Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională: Șoferii cu permis categoria B pot conduce și scutere


 Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate respectă exigențele constituționale privind claritatea și previzibilitatea legii.
Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate respectă exigențele constituționale privind claritatea și previzibilitatea legii.

Posesorii de carnet categoria B pot conduce și scutere, a stabilit, miercuri, Curtea Constituțională a României.

CCE a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României și a constatat că Legea pentru completarea art.24 ind.1 alin.(2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice este constituțională în raport cu criticile formulate.

Cu privire la critica președintelui privind depășirea limitelor reexaminării, Curtea a reținut că, prin forma legii adoptată după reexaminare, legiuitorul a realizat o corelare a noilor reglementări cu soluția legislativă existentă, într-o formă care să asigure integrarea organică a noilor dispoziții și corelarea lor cu actele normative cu care se află în conexiune.

Astfel, Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate au fost adoptate cu respectarea Constituției, în speță art.77 alin.(2) din Constituție, astfel cum acesta a fost interpretat în jurisprudența Curții Constituționale, și implicit a art.147 alin.(4) din Constituție referitor la efectele obligatorii ale deciziilor instanței constituționale.

CCR i-a răspuns președintelui și în ceea ce privește critica potrivit căreia sintagma „experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B” încalcă principiul clarității și previzibilității legii.

Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate respectă exigențele constituționale privind claritatea și previzibilitatea legii.

Judecătorii CCR spun că „maniera de reglementare a dispozițiilor legale analizate nu le lipsește pe acestea de claritate, precizie și previzibilitate, înțelesul lor putând fi dedus din interpretarea sistematică a ansamblului normativ cu care acestea se află în relație.”

Legea transmisă la promulgare președintelui completează o ordonanță de urgență, OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice și care extinde valabilitatea permiselor de conducere eliberate pentru categoria B şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/ kg, categoria A1.

De asemenea, sunt instituite anumite condiţii pentru deţinătorii permiselor de categoria B care doresc să conducă şi motociclete de tipul celor anterior menţionate.

Anul trecut, în iulie, şeful statului a solicitat reexaminarea legii de Parlament reclamând plasarea greşită a intervenţiei legislative, precum şi neclaritatea legii privind modul în care se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică. Președintele spunea că nu este clar dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere.

De asemenea, preşedintele a invocat lipsa de claritate a intenţiei legiuitorului de a acorda dreptul posesorilor permiselor de conducere eliberate pentru categoria B de a conduce doar motociclete cu transmisie automată din categoria A1.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG