Linkuri accesibilitate

Ciolacu: Președintele nu a avut demnitatea și mândria națională de a promulga legea Trianon


Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a criticat, joi, faptul că președintele Iohannis nu a promulgat până acum legea adoptată de Parlament privind marcarea Zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon, document prin care Transilvania a devenit în 4 iunie 1920, și din punct de vedere juridic, parte a României, după ce unirea de facto avusese loc pe 1 decembrie 1918.

Astăzi România marchează Centenarul de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. O pagină esențială a istoriei națiunii române, prin care a fost a fost recunoscută Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România, respectiv voința românilor exprimată la 1 Decembrie 1918.

Parlamentul a votat pe 13 mai legea prin care doream să marcăm, cu demnitate, simbolistica națională a Zilei de 4 iunie. Din păcate, președintele Iohannis nu a avut demnitatea și mândria națională de a promulga această lege în timp util, pentru a fi astăzi deja în vigoare.

Eroismul, jertfa, abilitatea politico-diplomatică și demnitatea oamenilor politici de atunci au făcut posibil acest moment istoric esențial pentru devenirea Națiunii Române reîntregite! Un model de urmat pentru cei aflați astăzi la conducerea țării, de a nu mai pune interesele politice personale deasupra intereselor naționale.

Dumnezeu să binecuvânteze România!", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Un mesaj a fost transmis și pe pagina de socializare a formațiunii, mesaj în care PSD amintește de acuzațiile președintelui Iohannis că PSD se luptă ca să dea Ardealul ungurilor".

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon prin care marile puteri recunoșteau oficial Unirea Transilvaniei cu România. Aniversarea oficială a acestui centenar nu a putut avea loc din cauza unui singur om: președintele României, Klaus Iohannis.

În pixul său a stat promulgarea „Legii Trianon”, adoptată de PSD în Parlament, prin care s-ar fi creat cadrul legal pentru aniversarea oficială a acestui moment important din istoria României.

Unde este așa-zisul „patriot” Iohannis care mima îngrijorarea că se vinde Ardealul? Doar semnătura sa a lipsit pentru ca azi cetățenii români să-și fi putut onora așa cum se cuvine propria istorie! Rușine, domnule Iohannis!", a transmis și PSD", a scris Klaus Iohannis.

Proiectul de lege privind ziua Tratatului de la Trianon a fost depus de social-democrații Titus Corlățean și Șerban Nicolae și prevede organizarea unor manifestări în ziua de 4 iunie pentru a sărbători acest eveniment. De asemenea, propunerea legislativă stipulează arborarea drapelului României în această zi de către autoritățile administrative centrale și locale.

Tratatul a fost semnat în urmă cu o sută de ani, pe 4 iunie 1920, între puterile învingătoare din primul război mondial și Ungaria în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate, printre care și România. Documentul a trasat granițele Ungariei după război.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG