să facă totul astfel încât competiţia dintre ele „să nu derapeze în conflict”.

„Ţările noastre nu pot lăsa această concurenţă să derapeze în conflict. Aceasta este responsabilitatea noastră şi, în decursul ultimul patru ani, cred că am dovedit că este posibil să întreţinem această relaţie”, a spus Biden.

Biden s-a declarat „mândru de progresele realizate” pentru stabilizarea relaţiei dintre Washington şi Beijing și a amintit că s-a amuzat „numărând orele pe care le-am petrecut singuri, dumneavoastră şi cu mine”.

„Îmi amintesc că am fost pe platoul tibetan cu dumneavoastră şi îmi amintesc că am fost la Beijing şi în toată lumea, mai întâi ca vicepreşedinte şi apoi ca preşedinte”, a spus el.


„Nu am fost întotdeauna de acord, dar discuţiile noastre au fost mereu sincere”, a mai spus Biden, subliniind că au fost „oneşti unul faţă de celălalt”.

„Şi cred că aceasta este esenţial. Aceste discuţii permit să se evite erorile de calcul şi garantează că concurenţa dintre ţările noastre nu se transformă în conflict”, a adăugat preşedintele american.

Joe Biden și Xi Jinping au discutat despre mai multe teme inclusiv despre inteligența artificală și au fost de acord că ființele umane, nu inteligența artificială, ar trebui să ia decizii cu privire la utilizarea armelor nucleare.

Președinții americani și chinezi au vorbit și despre Coreea de Nord, ale cărei legături aprofundate cu Rusia și desfășurarea de trupe în războiul Moscovei cu Ucraina au stârnit îngrijorări la Washington, Beijing și capitalele europene.

Discuțiile au avut loc înainte cu cu două luni înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă. Joe Biden i-a spus lui Xi Jinping că menținerea discuțiilor dintre liderii celor două țări ar fi vitală chiar și după ce el va fi părăsit mandatul, a declarat ulterior consilierul pentru securitate națională Biden, Jake Sullivan.

Donald Trump a promis că va adopta tarife generale de 60% la importurile de bunuri chinezești, ca parte a unui pachet de măsuri comerciale „America First”. Beijingul a declarat că se opune acestor măsuri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG