Linkuri accesibilitate

CCR amână pentru 3 iunie decizia privind cine stabilește data alegerilor


Romania, Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a amânat pentru 3 iunie pronunțarea privind sesizarea privind Legea referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale și stabilirea datei alegerilor.

Judecătorii constituționali sunt chemați prin sesizare, printre altele, să se pronunțe privind modificarea făcută de PSD prin care se stabilește că Parlamentul este cel care convoacă și stabilește data alegerilor prin lege organică. Până acum, prevedea aparținea Guvernului care stabilea data alegerilor prin hotărâre.

Sesizarea a fost înaintată de către PNL care a contestat mutarea responsabilității.

În ultimii 30 de ani, Guvernul a fost cel care a decis data alegerilor, prin hotărâre.

Parlamentul a decis, la începutul lunii, amânarea alegerilor locale și prelungirea mandatulului aleșilor locali până la finalul anului.

Legea a fost modificată de PSD, UDMR, Pro România și ALDE astfel încât data alegerilor locale să nu mai fie stabilită de guvern, ci de parlament, prin lege organică.

PSD a introdus un amendament la ordonanța de guvern privind prelungirea mandatului aleșilor locali care prevede ca alegerile locale să fie organizate la șase luni de la încheierea stării de alertă.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, sâmbătă seară, că alegerile locale ar putea fi organizate între finalul lunii septembrie și începutul lui octombrie iar cele parlamentare pe 6 decembrie, dacă evoluția epidemiologică o va permite.

„După evaluările făcute de epidemiologi, cel mai probabil în lunile iulie-august vom avea o reducere foarte mare a numărului de cazuri, dacă respectăm regulile şi văd că românii sunt serioşi. De asemenea, a scăzut numărul de îmbolnăviri sub 200. Pentru a face o campanie electorală, ai nevoie ca nivelul epidemiei să fie foarte scăzut şi de o perioadă de timp pentru campanie. Cel mai bun moment pentru locale ar fi sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Estimările privind valul al doilea este 15 octombrie – 1 noiembrie. Cam asta este pentru locale”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a anunțat că alegerile parlamentare ar putea avea loc la începutul lunii decembrie, ținând cont inclusiv de mandatul actualului parlament.

„În ce priveşte alegerile parlamentare, acestea trebuie organizate în 6 decembrie cel mai devreme, trebuie pus în legătură cu finalul mandatului actualului Parlament. Cea mai probabilă dată este 6 decembrie pentru parlamentare. Trebuie să vedem cât de puternică este epidemia şi dacă va permite organizarea unei campanii”, a mai spus Orban.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG