Linkuri accesibilitate

CCR a respins sesizarea opoziției privind măsurile fiscale. Pachetul de legi merge la promulgare


CCR a respins sesizarea USR și a Forței Dreptei pe pachetul de măsuri fiscale ale Guvernului.
CCR a respins sesizarea USR și a Forței Dreptei pe pachetul de măsuri fiscale ale Guvernului.

Curtea Constituțională a respins miercuri sesizarea USR și a Forței Dreptei privind măsurile fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Legile urmează să fie promulgate de președinte pentru a intra în vigoare.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a declarat că „CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitare, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului”.

Prin urmare, Curtea a decis că procedura adoptată de guvern a respectat Constituția și deciziile CCR, a adăugat Marian Enache.

USR şi Forţa Dreptei au depus în 29 septembrie, la Curtea Constituţională, sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Semnatarii sesizării au spus că legea are elemente de neconstituționalitate. Același lucru l-a spus și Ministerul Justiției, condus de liberala Alina Gorghiu.

Principala reclamație a fost că Guvernul a abuzat de prerogativa de legiferare, care nu este principala sa atribuție, și s-a substituit Parlamentului.

Documentul este semnat şi de doi parlamentari liberali, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care, ca urmare a acestui fapt, au fost excluşi din grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor.

La momentul asumării răspunderii în Parlament, opoziția nu a putut strânge semnături suficiente pentru a depune o moțiune de cenzură la adresa Guvernului.

USR a transmis atunci că exclude o colaborare parlamentară pe această temă cu AUR, iar UDMR a refuzat să semneze moțiunea de cenzură.

Miercuri, USR a anunțat că va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, după decizia CCR.

Președintele formațiunii, Cătălin Drulă, a criticat decizia CCR și a spus că e inacceptabil să creşti taxele pentru români, în timp ce sunt păstrate pensiile speciale.

„Curtea Constituţională a României (CCR) a luat o decizie nedreaptă, care permite creşterea taxelor pentru români, în timp ce pensiile speciale rămân neatinse. Această decizie reflectă încă o dată modul în care Marcel Ciolacu pune interesele politice mai presus de bunăstarea românilor”, a transmis USR.

Cătălin Drulă susține că respingerea sesizării opoziției este un exemplu de politizare și ignorare a drepturilor românilor.

„Moţiunea împotriva lui Marcel Boloş pe care o vom depune este un semnal de alarmă faţă de politica fiscală a acestei guvernări. Marcel Boloş este pionul PNL cu care Ciolacu duce România în faliment economic”, a mai spus preşedintele USR.

Mediul de afaceri și specialiștii consultați de Europa Liberă au criticat măsurile de majorare a taxelor. Ei au spus că sectorul privat va purta cea mai mare povară, comparativ cu cel bugetar și că măsurile fiscale îi afectează cel mai mult pe contribuabilii cinstiți, și deloc pe evazioniști.

Mai mult, firmele s-au plâns că vor fi nevoite să plătească un impozit de 1% din cifra de afaceri, chiar dacă au pierderi.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG