Linkuri accesibilitate

CCR respinge sesizarea președintelui Iohannis pe Legea Trianon


Curtea Constituțională - imagine generică
Curtea Constituțională - imagine generică

Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată sesizarea făcută de președinte Iohannis privind proiectul de lege adoptat de Parlament pentru declararea zilei de 4 iunie drept „Ziua Tratatului de la Trianon”.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituțională în raport cu criticile formulate", a decis Curtea Constituțională a României.

În sesizarea înaintată judecătorilor constituționali, Klaus Iohannis subliniază că legea contravine prevederilor constituționale referitoare la principiul separației puterilor în stat prin modul de adoptare.

În sesizare se mai arată că nu era nevoie de o lege în acest sens, care nici nu are caracter normativ, ci se putea face „o simplă declarație” de către Parlament.

Președintele mai sesizează faptul că legea are un „caracter pur enunțiativ, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”, iar „scopul legii criticate nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”.

Proiectul de lege privind ziua Tratatului de la Trianon a fost depus de social-democrații Titus Corlățean și Șerban Nicolae și prevede organizarea unor manifestări în ziua de 4 iunie pentru a sărbători acest eveniment. De asemenea, propunerea legislativă stipulează arborarea drapelului României în această zi de către autoritățile administrative centrale și locale.

Legea viza ziua de 4 iunie 1918 când se împlineau 100 de ani de la de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a încheiat formal Primul Război Mondial și a alocat unele teritorii locuite de etnici maghiar statelor vecine, printre care și România.

Dar prin întârzierea în a promulga legea, președintele Iohannis a evitat organizarea de manifestații prin lege la împlinirea a 100 de ani. Aceste acțiuni au fost criticate de PSD.

Parlamentul a votat pe 13 mai legea prin care doream să marcăm, cu demnitate, simbolistica națională a Zilei de 4 iunie. Din păcate, președintele Iohannis nu a avut demnitatea și mândria națională de a promulga această lege în timp util, pentru a fi astăzi (nr. 4 iunie) deja în vigoare", scria Marcel Ciolacu pe Facebook pe 4 iunie.

Acum, după decizia Curții Constituționale, președintele Iohannis poate retrimite proiectul de lege în Parlament pentru reexaminare sau poate să promulge legea.

XS
SM
MD
LG