Linkuri accesibilitate

Premierul Ludovic Orban: Alegerile locale ar putea avea loc în septembrie, iar cele parlamentare pe 6 decembrie


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunţat, sâmbătă seară, că alegerile locale ar putea fi organizate între finalul lunii septembrie și începutul lui octombrie iar cele parlamentare pe 6 decembrie, dacă evoluția epidemiologică o va permite. 

  • „După evaluările făcute de epidemiologi, cel mai probabil în lunile iulie-august vom avea o reducere foarte mare a numărului de cazuri, dacă respectăm regulile şi văd că românii sunt serioşi. De asemenea, a scăzut numărul de îmbolnăviri sub 200. Pentru a face o campanie electorală, ai nevoie ca nivelul epidemiei să fie foarte scăzut şi de o perioadă de timp pentru campanie. Cel mai bun moment pentru locale ar fi sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Estimările privind valul al doilea este 15 octombrie – 1 noiembrie. Cam asta este pentru locale”, a spus Ludovic Orban, la România TV.

Premierul a anunțat că alegerile parlamentare ar putea avea loc la începutul lunii decembrie, ținând cont inclusiv de mandatul actualului parlament.

, „În ce priveşte alegerile parlamentare, acestea trebuie organizate în 6 decembrie cel mai devreme, trebuie pus în legătură cu finalul mandatului actualului Parlament. Cea mai probabilă dată este 6 decembrie pentru parlamentare. Trebuie să vedem cât de puternică este epidemia şi dacă va permite organizarea unei campanii”, a mai spus Orban, citat de Mediafax.

CCR a declarat neconstituționala, pe 12 martie în acest an, ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, la sesizarea Avocatului Poporului. Curtea a considerat neconstituțională prevederea introdusă de guvern potrivit căreia alegătorul poate vota în orice secție, indiferent de circumscripția de domiciliu sau reședință. Tot neconstituțională a fost considerată și organizarea simultană a alegerilor locale la pachet cu cele anticipate pentru parlamentare, Curtea considerând că „încalcă dreptul de vot al cetățeanului (...) întrucât îl pune în situația parcurgerii unei proceduri de votare greoaie, complicate, de natură a-i restrânge libertatea de exprimare a voinței politice și, implicit, efectivitatea dreptului la vot” dar și „dreptul persoanei de a fi aleasă (...) întrucât înlătură posibilitatea unei persoane de a candida în acelaşi timp pentru o funcţie electivă locală (primar, consilier local, consilier județean) şi pentru o funcţie electivă națională (deputat sau senator)”.

De asemenea, Curtea i-a reproșat guvernului și că a adoptat actul normativ prin care se aduc modificări legii privind alegerea parlamentului cu mai puțin de un an înaintea alegerilor pe care le reglementează.

În urma deciziei CCR și în contextul declanșării epidemiei de coronavirus, premierul a admis amânarea alegerilor declanșând consultări cu partidele parlamentare, la care s-a stabilit că data de 28 iunie ar putea fi una rezonabilă pentru alegeri locale, dar a admis că și această dată ar putea fi schimbată în raport de evoluția epidemiei.

Între timp, parlamentul a decis amânarea alegerilor locale și prelungirea mandatulului aleșilor locali până la finalul anului.

Legea a fost modificată de PSD, UDMR, Pro România și ALDE astfel încât data alegerilor locale să nu mai fie stabilită de guvern, ci de parlament, prin lege organică.

PSD a introdus un amendament la ordonanța de guvern privind prelungirea mandatului aleșilor locali care prevede ca alegerile locale să fie organizate la șase luni de la încheierea stării de alertă.

Liderul PMP Eugen Tomac a făcut recent un apel la toți liderii partidelor pentru pentru organizarea alegerilor locale și parlamentare în 2020 ca dovadă a unui "minim atașament față de democrație", spunând că PSD urmărește tergiversarea organizării lor dintr-un calcul pur electoral, fără legătură cu interesul cetățeanului, tocmai pentru ca imaginea liberalilor, aflați la guvernare, să se erodeze și pentru a putea, astfel, „culege roadele nemulțumirii.

Tomac a invocat exemplul Franței care urmează să organizeze turul doi al alegerilor pentru funcțiile de primari din mai multe orașe importante.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG